„Ziarul de Iasi” a intrat in posesia unor imagini surpriza de la evenimentele recente din Piata Unirii. Pentru prima data in ultimii ani, pe cladirile din jur au fost vazuti lunetisti cu arma in mina. Surse din rindul serviciilor spun ca la vizita prezidentiala din Ziua Unirii alerta specifica a fost una rar folosita: Cod portocaliu. Aceasta, se pare, din cauza prezentei masive printre protestatari a fostilor militari si politisti, unii dintre ei foarte radicali. Asta pare sa explice de ce serviciile de paza i-au cerut insistent lui Traian Basescu sa nu mai vina la Iasi. In ziua respectiva, intreaga zona a fost impinzita de peste 500 de oameni de ordine: jandarmi, gardieni si politisti, multi in civil, printre oameni. „Am avut si o grupa de cercetare”, recunoaste un sef din Politia Iasi
Masuri de ordine si securitate fara precedent luate la Iasi de fortele de ordine la vizita presedintelui Traian Basescu din 24 ianuarie. Pe linga politistii si jandarmii aflati „la vedere”, alti zeci de ofiteri si subofiteri s-au amestecat imbacati civil prin multime. In plus
, pe acoperisurile blocurilor din zona Pietei Unirii au fost postati mai multi politisti, iar pe unele cladiri au putut fi observati chiar si lunetisti cu armele in mina. Chiar daca aceste masuri de securitate par sa faca parte din protocolul obisnuit al Serviciului de Paza si Protectie (SPP), in anii anteriori acestea erau mult mai discrete, ele trecind practic neobservate. Mobilizarea masiva de forte a fost facuta dupa ce serviciile de informatii l-au avertizat pe presedintele Basescu sa nu mai vina la Iasi, existind pericolul ca participantii sa reactioneze violent. Se temeau de o revolta puternica pe fondul nemultumirilor mari ale populatiei? A contat faptul ca multi dintre nemultumiti erau fosti militari, politisti sau oameni din serciviile secrete, unii dintre ei foarte radicali? Se temeau chiar ca presedintele ar putea fi asasinat?
Mobilizare mai mare decit de obicei
Cifrele oficiale spun ca peste 500 de politisti, jandarmi si politisti comunitari au fost scosi in strada la vizita de la inceputul acestei saptamini a presedintelui Traian Basescu. Pe linga acestia, alti zeci de angajati ai SPP, veniti direct de la Bucuresti, s-au aflat in Piata Unirii in preajma delegatiilor de la Bucuresti. Pe linga politistii si jandarmii aflati „la vedere”, alti zeci de ofiteri si subofiteri ai ambelor structuri s-au amestecat prin multime, imbacati civil. O mobilizare ce pare fara precedent, din experienta ziaristilor, in comparatie cu numeroasele vizite prezidentiale anterioare. Potrivit cifrelor oficiale, peste 500 de oameni au fost mobilizati in dispozitivul de ordine publica la manifestare. „Au fost aproximativ 500 de oameni in fortele de ordine, incluzind aici jandarmii, politistii si politisti comunitari. Noi avem si structuri care pot actiona in civil. Anul trecut de exemplu au fost in jur de 2.000 de participanti la manifestari. In acest an au fost mai mult decit dublu. In aceste conditii s-a intrat gradual in dispozitivul de ordine publica si au fost mai vizibili probabil decit in anul precedent”, a spus capitanul Mihai Cojocariu, purtator de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi. Reprezentantii Politiei spun ca, din punctul lor de vedere, masurile de ordine au fost ca in anii precedenti. „Am avut in strada atiti politisti cit a fost nevoie. Noi nu avem competenta pe asigurarea ordinii publice, acest lucru revenind Jandarmeriei. Am avut oameni de la sectiile de politie in dispozitivul de ordine publica. Noi am actionat pe linie rutiera, videofilmare, culegere de informatii. Am avut pregatita si o grupa de cercetare, in cazul in care s-ar fi petrecut vreun eveniment”, a declarat comisarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului.
Intilnire intre prefect si serviciile secrete
Spre deosebire de anii anteriori insa, in acest an masurile de ordine au fost mult mai vizibile. De altfel, surse din cadrul serviciilor spun ca, spre deosebire de alte vizite de acest nivel, cind codul de alerta era galben, de data aceasta a fost unul mai rar folosit: cod portocaliu. Au fost postati politisti pe blocurile situate in zona Pietei Unirii, iar pe unele cladiri din zona au putut fi vazuti chiar lunetisti, cu armele in mina. Chiar daca aceste masuri de securitate par sa faca parte din protocolul obisnuit al Serviciului de Paza si Protectie (SPP), in anii anteriori acestea erau mult mai discrete, trecind practic neobservate. Inainte de vizita presedintelui, sefii structurilor de informatii si de ordine publica au avut o intilnire cu prefectul pentru a pune la punct detaliile vizitei. „Sint informatii care tin de anumite structuri a caror activitate nu trebuie facuta publica. A fost o intilnire cu sefii structurilor care au atributii in astfel de situatii. Nu a fost o sedinta extraordinara. Astfel de sedinte pregatitoare se fac cu ocazia tuturor manifestarilor la care participa demnitari”, a spus prefectul Dragomir Tomaseschi. Mobilizarea de forte a fost facuta dupa ce la Bucuresti serviciile de informatii l-au avertizat pe presedintele Basescu sa nu mai vina la Iasi, existind pericolul ca participantii, indeosebi cadrele militare in rezerva si pensionari, sa reactioneze violent. Unii membri ai Guvernului au declarat ca l-au avertizat pe Traian Basescu de faptul ca partidele din opozitie aduc oameni care sa il huiduie. „Am primit informatii despre autobuze care urmau sa aduca protestatarii celor doua partide si chiar ne temeam de aparitia violentelor. Am decis sa il sunam pe presedinte si sa ii recomandam sa nu mai vina, mai ales ca, la ora 22, era inca la Cotroceni. Nici nu a vrut sa auda, dar ne-a recomandat noua sa nu participam!”, a spus ministrul Turismului, Elena Udrea, pe 25 deianuarie, intr-o postare pe blogul personal.
ziaruldeiasi.ro