spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-ian.-2025

Lovitură de teatru: Marinela Dobrea se întoarce la Protecţia Copilului

- Advertisement -

* În urma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, Marinela Dobrea trebuie repusă în funcţia de director al DGASPC şi va primi şi suma echivalentă cu plata salariilor ce i s-ar fi cuvenit de când a fost destituită până în prezent * Preşedintele CJ, Eugen Chebac susţine că va respecta decizia instanţei, dar că va trebui s-o suspende imediat ce o va repune în drepturi, deoarece ex-directoarea Marinela Dobrea este cercetată într-un dosar penal de corupţie

Ex-directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Marinela Dobrea, de numele căreia se leagă un scandal care a zguduit, în urmă cu doi ani de zile, atât instituţia pe care o conducea, cât şi opinia publică prin intermediul celor peste 100 de articole publicate în ziarul nostru, va fi repusă în funcţie şi va primi retroactiv şi salariul care i s-ar fi cuvenit din momentul destituirii, până în prezent. Pe lângă acestea, ex-directoarea va primi şi 5000 de lei daune morale, 2000 de lei cheltuieli de judecată şi 8355 de lei cheltuieli de executare, deoarece Marinela Dobrea a recurs la un executor judecătoresc pentru a-şi primi drepturile, neîndrăznind, probabil deocamdată, să se arate în persoană la instituţia pe care o conducea. Suma totală, stipulată în somaţia executorului judecătoresc, pe care i-ar datora-o Consiliul Judeţului este de 132.844,67 de lei, adică 1,3 miliarde de lei vechi.

Cu procesul, prin toată ţara
Aşa cum  ziarul nostru a menţionat deja, în primăvara acestui  an, Marinela Dobrea şi-a recâştigat fotoliul de director  în urma unei hotărâri a Tribunalului Mureş, secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. În mod surprinzător, pe decizia instanţei respective, se specifică faptul că Dobrea avea domiciliul stabil în Reghin, judeţul Mureş, deşi toată lumea ştie că ex-directoarea DGASPC are două locuinţe în Galaţi. Dacă însă punem în balanţă faptul că tot la Reghin locuieşte şi  un vechi amic al acesteia, Sandor Borsos, cu care a făcut afaceri pe când era la cârma DGASPC Galaţi, lucrurile par să capete un sens. Sandor Borsos locuieşte în Reghin, unde deţine firma SC SANREG SRL. Aţi ghicit, este exact firma care a furnizat „Protecţiei Copilului” pantofii mărimea 45-46 pentru copiii aflaţi în grija instituţiei gălăţene, pantofii de care s-a minunat tot Galaţiul. Atât Marinela Dobrea, cât şi Sandor Borsos sunt trimişi în judecată de DNA Galaţi, în acelaşi dosar penal, pentru fapte de corupţie.

La cererea CJ Galaţi, recursul s-a strămutat la Curtea de Apel de la Ploieşti. Dar şi de aici decizia curţii a venit tot în favoarea ex-directoarei DGASPC, se pare, pe fondul unor greşeli de procedură efectuate la destituirea acesteia din funcţie.  Decizia este definitivă şi executorie. Chiar şi aşa, Marinela Dobrea evită să-şi  facă simţită prezenţa la Galaţi, ea apelând la un executor judecătoresc din Brăila.

„Nu pot da relaţii suplimentare”
Gabriela Postelnicu este executorul la care a apelat ex-directoarea DGASPC pentru a fi repusă în drepturi. Pe data de 29.11. 2011, a fost emisă o somaţie către CJ Galaţi, prin care se cere „obligarea la anularea Hotărârii nr. 165/26.0. 2009 a Consiliului Judeţului Galaţi privind aplicarea sancţiunii disciplinare de destituire din funcţia publică de director general al DGASPC Galaţi şi plata debitului de 132.844,67 de lei. Atenţionăm debitorul că în cazul nerespectării termenului acordat se va proceda la identificarea, sechestrarea şi valorificarea bunurillor aparţinând acestuia”.

