spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
27-dec.-2024

Loviturã de teatru: presedintele CJ Vaslui va fi ales uninominal, în 2020!

- Advertisement -

ALEGERI… Guvernul a adoptat ieri o ordonantã de urgentã de modificare a legii alegerilor locale, cea mai importantã prevedere a actului normativ urmând a fi reintroducerea votului uninominal pentru alegerea presedintilor de Consilii Judetene. Practic, se revine la situatia din 2012, când Buzatu spulbera candidatul democrat-liberal, la uninominale, cu un procent de 58,45%, în timp ce Dan Marian (PDL) lua un un scor de 23,63%. În 2008, la alegerile uninominale, tot PSD era marele câstigãtor, fiind confirmat în functia de presedinte regretatul Vasile Mihalachi. Ca o primã reactie la aceastã decizie a Guvernului, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat modificarea legislativã potrivit cãreia presedintii de consilii judetene ar urma sã fie alesi prin vot uninominal nu face „nicio concesie nimãnui”. Abia acum, cei de la USR si PNL, care sustin cã au poporul de partea lor, pot demonstra cã sunt în stare sã câstige Consiliul Judetean Vaslui prin propriile forte, desi este greu de crezut cã se va întâmpla asa ceva.

„Nu face nimeni nicio concesie nimãnui. Eu am candidat si când a fost vot uninominal si când a fost vot indirect. Oricine poate sã cîstige, chiar si din primul tur, dacã e potrivit. N-are nimeni contract pe viatã pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Eu sper ca toti cei care candideazã pentru o astfel de functie sã aibã experientã, pregãtire si întelegere fatã de autoritãtile publice locale, lucruri de care administratia are atâta nevoie”, a fost reactia lui Dumitru Buzatu, imediat ce informatia a iesit în spatiul public. „Am înteles mesajul cetãtenilor, respectiv dorinta de a avea un rol mai important în ceea ce priveste alegerea factorilor de decizie si de a-si exprima în mod direct optiunea de vot cu privire la cei care iau mãsuri pentru comunitate. Vom modifica legislatia astfel încât presedintele consiliului judetean sã fie ales din nou prin vot direct de comunitatea localã. Revenirea la votul uninominal va creste legitimitatea, reprezentativitatea si stabilitatea presedintilor consiliilor judetene, cei care împreunã cu primarii si consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunitãtilor locale”, a spus premierul Dãncilã. Prim-ministrul a adãugat cã presedintele Consiliului Judetean nu trebuie sã facã obiectul negocierilor între partide, ci sã reprezinte vointa cetãtenilor din fiecare judet, exprimatã prin vot. „Legitimitatea datã prin vot este esentialã pentru fiecare presedinte de consiliu judetean pentru cã îl responsabilizeazã sã punã în practicã obiectivele pentru care cetãtenii i-au dat votul. Am luat aceastã decizie ca un pas în întelegerea mesajului dat de cetãteni la alegerile europarlamentare, dar si ca urmare a discutiilor avute cu reprezentantii autoritãtilor locale”, a afirmat premierul. Initial, Guvernul a plãnuit reintroducerea acestei prevederi în Codul Administrativ, dar s-a luat decizia sã fie adoptatã printr-o ordonantã de urgentã separatã. Astfel, anul viitor, la aceeasi sectie de votare alegãtorii vor vota pentru consiliul local, consiliul judetean, pentru primar si pentru presedintele consiliului judetean.

Iohannis aratã cu degetul spre Buzatu si ceilalti lideri PSD

“În urma adoptãrii de cãtre Guvern a unei ordonante de urgentã referitoare la modificarea legislatiei în privinta alegerii presedintilor de consilii judetene, Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, constatã cã PSD nu a înteles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut într-un mod catastrofal si umblã iar la cutia cu ordonante de urgentã, încercând sã schimbe regula jocului în timpul jocului, fapt care este inacceptabil. Schimbarea legii electorale, fãcutã prin OUG, în sensul introducerii votului uninominal pentru alegerea presedintilor de consilii judetene, este o concesie pe care premierul Viorica Dãncilã vrea sã o facã baronilor din PSD în încercarea de a le cîstiga sprijinul. În mod evident, dacã se va schimba legislatia în sensul enuntat de premier, vor fi favorizati acei presedinti de consilii aflati în prezent în functie. Adicã domnii Marian Oprisan, Dumitru Buzatu si Ionel Arsene. Acesti baroni PSD, panicati de scãderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul sã îsi securizeze functiile, în ciuda vointei românilor. Asa ceva nu poate fi acceptat”, este reactia Administratiei Prezidentiale. Presedintele Klaus Iohannis subliniazã cã un judet nu este o comunitate cu o identitate proprie, iar un presedinte de consiliu judetean nu trebuie confundat cu un primar. „În toatã lumea primarul reprezintã comunitatea, iar toate celelalte forme de organizare sunt diferite entitãti administrative.

De altfel, chiar Constitutia prevede în mod expres cã autoritãtile administratiei publice locale sunt primarii, consiliile locale si consiliile judetene. Presedintele consiliului judetean nu este, asadar, consacrat prin Constitutie ca autoritate a administratiei publice si, prin urmare, nu este deloc obligatorie sau necesarã alegerea sa în functie prin vot direct. Argumentul invocat de Guvern, cã presedintele de Consiliu judetean ar trebui sã fie ales de popor nu se sustine pentru cã nu existã practic un “popor” al judetului si mascheazã de fapt disperarea PSD, care a înteles cã este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii judetene. Dacã PSD chiar este preocupat în mod real de buna functionare a administratiilor publice si de a îndrepta situatia în privinta alegerilor locale, solutia este clarã: adoptarea alegerilor în douã tururi a primarilor”, anuntã Iohannis.

Presedintele Uniunii Consiliilor Judetene salutã decizia Guvernului

Din Vrancea, presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România (UNCJR), Marian Oprisan, a multumit Guvernului României pentru cã sustine cu adevãrat reforma în administratia localã si a fost de acord cu cererea presedintilor consiliilor judetene de a fi reintrodus votul uninominal. „Prin aprobarea, în sedinta de Guvern de marti, 3 iunie 2019, a Ordonantei de Urgentã pentru modificarea si completarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autoritãtilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, Guvernul României dã curs solicitãrii legitime a presedintilor consiliilor judetene care au cerut “alegerea presedintelui consiliului judetean prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat”. Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, presedintii consiliilor judetene se întorc la cetãteni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic – fie el primar, presedinte de consiliu judetean sau presedinte al României – poate fi responsabilizat în fata celor care îl aleg! În acest moment un presedinte de consiliu judetean este ales anacronic, în mod indirect, de cãtre consilierii judeteni. Acest mod de a alege un presedinte de consiliu judetean nu reprezintã, de fiecare datã, vointa cetãtenilor dintr-un judet. Afirm acest lucru pentru cã au fost cazuri când votul consilierilor judeteni a fost dat ca urmare a unei întelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate. Tin sã multumesc Primului-Ministru Viorica Dãncilã, Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice, dar si Ministerului Justitiei pentru initierea actului normativ aprobat”, sustine Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.