spot_img
spot_img
5.7 C
Vaslui
20-ian.-2025

Maceratul de gãinat, un îngrãsãmânt natural pentru fertilizarea legumelor! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

VALOARE DIN GÃINAT… Maceratul de gãinat de pasãre este un îngrãsãmânt foarte bun pentru legume – în special rosii, dar si pentru pomi si vie. Reteta cu gunoi de gãinã este utilã si usor de preparat în gospodãrie, pentru a fertiliza apoi grãdina sau livada.Acdest procedeu se dovedeste util având în vedere continutul bogat în substante benefice. Conform specialistilor, maceratul de gãinat are de pânã la patru ori mai multi nutrienti în comparatie cu cel obtinut de la animalele de grajd. Reteta de maceratul de gunoi de pasãre nu este unicã, ci este aplicatã de grãdinari în mai multe variante. Indiferent de unde vã inspirati pentru obtinerea maceratului trebuie sã tineti cont cã gãinatul de pasãre trebuie sã provinã de la animale sãnãtoase, hrãnite natural, care nu se aflã sub tratament. În plus, apa pe care o utilizati trebuie sã fie de preferabil de ploaie sau în general o apã curatã, de izvor, fãrã clor sau alte adaosuri. Important de stiut este faptul cã acest macerat nu trebuie folosit cu o lunã înainte ca fructele sã se coacã.

Îngrãsãmântul derivat din excrementele de pasãre furnizeazã azot, fosfor si potasiu, dar, în acelasi timp, poate creste aciditatea solului. Din acest motiv, fertilizarea cu macerat de gãinat trebuie opritã cu aproximativ 30 de zile înainte de recoltarea fructelor. Pentru a pregãti maceratul din gãinat de pasãre, este necesar sã utilizezi un kilogram de excremente la 10 litri de apã. Nu se recomandã cresterea cantitãtii de excremente, deoarece maceratul ar putea deveni acid ceea ce dãuneazã plantelor.
Dupã amestecarea excrementelor de pasãre cu apã, recipientul trebuie acoperit si plasat într-un loc umbros pentru o perioadã de 2-3 sãptãmâni. Mirosul neplãcut este normal, dar se recomandã a nu pãstra recipientul în apropierea casei. Este esential sã amesteci solutia zilnic, deoarece amestecul începe sã fermenteze. Când procesul de fermentare s-a încheiat, înseamnã cã maceratul este pregãtit.

Cum se preparã si se aplicã maceratul de gãinat!Cu toate acestea, solutia nu trebuie aplicatã direct. Amestecã un litru de macerat din excremente de pasãre la 5 litri de apã si aplicã-l la baza plantelor, a pomilor fructiferi sau a vitei de vie folosind o stropitoare. Evitã pulverizarea, deoarece aciditatea poate afecta frunzele. De asemenea, administrarea nu trebuie sã fie frecventã – o datã la 2 sãptãmâni este suficient pentru a furniza plantelor nutrientii necesari. Terenul sãrac în nutrienti nu va oferi o recoltã satisfãcãtoare, de aceea este esential sã-l hrãniti. Printre cele mai eficiente si sãnãtoase îngrãsãminte pentru sol se aflã, fãrã îndoialã, cele naturale, maceratul din gãinat de pasãre fiind recomandat în mod deosebit. Acesta creste nivelul de nutrienti din sol si îmbunãtãteste capacitatea solului de a retine apa. Pentru a obtine cel mai sãnãtos macerat pentru sol, este important sã hrãniti pãsãrile în mod sãnãtos, astfel încât fecalele lor sã se transforme într-un îngrãsãmânt de calitate. Evitati fertilizarea cu gãinat proaspãt, deoarece acesta este acid si poate distruge sau arde tulpinile si rãdãcinile plantelor. Lãsati gãinatul sã putrezeascã (sã se descompunã) înainte de a-l utiliza în grãdinã.

Combinati gãinatul cu rumegus/paie si bãlegar de vacã

Compostul va avea o proportie de unul la patru sau cinci între gãinat si rumegus, paie sau bãlegar de vacã. Mentineti compostul umed pentru a facilita descompunerea, evitând însã excesul de apã pentru a preveni mirosul neplãcut. Pentru a obtine un macerat din gãinat de pasãre introduceti gãinatul într-un butoi si amestecati-l cu apã pânã obtineti o solutie consistentã asemãnãtoare cu laptele bãtut. Lãsati amestecul la macerat timp de o lunã, amestecându-l la fiecare trei zile. Dupã macerare, înainte de aplicare, diluati solutia cu apã, amestecând o canã de macerat cu 20 de cãni de apã. Aplicati acest amestec pe plante (aproximativ 200 ml solutie pentru fiecare plantã), prima datã la 10 zile de la plantarea rãsadurilor, apoi continuati tratamentul o datã pe sãptãmânã. La temperatura de peste 25 de grade Celsius, evitati utilizarea solutiei, deoarece aceasta poate arde plantele. Cu o lunã înainte ca fructele sã se coacã, trebuie sã opriti fertilizarea cu macera de gãinat. Acest îngrãsãmânt obtinut din excremente de pasãre este excelent pentru legume si pomi fructiferi, având un continut bogat în azot, fosfor si potasiu, dar este important sã nu exagerati pentru cã poate acidifia solul mai mult decât este cazul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.