CONSENS… În comuna Duda Epureni, discutiile din ultimele zile privind închirierea pãsunii au împãrtit comunitatea în mai multe tabere. Începând din acest an, crescãtorii de animale vor trebui sã plãteascã de trei ori mai mult pentru un hectar de pãsune închiriat, dupã ce consilierii locali au aprobat, miercuri, noul pret de închiriere, de 356 lei/ha/an, în conditiile în care acum sapte ani, acelasi hectar se închiria cu 106 lei. Primarul Petricã Chiriac a declarat în timpul sedintei cã acest nou pret nu este bãtut în cuie si cã el poate varia în functie de cantitatea de masã verde produsã pe hectar. Pentru a da dovadã de transparentã în procesul de închiriere a acestor pajisti, conducerea primãriei a propus ca din comisia de atribuire a acestor terenuri sã facã parte si patru consilieri locali, câte unul de la fiecare partid care are reprezentanti în legislativul local.
Consilierii din opozitie se asteptau ca sedinta de ieri sã fie una cu scântei, mai ales cã în urmã cu câteva zile, tot în timpul unei sedinte de Consiliu Local, unii crescãtori de animale au cerut socotealã pentru pretul ridicat la hectarul de pãsune. Primarul Petricã Chiriac a declarat în timpul sedintei de ieri cã 80% dintre crescãtorii de animale din comunã au fost de acord cu acest pret, cu atât mai mult cu cât el poate varia. Edilul a fãcut si un pas în spate ieri, renuntând la perioada de 10 ani propusã spre închiriere si revenind la 7 ani, cum a fost si pânã acum. „În sedinta anterioarã s-a explicat foarte clar care au fost motivele care au condus la cresterea acestui pret de închiriere. Acest pret diferã de la comunã la comunã, dar asta pentru cã sunt pajisti diferite, zone diferite, cu capacitãti de productie diferite. Acesta este singurul criteriu de diferentiere, chiar si în cadrul unei comune. Noi putem evalua pretul pãsunii în mod diferit, de la sat la sat, însã în acelasi timp suntem obligati sã facem un cost mediu pe care sã-l propunem spre aprobare în Consiliul Local. Trebuie sã avem în vedere cã în comuna noastrã numãrul animalelor a crescut de la an la an, în prezent avem un efectiv de peste 4000 de capete de ovine si caprine. Nu aelasi lucru îl putem spune si în privinta efectivului de bovine, însã noi avem convingerea cã întretinute corespunzãtor, aceste pãsuni pot asigura cantitatea de masã verde necesarã animalelor din comuna noastrã”, a declarat primarul Petricã Chiriac.
Opozitia s-a abtinut de la vot din cauza pretului
Consilierii din opozitie au apreciat intentia primarului de a reveni la perioada de sapte ani de închiriere a pãsunii, însã s-au abtinut de la a vota proiectul din cauza pretului, pe care l-au considerat excesiv de mare. Consilierul Toni Iovu, de la PNL, a spus cã acest pret poate fi o piedicã pentru crescãtorii de animale aflati la început de drum. „Noi am votat si data trecutã împotriva acestui proiect având cele douã obiectiuni de mentionat: perioada de închiriere pe care noi ne dorim sã rãmânã tot de sapte ani si ne bucurãm cã prin amendamentul propus reveniti la aceastã perioadã, iar a doua obiectiune, pretul pe care în continuare îl considerãm exagerat. Acum sapte ani s-a aprobat un pret de 106 lei pe hectar, acum propuneti un cost de 356 lei, ceea ce înseamnã o crestere de peste trei ori. Calculul care a determinat acest nou pret l-am vãzut, iar el înseamnã suma de la care se porneste. Am fi vrut ca si la capitolul cheltuieli cu pajistea sã se facã câteva mentiuni, cum ar fi cantitatea minimã de îngrãsãmânt care trebuie datã pe un hectar. Dacã punem toate cheltuielile la socotealã, rezultã un cost de 350 de lei pe hectar doar cu îngrãsãmântul, de aceea considerãm cã un pret de închiere mai mic era mai rezonabil, mai ales pentru crescãtorii de animale care sunt la început de drum” a precizat consilierul liberal. Proiectul de hotãrâre privind noul pret al hectarului de pajiste închiriat a trecut cu sapte voturi „pentru” si sase abtineri. Prin urmare, în perioada urmãtoare îsi va intra în pâine comisia de atribuire a a acestor suprafete de pajisti, comisie din care vor face parte trei angajati ai primãriei si patru consilieri locali, si anume Petre Costel (PSD), Toni Iovu (PNL), Avram Vasile (AUR) si Sandu Vasilachi (PMP).
