O vizită a unui ministru în Neamț este întotdeauna un eveniment. Când ministrul vine cu scopul declarat de a face personal controale la unele depozite ecologice, evenimentul ar trebui să devină unul major, mai ales dacă este vorba despre depozite construite pe fonduri europene. Conferința de presă ținută la sediul Prefecturii Neamț a fost o mostră de deturnare a opiniei publice de la subiecte grele, precum Roșia Montana, gaze de șist etc., și de a contabiliza imagine pentru un ministru priceput la așa ceva. Au fost aruncate în gura presei numele unor firme, s-au dat niște date aproximative, cu trimiteri spre posibile ilegalități, fără a se prezenta ce ce se află în spatele acestor firme și dacă nu cumva există o bătălie în cadrul grupurilor de interese din USL în legătură cu o afacere care promite profituri de miliarde. Pentru ”Mesagerul de Neamț” subiectul nu este nou, un serial publicat recent privind ”Metamorfoza gunoiului românesc în deșeu european ” atingând cele mai importante aspecte ale unui proces de integrare cu accente specific autohtone. Serialul vine după ce, în trecutul nu foarte îndepărtat, despre firmele ”afectate” de controlul ministerial, Mesagerul a scris mai multe anchete, privind participarea la o licitație care are toate datele de a fi considerată ”în familie”.
Păienjenișul numit Ecolis
La conferința de presă a doamnei Rovana Plumb a fost pronunțat numele firmei Ecolis în legătură cu un depozit de deșeuri aflat pe platforma de la Săvinești. Depozit autorizat, cum a specificat unul dintre administratori, aflat cu toate actele la zi. Acuza adusă, referitoare la neconcordanța dintre cantitatea de deșeuri intrată și cea înregistrată, este o chestiune contabilă, care poate ține cel mult de Serviciul Economic al Poliției. Fără să o spună direct, doamna ministru a amintit, provocată de o întrebare din sală, că ar exista o legătură a firmei Ecolis și cu depozitul construit pe fonduri europene la Girov. S-a vorbit despre o participare inițială, urmată de o retragere din respectiva asociere. Același lucru ni l-a sugerat și Dan Luca, unul dintre acționarii de la Ecolis. Ambele declarații sunt adevărate și false în același timp. Ecolis a fost și este peste tot, lucru demonstrat de structura acționariatului diverselor firme prinse într-un lanț de legături aparent greu de desfăcut.
SC Ecolis SA are sediul central în Piatra Neamț, pe str. Ciocârliei la nr. 8B. Acționarii săi sunt Dan Luca, Ionel Șerban și Cristina Elena Vicol ca persoane fizice ,Vivani Salubritate SA și Chinox AG din Elveția ca persoane juridice. Aceeași adresă o mai au alte 3 firme cu profil de activitate asemănător: Apisorelia SRL, Apicons SRL și Apieco SRL.
Cititi sursa: http://mesagerulneamt.ro/2013/11/lorzii-deseurilor-se-bat-pe-munti-de-euro/