spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Lovitură teribilă pentru crescătorii de oi vasluieni: exportul de ovine din România ar putea fi blocat!

- Advertisement -

ALARMĂ… Oieritul din România e pus pe jar în aceste zile, în urma anunțului făcut de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) despre identificarea unui focar de pestă a micilor rumegătoare. Crescătorii de ovine sunt revoltați și vor să protesteze la București. Pe lângă gazarea a mii de miei, făcută deja de ANSVSA, vestea vine și cu blocarea exportului de ovine vii, deci pierderi uriașe pentru crescători.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11.07.2024, urmate de mortalități în zilele următoare. Medicii veterinari au suspicionat evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană exacerbate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă. Au fost recoltate probe pentru examen de laborator la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR”, se spune într-un comunicat al ANSVSA. Astfel, în data de 19.07.2024, a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Conform legislației în vigoare, s-a decis uciderea imediată a întregului efectiv de ovine, urmat de ecarisarea cadavrelor prin îngropare pe teritoriul fermei, într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea. În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecție (3 km) și de supraveghere (10 km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport.

“Operatorii economici să acorde atenție maximă instrucțiunilor transmise de ANSVSA”

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. “ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre”, conform documentului. Autoritatea dă asigurări că situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației. În plus, ancheta epidemiologică este în desfășurare. În Europa, la această dată (23.07.2024) sunt confirmate mai multe focare de PMR în exploatații mixte de capre și oi din Regiunea Thessalia, Grecia. PMR a fost semnalată prima dată pe continent, în anul 2018, când a fost diagnosticat primul focar în Bulgaria, în localitatea Bolyarova, aproape de granița cu Turcia.

Oierii cer intervenția DNA

APEL… Odată cu vestea de pestă ovină în județul Tulcea, exportul cu oi din portul Constanța s-a oprit ,iar crescătorii de animale sunt revoltați. Aceștia au lansat mai multe apeluri de solidaritate pentru un protest în acestă săptămână la București, la ANSVSA, și solicită intervenția DNA în acest caz, pentru a se afla cum a ajuns această boală în țara noastră. “Noi, ca ciobani, nu trebuie să ne lăsăm duși de nas. Trebuie să fim solidari, să ieșim public, să mergem la ANSVSA! Săptămâna viitoare stăm în București 2-3 zile, cu avocații după noi, mergem la toate autoritățile posibile. Cum a ajuns boala în România? Cine a adus-o? În fermele noastre nu sunt probleme. Dacă au venit animale din alte state, să vedem și noi buletinele de analiză. Cine suportă pierderile? DNA-ul ar trebui să se sesizeze din oficiu asupra acestei situații, noi oricum vom face sesizare la DNA!”, a dat asigurări vicepreședintele Asociației Ciobanilor Profesioniști din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. De când cu subvențiile astea toți fac agricultură toți cresc animale toate dealurile sunt pline de garduri electrice de oi vaci etc. Le plac banii de la UE dar nu și regulile

  2. Foarte bine, sa se exporte produse românești finite, carcase etc nu animale vii , valabil ptr toată agricultură noastră. Noi exportam materia prima și importam alimente de proasta calitate expirate cancerigene pâine congelata faina ulei mălai carne etc când am putea exporta produse românești finite sa aducă plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite. Subvențiile trebuie eliminate.

  3. Teoria virusilor este o frauda , o minciuna sfruntata a fost din totdeauna , nici un virus nu a fost vreodata izolat , VIRUSII NU EXISTA ! Oameni buni .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.