Bugetul pe anul 2025, aprobat. Jumãtate din bani vor merge cãtre dezvoltare
VISE…La fel ca pentru majoritatea comunelor din judet, anul 2025 se anuntã unul deosebit de greu si pentru comuna Duda Epureni. În sedinta de Consiliu Local de miercuri, consilierii au votat si bugetul de anul acesta, care va fi în cuantum de 18,3 milioane de lei, din care 2,8 milioane de lei reprezintã cheltuielile de personal. 2,9 milioane lei vor merge cãtre Bunuri si Servicii, alte 2,8 milioane lei vor fi alocati asistentei sociale, 360.000 lei vor fi directionati cãtre proiectele cu finantare PNRR, iar 200.000 lei vor rãmâne ca fond de rezervã la dispozitia autoritãtilor locale. Pentru capitolul Dezvoltare, anul acesta se alocã peste 9 milioane de lei, o sumã uriasã, cu care se vor duce la bun sfârsit proiectele începute. Primarul Chiriac a anuntat, printre altele, cã anul acesta se vor pietrui toate drumurile din comunã, se vor schimba lãmpile vechi folosite la iluminatul public, si totodatã se vor achizitiona si patru tomberoane pentru deseurile textile. „Noi am fost pusi în situatia de a ne descurca cu bani putini din anii precedenti, nu de acum. În permanentã am fost pus în situatia de a limita cheltuielile bugetare. Din fericire nu avem arierate, de aceea suntem convinsi cã investitiile de anul acesta se vor derula asa cum am promis comunitãtii. Dacã în anii precedenti am fost pusi în situatia de a duce bani de la Functionare cãtre Investitii, mã tem ca anul acesta sã nu se întâmple invers, pentru cã suntem obligati sã asigurãm Functionarea. Am reusit sã ne descurcãm pânã acum si sunt convins cã vom reusi si în continuare pentru cã fiecare investitie a fost negociatã foarte bine, nu am fãcut cheltuieli prostesti. Din 33 de posturi prevãzute în organigrama primãriei, noi avem ocupate 16, functionãm la jumãtate din capacitate. Eu nu am avut consilier personal niciodatã, nu am avut administrator public, am preferat sã fac economie la buget tot din acest motiv, pentru a avea cu ce ne descurca, cu ce duce investitiile la bun sfârsit”, a afirmat primarul Petricã Chiriac la sfârsitul sedintei de CL de miercuri.
Bun titlu
Articolul e mai aprofundat însă
Totuși faptul ca îl citează pe primar și nu opoziția e surprinzător
16 funcționari e destul pentru o populație în descreștere, se poate chiar și cu mai puțin,
Pe la masa aceea sunt consilieri cu vechime care vin doar pentru indemnizație …merita ignorați de comunitate.
La fiecare ar trebui date sarcini.
Bani aruncați pe c…l lor.
Om trai și om vedea .
Aveți dreptate, și fostul primar și-a angajat fiica, altul dinaintea lui și-a angajat feciorul, ca drept dovadă se trăiește bine la stat. Avem și un exemplu, în primăria Duda Epureni, fiul unui fost primar abia încape pe ușă, când se pune pe cântar nu-i arăta kg ci îi arată CNP-ul!!!De aici vă puteți da seama ce număr impresionant de kile poartă pe el,vă sfătuiesc atât cei de gen masculin si feminin să vă faceți iubite,cunoștințe,care lucrează la stat.
Imperiile trecute au sucombat datorită taxelor și impozitelor uriașe pe care populația nu le mai putea plăti. Numărul funcționarilor in imperiul bizantin , de exemplu,era egal cu numărul celor ce munceau efectiv. In primăriile noastre vor mai fi angajate câteva rude și amante și tot așa, jumătate din populație va deveni funcționară la stat. Nu e nimic nou sub soare.
Aoleu, ce comparație! Deci primarii din Duda sunt un fel de împărații Constantin…🤭 Ce umilință pentru…primari!😬