spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Lupte grele pentru Floresti

- Advertisement -

PRELUNGIRI LA TRIBUNAL …Rãzboiul dintre primãriile comunelor Al. Vlahutã si Poienesti ajunge la final. Mãrul discordiei este în continuare satul Floresti care, desi apartine de Poienesti, este gestionat de primãria vecinã. Primarul Poede a cerut în instantã ca primãria Al. Vlahutã sã predea arhiva si astfel pretextul de care se agatã cu râvnã primarul vecin va dispãrea. Termenul de judecatã este pe 8 aprilie, iar judecãtorii vor decide dacã comuna Al. Vlahutã poate sã detinã arhiva cu toate documentele cetãtenilor din Floresti care, atunci când au nevoie de un act, nu mai stiu de unde sã-l ia. Miza este mult mai mare. Cine pierde acum, pierde definitiv satul Floresti.

Miza rãzboiului pentru satul Floresti o constituie atât cei circa 800 de locuitori si 280 de gospodãrii, dar si cele aproximativ 2000 ha de teren agricol, dintre care 50 ha intravilan. Practic, dacã Florestii ar trece oficial la comuna Al.Vlahutã, ambele comune ar avea numãr aproape egal de locuitori, circa 2300. Povestea începe din 1968, când în urma reîmpãrtirii teritoriale, comuna Poienesti are în componenta sa si satul cu pricina. Comunistii, în anii ’80, comaseazã comunele si Poienestiul, pânã la Revolutie, dispare. Florestiul este dat comunei Al. Vlahutã, iar restul comunei se lipeste cu Laza. Dupã 1989 se revine la reîmpãrtirea din 1968, iar comuna Poinesti este refãcutã. Numai cã cei de la Al. Vlahutã nu vor sã predea arhiva (actele de identitate, titluri de proprietate, certificate de nastere, adeverinte, etc.), asa cum cei de la comuna Laza au fãcut-o. Si de aici începe rãzboiul. Banii de la bugetul de stat pentru functionarea acestor entitãti administrative sunt încasati de comuna Poinesti, iar cei de la Al. Vlahutã care presteazã activitãtile pentru cetãteni au rãmas cu buza umflatã. S-a încercat rezolvarea problemei inclusiv printr-un referendum organizat în 2005 dar, din cauza neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã.

Primarul din Poinesti a declansat ofensiva

Gheorghe Poede, noul primar al comunei, îsi apãrã zestrea. Este hotãrât sã recapete arhiva, pentru a-si justifica banii primiti de la Guvern si totodatã pentru a nu le mai lãsa celor de la Al. Vlahutã posibilitãti sã revendice satul Floresti. Acesta a fãcut demersuri în instantele de judecatã si totodatã a fãcut plângere penalã primarului de la Al. Vlahutã pentru abuz de putere: „Primãria Al. Vlahutã, dupã Revolutie, când Poienestiul a redevenit comunã, a refuzat sã mai predea arhiva. Cei de la Laza au predat-o fãrã nicio problemã, de aceea, nu înteleg de ce primarul refuzã sã o predea. În 2008, acesta s-a adresat Avocatului Poporului care i-a zis cã nu are dreptate. Satul Floresti apartine comunei Poienesti si toatã arhiva trebuie sã stea la noi. Am avut inclusiv ordinul Prefectului din 2011, în care era specificat clar cã trebuie predadã cãtre Poienesti arhiva satului Floresti, respectiv registrele de stare civilã, registrul agricol, planul de parcelare, registrul unic de taxe si impozite sau cele cu beneficiarii de diverse ajutoare sociale, într-un cuvânt, tot ceea ce tine de locuitorii din respectivul sat. De vara trecutã, de când am devenit primar, am luptat pentru a rezolva aceastã problemã. Am fãcut plângere la Parchet, însã Politia a spus cã asteaptã sã se termine procesul pentru a actiona si tin plângerea într-un sertar. Pe data de 8 aprilie avem în sfârsit termen la Tribunalul Vaslui, dupã ce dosarul s-a plimbat pe rând pe la Vaslui, Bârlad si Onesti.”, a declarat Gheorghe Poede, primarul comunei Poienesti.

A câstigat si bãtãlia cu Gherghestiul

Primarul Poede este hotãrât sã refacã granitele comunei cu orice pret. A gãsit în documentele vechi ale primãriei cã 20 de hectare s-au pierdut la primãria Gherghesti si în instantã a reusit sã le recâstige. Astfel 16 ha de islaz vor reveni Poienestiului, iar cei din satul Fundu Vãii vor avea unde sã-si pascã vitele. Peste 4 ha de teren arabil de asemenea, vor fi repatriate. ” Nu ne mai intereseazã cã cele patru hectare de teren sunt cu proprietari din comuna vecinã. De acum ei vor plãti impozite la noi. Teoretic, dacã primarii din trecut s-ar fi interesat, acum oameni din Poienesti ar fi avut teren acolo, dar nu mai dezgropãm mortii. Eu mã bucur cã judecãtorii au decis ca cele 19 hectare de pãsune sã fie redate comunei.” a mai declarat primarul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.