Am contactat executorul judecătoresc care ne-a spus că nu ne poate furniza nici date suplimentare, nici numărul de telefon al Marinelei Dobrea, pe care am fi vrut s-o contactăm, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Jocul destituirilor
Am reuşit, totuşi, să discutăm cu preşedintele CJ, Eugen Chebac, care ne-a spus că nu se opune hotărârii judecătoreşti care este irevocabilă şi  executorie. „Am cerut la DGASPC să verifice sumele pe care trebuie să le înapoiem Marinelei Dobrea. Din câte se vede, acestea au fost  calculate fără a se ţine cont că, din iulie 2010, salariile tuturor bugetarilor s-au redus cu 25 la sută, iar angajaţilor DGASPC li s-au redus nişte sporuri”.

Eugen Chebac ne-a mai spus că fosta directoare va fi repusă în funcţie, pentru a respecta decizia judecătorească (nu a precizat însă când), dar că imediat va trebui să emită o altă decizie de suspendare, întrucât „Marinela Dobrea este funcţionar public şi nu are voie să ocupe funcţie de conducere dacă este judecată într-un dosar penal. Ea va fi suspendată până se va emite o  decizie şi în această cauză”, a precizat preşedintele CJ.


Un prejudiciu de aproape 7 miliarde de lei

Dosarul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în care este implicată şi fosta directoare a Protecţiei Copilului, Marinela Dobrea, a ajuns la instanţă anul trecut în aprilie. Reamintim că „scena instanţei” a fost precedată în 2008 de un întreg scandal la DGASPC. Totul a început cu sinuciderea unui tânăr la Centrul de Plasament 9. Victor împlinise vârsta când ar fi trebuit să iasă din sistem şi era considerat un lider al celor de acolo. Moartea lui a tulburat un sistem şi asta pentru că incidentul a atras atenţia şi ministrului Muncii de la acea vreme, Paul Păcuraru, care a venit şi a discutat cu tinerii.

Atunci s-a vorbit prima dată despre hrana insuficientă pe care o primeau centrele. Apoi Inspecţia Socială a făcut controale care au arătat dezastrul din instituţie, acestora li s-au alăturat şi alte rapoarte ale celor de la Centru, care au punctat ceea ce se petrecea de multă în vreme în sânul Protecţiei Copilului: mâncare proastă, condiţiile precare din căminele pentru tineri şi copii, felul în care se cumpăra cazarmamentul şi hrana etc. A fost şi o reclamaţie făcută pe un post naţional de televiziune a unei foste angajate care spunea că Dobrea condiţiona de bani angajările în instituţia publică pe care o conducea.

Abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi de fals
Totul a culminat cu demiterea Marinelei Dobrea în februarie 2009 şi apoi cu trimiterea ei în judecată dar şi a altor şapte persoane, în aprilie 2010. Toţi cei opt au fost trimişi liberi în faţa judecătorilor, sub acuzaţiile de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, spălare de bani şi de fals. Procurorii DNA au arătat ca infracţiunile de care-i acuză au fost comise de o parte dintre inculpaţi pe vremea când aceştia se aflau în conducerea DGASPC, sau la cârma unor servicii din cadrul DGASPC sau gestionau diverse firme care au intrat în relaţii comerciale cu instituţia publică, unul singur fiind fost angajat al Administraţiei Finanţelor Publice Galaţi.

Foştilor angajaţi ai DGASPC li se reproşează că au închis ochii atunci când Marinela Dobrea ar fi dispus din poziţia în care se afla achiziţionarea de încălţăminte şi cazarmament pentru copii, la valori exorbitante, care au însemnat venituri importante pentru anumite firme. Procurorii o mai acuză pe fosta şefă că ar fi favorizat anumite societăţi atunci când a desfăşurat procedura de achiziţii publice pentru servicii de întreţinere, curăţenie şi pază. De asemenea, ca fost director al instituţiei, Marinelei Dobrea i se mai reproşează că ar fi făcut nişte cursuri cu angajaţi ai instituţiei în cadrul unor proiecte, dar că nu ar fi decontat, aşa cum a scris în acte, transport şi nu numai. Totul a dus, arată anchetatorii, la un prejudiciu de 691.362,32 de lei.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.