INEDIT… Grădinăritul în funcție de fazele Lunii este practicat din cele mai vechi timpuri, iar cei care sunt pasionați de acest domeniu știu bine că teoria agriculturii biodinamice stabilește cu claritate, activitățile benefice care trebuie derulate, pentru rezultate spectaculoase. Pe 16 februarie, de pildă, luna răsare la ora 10:07 și apune la ora 1:00. Și nu mai este mult, așadar, până la primăvară. Pământul începe să se dezghețe și să se pregătească pentru noile vieți colorate, care vor înflori în curând. În acest context, iată ce flori ar trebui să plantați în următoarea perioadă, pentru a transforma orice grădină într-un adevărat paradis.
Un aspect important de la care pleacă această teorie este că între Luna nouă și Luna plină crește lumina iar nivelul apei se ridică. Între Luna plină și Luna nouă lumina și nivelul apei în sol scade. Iar când este Luna Nouă nu se recomandă executarea de lucrări agricole. Iată ce spun speciliștii în grădinărit:
- În perioada 17 – 18 februarie are loc Primul Pătrar – Cel mai bun moment pentru plante. Luna acționează asupra părților aeriene ale plantelor, influențând traiectoria sevei. În acest interval, toate vegetalele cresc mai viguros, semințele se dezvoltă mai repede, răsadurile se prind repede, fructele își păstrează prospețimea mult timp după recoltă.
- Pe 19 – 22 februarie este Luna în Creștere – se fac lucrări de întreținere a plantelor, stimulează creșterea tulpinilor, frunzelor și a fructelor. Se fac tratamente foliare, fertilizări, irigari. Răsădim, plantăm și semănăm toate plantele care produc fructe și semințe. Plantăm copaci, arbuști și altoim.
- Pe 23 – 26 februarie avem Luna Plină – facem însămânțări cu 48 h înainte de Luna plină. Aplicăm îngrășăminte lichide cu 48 h înainte de Luna plină. Aplicăm soluții preparate pentru controlul fungilor și soluții preparate pentru controlul insectelor.
- Pe 27 – 29 februarie vedem Luna în Descreștere: pregătim solul, cu efecte favorabile în dezvoltarea rădăcinilor plantelor. Semănați salata, spanacul sau ceapa. Alimentele se conservă mai bine. Recoltăm rădicinoase, se tund florile sau pomii. Obțineți și plantați butași.
- Florile care se pantează numai în luna februarie. În scurt timp vor face grădina un paradis!
Primăvara devine tangibilă în luna februarie, iar iubitorii de flori încep pregătirile pentru sezonul de grădinărit. Sfaturile experților indică faptul că semănarea timpurie a florilor anuale, binale și perene în această lună oferă avantaje majore pentru o înflorire frumoasă în vară. Printre cele mai iubite flori care pot fi plantate numai înainte de sosirea primăverii se numără: petuniile, delicatele panseluțe, begoniile, primrosele, margaretele, gladiolele, bulbii de crini (care sunt vedetele grădinii) și butașii de trandafiri, care este o modalitate eficientă de a crea mai multe exemplare din trandafirii preferați.
Sfaturi pentru o grădină spectaculoasă
Pentru a asigura succesul în grădinăritul lunii februarie, iată câteva activități recomandate:
- Curățarea grădinii: Îndepărtează frunzele uscate, tundeți crengile afectate de îngheț și curățați spațiul pentru noile vieți care vor înflori.
- Protecție împotriva înghețului: Dacă precipitațiile lipsesc, udați plantele care necesită un aport suplimentar de apă și protejați speciile sensibile la razele solare.
- Înmulțirea plantelor: Plantați butași din ghivece și înmulțiți plantele perene verzi.
- Tăieri și îngrijire: Tundeți fucsiile și mușcatele, iar lalelele, trandafirii cățărători și cerceii-doamnei necesită o atenție specială.
- Semănarea răsadurilor: Plantați răsaduri de panseluțe, petunii, bulbii de gladiole și tuberoze pentru o înflorire timpurie.
- Aprovizionare cu compost: Sterilizați ghivecele vechi, cumpărați ghivece noi și asigurați-vă că aveți compost suficient pentru bulbii de primăvară.
- Adăpost pentru plante: Montați adăposturi de polietilenă pentru trandafiri, lalele și bujori pentru a stimula înflorirea timpurie.
În concluzie, luna februarie nu este doar o perioadă de așteptare a primăverii, ci și un moment prețios pentru a pregăti grădina pentru explozia de culori și parfumuri ce vor urma. Cu atenție și pasiune, veți reuși să faceți din grădina voastră un paradis primăvăratic, spun specialiștii.