spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
20-ian.-2025

Lupta surdă pentru imagine, în CLM Bârlad! Atotștiutorul consilier Sârbu n-a „ratat” niciun domeniu!

- Advertisement -

CIOROVĂIALĂ… Ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Bârlad, din 26 februarie, a fost lungă și obositoare, consilierii opoziției nu au ratat niciun proiect de hotărâre, fără a-l critica! Chiar dacă apoi votau „pentru”, poporul trebuia să vadă cum se luptă ei cu „caracatița” PNL. Cine sunt ei? O altă „caracatiță” politică: PSD, la care se adaugă mult talentatul și atotștiutorul, independentul Bogdan Sârbu. Acesta a criticat proiectul încheierii unui protocol de colaborare între Municipiul Bârlad și Asociația Filantropia Ortodoxă Huși în vederea susținerii activității Centrului de zi – Așezământul Social Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv din Bârlad, cerând nici mai mult nici mai puțin ca Primăria să dea bani pentru plata salariilor cadrelor didactice care au grijă ca cei 25 de copii sărmani din acest centru să își facă lecțiile și să învețe! Au fost mult mai multe discuții mai pe la toate cele 39 de proiecte de pe ordinea de zi a ședinței de CLM, însă cireașa de pe tort a fost, evident, organigrama și statul de funcții și salarii dela SC Reiser Ldp Bârlad! Ședințele de CLM sunt acum adevărate „olimpiade” politice, cu o luptă strânsă între partide pentru imagine, în detrimentul, dacă s-ar putea, al cetățeanului!

Bârlădenii au avut ocazia, grație tehnologiei avansate a acestor vremuri, să urmărească live ședința CLM Bârlad din 26 februarie, care a avut de toate: circ, proiecte de hotărâre dezbătute în doru’ lelii de unii consilieri, pentru a-și face imagine și alegeri. De viceprimar și de președinte de ședință. Circul a fost asigurat de consilierul independent, Bogdan Sârbu, și de consilierii PSD, care au ajuns într-un mare impas: nu mai pot fi la putere, lucru care îi pune pe jar. Pe ordinea de zi au fost 39 de proiecte de hotărâre (29 inițiale și peste ordinea de zi – zece proiecte).

Bârladul se va împrumuta de peste 35.000.000 lei

Primul proiect la care au început contrele a fost cel al aprobării contractării de către UAT Bârlad a unei finanțări rambursabile interne (la o bancă) în valoare de 35.258.291 lei pentru cofinanțarea obiectivelor cu finanțare din fonduri de la Uniunea Europeană. După cum se știe, Bârladul nu are niciun împrumut angajat la această oră, iar după ce va face acest împrumut, pentru proiectele europene în derulare sau proaspăt finanțate, gradul de îndatorare va fi de 12%. Evident că, în loc să vadă ce benefice sunt proiectele (zece la număr) pe care le vor realiza cei care conduc orașul timp de patru ani de acum, politicienii s-au „încăierat” verbal cu primarul. În special Cornel Pleșu, care ținea morțiș să nu se mai „laude” primarul cu proiectele lui, că și foștii edili au avut destule proiecte, amestecând fondurile pentru comune cu cele pentru orașele mici. Într-un final, proiectul a fost votat, doar un singur consilier din cei 21 prezenți, Bogdan Sârbu, care n-a vrut să participe la vot, s-a abținut! Nu pentru interesul bârlădenilor, ci pentru a fi punctat la „imagine”.

„Să nu plătiți cadrele didactice de la acest ONG, că își iau salarii de două ori de la buget!”

