spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
21-ian.-2025

LUPTĂ APRIGĂ PENTRU PÎRTIE

- Advertisement -

scandalul privind amplasamentul pîrtiei de schi ce urmează să se construiască în statiunea Durău a încins spiritele • două tabere, fiecare cu proiectul ei, acuză si se apără în acelasi timp • Raul Papalicef, seful salvamontistilor, este de părere că pîrtia trebuie să fie pe unul dintre versantii masivului • primarul Costică Schiopu nu agrează această variantă si afirmă că alesii locali doresc un alt loc

Proiectul pîrtiei de schi ce ar urma să se construiască în statiunea Durău cu bani de la Ministerul Turismului si Dezvoltării, creează animozităti între cele două tabere care-si sustin propria variantă. Neîntelegerile, care ar putea duce chiar la pierderea investitiei, ce se ridică la suma de aproximativ 8 milioane de euro, sînt legate de amplasamentele propuse. Raul Papalicef, seful Serviciului Salvamont, spune că cea mai bună variantă ar fi aceea ca pîrtia să fie construită pe versantul nordic al masivului Ceahlău. În proiectul propus de seful salvamontistilor, pîrtia ar urma să fie una de dificultate medie grea, cu o lungime de 1,7 kilometri, cu punctul de plecare la 1.423 de metri si sosirea la 503 metri. În opinia sa, pîrtia ar beneficia de zăpadă naturală cîteva luni pe an si chiar dacă ar fi construită într-o zonă protejată nu ar dăuna cu nimic. De partea cealaltă, o parte din consilierii locali din comuna Ceahlău, reprezentati de primarul Costică Schiopu, nu agrează această variantă si au propus alt amplasament. Acesta s-ar afla pe un teren ce apartine primăriei. Situatia în acest moment este cel putin neclară, în sensul că Ministerul Mediului si Academia Română încă nu si-au dat avizul pentru constructia pîrtiei de schi, drept pentru care proiectul se află în stand-by. Asta nu înseamnă însă că sustinătorii celor două variante stau cu mîinile încrucisate. Fiecare încearcă să vină cu argumente în favoarea lui, pentru a demonstra că varianta propusă este cea mai bună.

Pîrtia, solutia revigorării turismului în zonă

Raul Papalicef spune că varianta înaintată de el nu ar fi agreată de mafia terenurilor care ar avea niscaiva interese în toată această afacere. „În data de 17 iunie 2010, peste 30 de agenti economici din Durău, oameni din comună, consilieri locali, s-au întîlnit si au reluat discutiile privind amplasamentul noii pîrtii de schi care a fost proiectată la initiativa primarului Costică Schiopu. Primarul a promovat un proiect european care prevede amenajarea unei pîrtii de schi în comună, care să pornească din zona drumului axial si să coboare pînă aproape de lac. Durăul este singura statiune montană situată la peste 800 de metri care nu are nici o pîrtie de schi. Faptul că nu se face în Durău, principalul centru turistic al Ceahlăului, i-a revoltat pe agentii economici, proprietari de hoteluri si pensiuni din statiune. Spiritele s-au încins si mai mult cînd o parte din cei prezenti au dezvăluit faptul că samsarii de terenuri au cumpărat în scop de speculă toate terenurile din zona amplasamentului. Proiectul în sine ar fi avut doar scopul de a ridica artificial pretul acelor terenuri, deoarece amplasamentul este impropriu amenajării unei piste de schi. (…) După cîteva luni de muncă am înaintat Consiliului Judetean documentatia pistei denumită „Proiectul Zamolxe“. Precizez, desi pare hilar, că nu am solicitat si nu am primit eu sau firmele mele nici un venit, considerînd lucrarea ca fiind contributia mea la relansarea turismului montan în judetul Neamt“, a declarat Raul Papalicef.

