spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Maestrul a ajuns definitiv acasã! (video)

- Advertisement -

SOSIRE Sicriul cu trupul neînsufletit al maestrului Marcel Guguianu a ajuns asearã în jurul orelor 18.00 acasã, la Pavilionul „Marcel Guguianu”, unde a fost depus. A fost adus de la Bucuresti, unde a stat la Capela Bellu pânã dupã slujba de pomenire. Soprana Viorica Cortez Guguianu, cea care i-a fost sotie maestrului, a cântat dumnezeieste „Ave Maria” pentru sotul sãu plecat dintre cei vii. Bârladul este acum mai sãrac din punct de vedere cultural cu o mare valoare! Înmormântarea va avea loc astãzi, începând cu orele 11.00, slujba fiind oficiatã la Pavilionul „Marcel Guguianu”. Inima maestrului nu se va odihni în statueta pe care a sculptat-o special pentru asta, familia sa nerespectându-i ultima dorintã exprimatã în mai multe rânduri verbal, dar nu în scris, gen testament.

Corpul neînsufletit al maestrului Marcel Guguianu, cel care a fost pânã pe 12 iunie cel mai mare sculptor al României în viatã, a fost adus asearã în orasul sãu natal, Bârlad. Ieri dimineatã a fost depus la Capela „Bellu” din Bucuresti pentru câteva ore, în care prietenii sãi sã-si poatã lua <<Adio>> de la marele maestru si OM, Marcel Guguianu. Printre cei care si-au prezentat un ultim omagiu au fost Ion Iliescu, fostul presedinte al României, si cunoscuta realizatoare de emisiuni de la TVR, Iuliana Marciuc. Prezentã la capelã a fost si soprana Viorica Cortez Guguianu, cea care timp de multi ani i-a fost sotie maestrului. Viorica Cortez a cântat „Ave Maria” dumnezeieste, dupã cum spun cei prezenti la slujba de la capela bucuresteanã. De altfel, Viorica Cortez va fi prezentã si astãzi la înmormântare, la Bârlad. Dupã finalizarea slujbei de pomenire, sicriul cu corpul maestrului a fost preluat de delegatia municipalitãtii bârlãdene, condusã de primarul Constantin Constantinescu si de Mircea Mamalaucã, directorul Muzelui „Vasile Pârvan” din Bârlad, care are în patrimoniu si Pavilionul „Marcel Guguianu”. Cortegiul funerar a fost însotit de la Bucuresti de o masinã a Politiei locale Bârlad. La orele 18.00 portile Pavilionului Expozitional „Marcel Guguianu” s-au deschis, pentru a-l primi pentru ultima datã pe cel care a fost cel mai mare sculptor al României în viatã si locatar al pavilionului împreunã cu opera sa de o viatã, donatã printr-un mare gest patriotic local de maestrul Marcel Guguioanu, „bãdia” cum îi spuneau prietenii si apropiatii orasului în care s-a nãscut si a crescut.

„AM MURIT? NU CONTEAZÃ, EU VOI TRÃI VESNIC!”

Cu ochii în lacrimi, delegatia bârlãdeanã a asistat la aducerea pe catafalcul pus între statuietele maestrului, a sicriului greu si în care acesta se odihneste pe vecie. Zeci de bârlãdeni au asistat la tristul moment, plângând si regretând amarnic despãrtirea de marele Guguianu. Pentru cei care poate nu stiu, Marcel Guguianu este nãscut la Bârlad pe 28 iunie 1922. Din 1948 participã cu lucrãri de sculpturã la expozitii anuale si bienale. Din 1956 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici. Se mutã în Bucuresti în 1956. A participat la expozitiile din Budapesta, Odense, Roma, San Marino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzealã, care-i poartã numele, la Contess Madelaine din New York, colectie care va fi adusã la Bârlad în curând. În 1992 a creat Fundatia „Marcel Guguianu”. Este membru al Bãncii Mondiale. În Bârlad autoritãtile locale au construit Pavilionul Expozitional „Marcel Guguianu”, în zona centralã a orasului, vis-á-vis de Muzeul „Vasile Pârvan”, care adãposteste impresionanta sa colectie de opere realizate de el si donate municipalitãtii bârlãdene. Statueta sa „Ciocârlia” devine in 1995 emblema diviziei de culturã a Bãncii Mondiale, Washington. Este mentionat în celebrul Dictionar Who s Who. În 2004 este numit „Omul Anului” de cãtre Institutul Biografic American si este trecut în „Top 100″ al artistilor lumii. În ultimele sale zile de viatã, întreba mereu dacã a murit si când auzea cã nu, spunea „Nu conteazã, eu oricum voi trãi vesnic prin arta mea”.

Zi de doliu la Bârlad

Astãzi, începând cu orele 11.00, la Pavilionul „Marcel Guguianu” va avea loc slujba de înmormântare care va fi oficiatã de un sobor de preoti împreunã cu Vasile Lãiu, protopopul de Bârlad. Primarul municipiului Constantin Constantinescu a declarat astãzi, 15 iunie, zi de doliu pentru localitatea care îsi ia rãmas bun de la fiul ei, de la marele sculptor si artist nãscut, crescut si învãtat la Bârlad, Marcel Guguianu, care a dus numele orasului sãu natal, Bârlad, peste culmile culturale ale lumii. Din pãcate, inima maestrului nu va fi pusã în sculptura „Rugãciune” de pe Aleea Nemuririi, din Pavilionul „Marcel Guguianu” deoarece familia sa nu a dorit sã îi îndeplineascã aceastã arzãtoare dorintã. Maestrul a spus în dese rânduri cã doreste ca inima sa sã fie adusã dupã moartea lui si asezatã în sculptura indicatã si asezatã lângã un izvor care susurã lin pe aleea unde sunt zeci de statuete, intitulatã sugestiv „Aleea Nemuririi”. Dar pentru cã nu a lãsat si scris – gen testament -, familia nu i-a îndeplinit dorinta. Inima maestrului merge în pãmânt, odatã cu el, în cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, unde „bãdia” va fi mâine îngropat alãturi de pãrinti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.