Mai multi primari din judetul Vaslui, care administreazã comune cu echipe de fotbal în liga a IV-a si liga a V-a, s-au trezit în perioada aceasta cu notificãri din partea Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, prin care sunt informati cã nu mai au voie sã foloseascã microbuzele scolare pentru transportul fotbalistilor. Zilele trecute, un astfel de microbuz care fãcea deplasarea cu echipa localã de fotbal a fost tras pe dreapta de politistii de la rutierã, iar soferul a primit un ultim avertisment cu privire la aceastã activitate în afara legii. De partea cealaltã, unii primari sustin cã în documentele eliberate de ARR se specificã destul de clar cã aceste microbuze pot fi folosite pentru transport persoane, nu doar copii, mai ales în weekend, când elevii nu merg la scoalã.
În ultimii ani, unii primari din judetul Vaslui si-au fãcut un obicei din a folosi microbuzele scolare în cu totul alte scopuri fatã de cele stabilite prin lege. Fie cã vorbim de serbãri de partid, meciuri de fotbal, chiar si deplasãri peste Prut, la evenimente culturale, aceste mijloace de transport sunt folosite fãrã încetare, asta si cu largul concurs al politistilor, care pânã au preferat sã închidã ochii la aceste abateri. Anul trecut, Parlamentul României a aprobat legea 162/2024 pentru utilizarea autovehicuelor scolare destinate transportului elevilor din învãtãmântul preuniversitar de stat, lege care reglementeazã foarte clar condisiile în care pot fi utilizate aceste autovehicule. Printre altele, aceastã lege stabileste cã toate aceste autovehicule scolare sunt înscriptionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, atât pe partea frontalã cât si pe lateral cu textul „Transport Scolar”, textul având culoare neagrã pe fond galben. Pentru a putea folosi aceste autovehicule, unitatea de învãtãmânt trebuie sã transmitã primarului un grafic de circulatie, traseele, locurile de îmbarcare, numãrul de elevi transportati într-o cursã si numãrul curselor efectuate zilnic, pe durata desfãsurãrii cursurilor anului scolar. La articolul 3 se prevede cã elevii si cadrele didactive se pot deplasa si la activitãti culturale/educative cu microbuzele respective, dar si în acest scop, unitatea de învãtãmânt trebuie sã transmitã primarului locul de îmbarcare, locul de destinatie, traseul, durata si perioada de efectuare a traseului. Articolul 6 al legii mai sus mentionate prevede cât se poate de clar cã „autovehiculele scolare nu pot efectua transportul unor terte persoane, altele decât cele mentionate la art. 3”. Cu alte cuvinte, nici vorbã de echipe de fotbal, de fanfare, sau de angajati ai altor institutii în afarã de cele de învãtãmânt.
Primarii se revoltã: „Pe documentul eliberat de ARR scrie -transport persoane-”
Date fiind articolele de mai sus, politistii rutieri vasluieni au actionat cu mult mai multã atentie pe drumurile publice din judet, în ultimele sãptãmâni trãgând pe dreapta mai multe microbuze scolare, care erau folosite în cu totul alte scopuri. În urmã cu douã sãptãmâni, un astfel de autovehicul a fost tras pe dreapta, iar oamenii legii au constatat cã soferul primãriei ducea echipa localã de fotbal la un meci în deplasare. Oamenii legii i-au pus în vedere conducãtorului auto cã nu are voie sã presteze astfel de activitãti, motiv pentru care sportivii au apelat la masinile personale pentru a putea ajunge la meci. Primarului nu i-a cãzut deloc bine aceastã situatie, mai ales cã acum trebuie sã apeleze la serviciile unui operator economic privat pentru a asigura serviciile de transport ale echipei de fotbal. „Nu înteleg de ce nu suntem lãsati sã folosim aceste microbuze, mai ales cã pe documentele eliberate de Autoritatea Rutierã Românã scrie foarte clar <<Transport Persoane>>, nu transport copii sau elevi. În al doilea rând, noi folosim aceste microbuze în weekend, când scolile sunt închise. Întelegeam sã fiu tras la rãspundere dacã nu asiguram acest serviciu elevilor, dar duminica scolile sunt închise, iar aceste microbuze stau nefolosite. Prin decizia celor de la Politie suntem obligati sã apelãm la servicii private de transport, ceea ce înseamnã o cheltuialã de 2000-3000 lei pentru fiecare deplasare, adicã desfiintarea echipei de fotbal. Nu e firesc sã se întâmple asta, ar trebui ca Parlamentul sã adopte o lege mai permisivã, pentru a putea folosi aceste microbuze si în alte scopuri, mai ales cã e vorba de tinerii de la noi din comunã, care în loc sã stea toatã ziua prin baruri, aleg sã practice un sport”, a declarat primarul unei comune vasluiene.
Merge și la fotbal sa fie folosit, dar banii de motorină și ciubucul șoferului, sa fie plătit din buzunarul lor, nu al primăriei!!
Iar când se strica microbuzul, cine plătește? Nu, vor fotbal, sa fie din bani privați. Satele stau in întuneric, iar ei se lefaie pe banii prostimii😡
Dar de unde să ei primari cu 12 clase?? Ăia tineri cu facultate nu încap în astfel de funcții. La Tanacu, microbuzul școlar e folosit la toate. Îl parchează șoferul la el la domiciliu, servește masa la prânz acasă cu microbuzul și tot așa. O prostie, dar merge înainte. Se opune cineva nimeni, chiar nici poliția. Succes domnilor, la deplasări cu microbuzul școlar, la cumpărături, sport de performanță a primarului, etc, etc.
Dacă primarii ar avea liceul terminat ar putea citi o lege si a o înțelege, dar cu 8 clase ce pretenții sa ai la ei.
Corect!