Intră în scenă Consiliul Stiintific

Mai departe, Raul Papalicef spune că a fost invitat în luna octombrie 2010 la o sedintă a Consiliului Stiintific al Parcului National Ceahlău. „Toti au fost încîntati de proiect, de impactul social si de faptul că zona de dezvoltare durabilă aleasă pentru amplasament nu prezintă o importantă vitală si, mai mult, dezvoltarea turismului pe segmentul sporturilor de iarnă are ca efect scăderea presiunii societătii civile asupra exploatărilor forestiere. În consecintă, proiectul si amplasamentul a fost aprobat. Însusi domnul profesor doctor Iordache, presedintele Consiliului Stiintific, declara că pîrtia va fi amplasată pe o portiune în care nu se regăsesc plante sau animale rare care să fie afectate de lucrări. «Noi am dat avizul în cunostiintă de cauză si după ce am văzut exact despre ce este vorba. În zonă nu sînt nici cuiburi de ciocănitori, nici bălti cu tritoni, iar gradul în care va fi afectat mediul este minim. Distrugerile sînt la limită minimă. Amplasamentul aprobat de noi este exceptional amplasat si foarte bine gîndit» spunea la acea vreme domnul Iordache. Avizarea proiectului a stîrnit deodată o reactie negativă si virulentă a samsarilor de terenuri“, a declarat Papalicef. În februarie 2011, proiectul pîrtiei de schi de la Durău a apărut pe lista de investitii a Ministerului.
Ulterior, spune Papalicef, membrii Consiliului Stiintific s-au sucit inexplicabil, nemaifiind de acord cu construirea pîrtiei în masiv. „La începutul lunii aprilie are loc prima sedintă a Consiliului Stiintific a anului 2011(…) Erika Stanciu, introdusă în componenta Consiliului la solicitarea directiei si fără avizul administratorului, se opune zonelor de dezvoltare. Cineva aduce în discutie proiectul cu pîrtia de schi absolut necesară si începe bîlciul. Unii membri nu-si mai aduc aminte ce au votat cu cîteva luni în urmă. (…) Ulterior, spune seful Salvamont, a început lansarea unor comunicate academice „pline de inexactităti, minciuni si fantasmagorii universitare“, conform cărora în zonă ar exista păduri dacice de fag, grohotisuri si coridoare ecologice etc.

„Structura muntelui poate slăbi si putem să avem probleme“

Primarul Schiopu sustine că partea adversă vrea pîrtia într-o zonă protejată, necesită defrisarea a circa 20 de hectare si ar putea apărea mari probleme. Propunerea noastră privind amplasamentul pîrtiei de schi apartine Consiliului Local al Primăriei Ceahlău. S-a făcut si un studiu de fezabilitate, iar locul este bun. El (n.r. – Raul Papalicef) nu a făcut altceva decît să pună carul înaintea cailor, ca să nu zic boilor. A propus amplasamentul pentru pîrtie fără să ceară un studiu de impact care nu se face într-o noapte, ci într-un an, ca să cuprindă toate anotimpurile. Acum patru ani, responsabilii de la Ministerul Mediului nu si-au dat acordul pentru cîteva defrisări pe pîrtia Mitropoliei Moldovei, iar acum se cere defrisarea unui întreg culoar în masiv. Si chiar pe jgheab, unde se vede că un bolovan imens stă să o ia la vale. Structura muntelui poate slăbi si putem să avem probleme. Cît o priveste pe doamna Erika Stanciu, vreau să-i reamintesc domnului Papalicef că de el a fost propusă în Consiliul Striintific si este o somitate în domeniu. Cît priveste proiectul nostru, el prevede ca pîrtia să fie construită pe un teren ce apartine primăriei. Am ales acel loc, pentru că avem posibilitatea să legăm masivul Ceahlău cu lacul Bicaz, întrucît pîrtia s-ar apropia la aproximativ 100 de metri de lac. Proiectul nostru nu prevede defrisarea nici măcar a unui brad. Noi nu avem nimic împotrivă să se facă o sută de pîrtii pe muntele Ceahlău, dar în termeni legali. Ei vor să defriseze 20 de hectare de pădure într-o zonă protejată si nu au nici măcar studiu de impact făcut. Oricum, Academia si Ministerul Mediului vor hotărî unde poate fi construită această pîrtie“, a declarat primarul Schiopu.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.