Cornel Pleșu

Scandal cât casa apoi la un alt proiect, și anume „aprobarea încheierii unui protocol de colaborare între Municipiul Bârlad și Asociația Filantropia Ortodoxă Huși în vederea susținerii activității Centrului de zi – <<Așezământul Social Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv>> din Bârlad”. În cadrul acestui așezămând, din curtea Bisericii „Sf. Gheorghe” din Bârlad, sunt 25 de copii din familii defavorizate și cu risc de abandon școlar. Copiii au aici asigurată o masă caldă pe zi, iar subvenția dela bugetul local este de 650 lei/lună de copil, aici intrând și masa caldă, plata cadrelor didactice care vor lucra cu elevii după ore, a îngrijitoarelor, a bucătăreselor. Subvenția de la buget este doar 40% din suma necesară, care este de peste 400 lei lunar/copil, restul fiind asigurat de Episcopia Hușilor. Nu ne-am așteptat ca acest proiect să întâmpine „rezistență” de la vreun consilier local, dar lupta pentru imaginea politică a consilierului Bogdan Sârbu ne-a schimbat opinia! Acesta a solicitat să nu se mai plătească subvenții la ONG-uri, din care să se plătească salarii la cadrele didactice, care astfel iau bani din două surse publice: unul de la buget și unul dela ONG-ul Filantropia Ortodoxă. „Dorința mea este să nu se mai folosească banii publici pentru a se plăti salarii unor angajați ale unor ONG-uri, care ar trebui să aibă la bază voluntariatul. Și aș dori să mi se spună dacă șeful punctului de lucru (al Asociației Filantropia Ortodoxă Huși – n.r.), cumulează salarii din mai multe asemenea puncte de lucru”, a spus Bogdan Sârbu. A specificat clar că el nu vrea să fie plătite salarii – hrana și partea educațională poate da, dar nu și salarii! Opus față de ce a cerut Bogdan Sârbu, consilierul ALDE Cornel Pleșu a depus și el un amendament la proiect, solicitând ca subvenția să fie 750 delei, nu 650 de lei cum este propus. I s-a explicat că, deocamdată, nu avem buget aprobat pe acest an și se merge pe subvenția din anul trecut, astfel că amendamentul nu a tecut. Supărați nevoie mare, nici Bogdan Sârbu și nici Cornel Pleșu nu au votat proiectul, care a trecut cu 19 voturi „pentru” și două „abțineri”.

Ceartă serioasă pe salariile de la Reiser! Buzamăt l-a pus la punct pe Sârbu!

Bogdan Sârbu

Și s-a ajuns la proiectul de peste ordinea de zi, prin care se solicita aprobarea numărului de personal, a organigramei și statului de funcții cu salarizare pentru Societatea de Lucrări Drumuri și Poduri „Reiser” SA Bârlad. Respectiv cu 61 de posturi, din care 1 post director, 6 posturi TESA – studii superioare de lungă durată, 4 posturi tehnic producție – studii superioare de scurtă duratăși 50 posturi muncitori, în vederea reorganizării societății, în scopul eficientizării acesteia și în realizarea unor investiții în ultilaje performante și reducerea costurilor de funcționare.

Salariile erau prevăzute în statutul de funcții și salarizare în felul următor: Director- 11 500 lei (brut), cel mai mare și restul salariaților între 3000 și 5000 de lei, lucru care a deranjat cumplit pe … Bogdan Sârbu și pe consilierii PSD, cărora le-a fost luată „pușculița” Reiser de sub nas! Și scandalul a luat amploare, cu jigniri și atacuri, ca la politicieni! „Domnul director a făcut curs de adminsitrație la apelul de seară. Nu înțeleg de ce se păstrează o structură stufoasă în continuare, și în serviciul de resurse umane, în postul de economist, iar directorul conduce fără să aibă un adjunct în spate”, a spus Bogdan Sârbu.

PSD, prin vocea lui Sorinel Răducanu, a cerut să nu fie aprobat proiectul cu salariile cele noi, pentru că este un litigiu pe rol, dar l-au lămurit doi avocați, nu unul: primarul Boroș și consiliera Carmen Dima, președintele de ședință, că nu are dreptate. Au urmat, între Daniel Buzamăt și Bogdan Sârbu, contre serioase. „Nu vă mai răspund, domnule Sârbu, pentru că aveți legile în față, puneți mâna și studiați, nu tot vă luați de salariile de la Reiser! Așa pot și eu să vă întreb, ca simplu cetățean, ce salariu aveți la spital? Ce activitate ați prestat de un an de zile, că salariul dumneavoastră este mult mai mare! Văd că vă pricepeți la toate: și la ghips, și la legi, și la gunoi și la asfalt! Sunteți supercalificat! Aveți un miliard de lei economie la salarii, ce mai doriți?”, a spus Daniel Buzamăt. Și organigrama a fost votată!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.