spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Măcelul braconierilor: căprioare gestante, împuşcate şi tranşate la marginea pădurii

- Advertisement -

Un caz de braconaj de o gravitate extremă a fost descoperit acum câteva zile pe raza Ocolului Silvic Cârlibaba, trei indivizi din Borşa împuşcând cinci căprioare, din care trei erau femele gestante ce urmau să fete în aproximativ două săptămâni.

Sâmbăta trecută, un angajat al Ocolului Silvic Cîrlibaba a auzit mai multe împuşcături şi a sunat la 112, sesizând poliţia că în zonă se află braconieri. Dându-şi seama că poliţia este pe urmele lor, cei trei indivizi s-au urcat într-un autoturism de teren şi au dispărut în grabă de la faţa locului, abandonându-şi cealaltă maşină cu care erau veniţi, o dubă Fiat Ducato. Poliţiştii şi silvicultorii aveau să descopere un adevărat masacru în zona unde braconierii se apucaseră de tranşat animalele împuşcate.

Căprioare jupuite, butoaie din plastic umplute cu bucăţi de carne, intestine şi puii femelelor, scoşi în grabă şi aruncaţi printre celelalte resturi.

Anchetatorii au identificat la faţa locului cinci cervide tranşate, un mascul şi patru femele. De asemenea, au fost identificate şi câteva tuburi metalice rezultate în urma folosirii armelor de vânătoare, precum şi cuţite şi topoare folosite la tranşarea animalelor. Organele silvice au admis că nu este exclus ca şi alte căprioare să fi fost braconate şi abandonate în alte zone ori urcate în maşina cu care fugarii au dispărut.

Pornind de la maşina abandonată şi o poliţă RCA din interiorul acesteia anchetatorii, au stabilit un cerc de suspecţi. Conform anchetei poliţiei, autorii faptei de braconaj sunt Gabriel Timiş, în vârstă de 24 de ani, Istrate Timiş, de 49 de ani, şi Dumitru Mihali, de 36 de ani, toţi din oraşul Borşa, judeţul Maramureş.

Nici unul dintre cei trei suspecţi nu este posesor legal de armă sau muniţie de vânătoare.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de braconaj cinegetic, maşina abandonată fiind indiponibilizată la sediul Poliţiei municipiului Câmpulung Moldovenesc. Deşi cei trei autori sunt cunoscuţi deocamdată, ei nu au fost încă prinşi efectiv, pentru a fi audiaţi şi eventual reţinuţi de poliţie.

Braconieri cu maşini de teren şi proiectoare, din Maramureş şi Bistriţa

Organele silvice cunosc de ani de zile cazurile de braconieri care măcelăresc animale în zona de munte a judeţului Suceava, aceştia fiind veniţi fie din Borşa – Maramureş, fie din Bistriţa-Năsăud.

Încă de la finele anului 2008, Nicolaie Goicea, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pecarilor Sportivi Suceava, avertiza că în judeţ îşi fac simţită prezenţa braconieri de cu totul alt tip decât cei din urmă cu câţiva ani. El arăta că este vorba în general de oameni cu o stare material bună, care vin la braconat cu maşini de teren, proiectoare care bat la distanţe foarte mari şi care se folosesc de staţii de emisie performante şi alte mijloace tehnice care îi ajută să se organizeze bine şi să fie extrem de greu de prins. Nu mai este vorba în nici un caz de braconieri care să vâneze un animal pentru consum propriu, ci de indivizi veniţi să omoare cât de multe animale pot, pentru a le valorifica apoi pe piaţa neagră.

Prejudiciul cauzat de braconieri este de aproximativ 60.000 de euro.

www.monitorulsv.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.