Într-o perioadă în care rata şomajului este foarte ridicată, cel puţin în acte în judeţ fiind în jur de 20.000 de şomeri, ofertele de locuri de muncă în străinătate atrag ca un magnet. Acestea sunt tentante, dar şi privite cu reticenţă, întâmplările din anii anteriori, cu oameni care au trăit un adevărat coşmar peste hotare, după ce au fost înşelaţi grosolan, făcându-i pe mulţi să renunţe.
Autorităţile spun că există şi firme foarte serioase, cu sute de contracte încheiate şi nici un muncitor nemulţumit, astfel că esenţială este informarea temeinică.
Numai la mica publicitate a cotidienelor locale pot fi găsite în această perioadă cel puţin patru oferte privind numeroase locuri de muncă în străinătate. Este vorba de posturi de muncitor agricol în Italia şi Spania, muncitor calificat şi necalificat într-o fabrică şi un abator în Cehia, confecţioner ornamente pentru Crăciun în aceeaşi ţară, ori posturi de îngrijitor pentru copii şi bătrâni în Italia. De exemplu, o firmă din Iaşi anunţă că pe 29 septembrie organizează, la Casa de Cultură Suceava, preselecţie în vederea selectării de muncitori în agricultură, în Spania şi Italia. Cătălin Coreja, reprezentant al firmei Silver Job Company, cu sediul în Iaşi, ne-a spus căsocietatea are semnate contracte pentru 200 de posturi în Italia şi 300 în Spania, iar recrutările se fac din judeţele Moldovei.
„Interes pentru aceste posturi există, dar oamenii sunt reticenţi”
80 de persoane au semnat deja contracte şi au plecat la muncă, salarizarea fiind la oră, 3-4 euro în Italia şi 4-5 euro în Spania. În Italia, moldovenii selectaţi lucrează în mici fabrici de preparat bulion şi ambalat legume, în timp ce în Spania este nevoie de culegători de portocale, căpşuni, zmeură şi afine. Contractele de muncă sunt pe perioade de trei-şase luni, cu posibilităţi de prelungire.
„Interes pentru aceste posturi există, dar oamenii sunt reticenţi, primul lucru pe care îl fac este să ne întrebe dacă suntem serioşi. Avem acreditare de la Ministerul Muncii, contracte ferme, mergem cu oamenii la locul de muncă, îi cazăm, stăm cu ei până când semnează contractele, suntem firmă serioasă”, spune angajatul firmei. După cum se precizează în anunţul de la mică publicitate, doritorii trebuie să scoată din buzunar 50 de lei, sau 80 de lei în cuplu, taxă de preselecţie
O „adevărată cultură a plecării în străinătate”, în Suceava
O altă firmă din Iaşi caută în judeţul Suceava confecţioneri de ornamente pentru Crăciun, în Cehia. SC H.R. Suport SRL, înregistrată, după cum a ţinut să precizeze managerul, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, cu profil de codul CAEN 7810, cu activitate de plasare a forţei de muncă, aproape a finalizat recrutările.
„E o ofertă clară de muncă, cu cazare şi diurnă oferită la fiecare sfârşit de săptămână. Angajatorul a spus că preferă femei, însă nu a refuzat nici bărbaţii. Am studiat bine oferta acestuia şi am luat câtă marjă de eroare am putut”, ne-a declarat Andreea Zamfir, manager Resurse Umane în cadrul firmei.
Aceasta a mai subliniat că marea majoritate a persoanelor selectate au fost din judeţul Suceava.
„În general interesul a fost scăzut în Moldova, însă nu şi în Suceava, unde am găsit în jur de trei sferturi din personale selectate. Există aici o adevărată cultură a plecării în străinătate”, a mai apus aceasta, cu menţiunea că locul de muncă este sezonier, până la mijlocul lunii decembrie, iar plata este la normă, plecând de la un minim de 390 şi putând ajunge până la 700 de euro lunar.
Foarte multe oferte din Cehia
Work Selection SRL, o firmă de recrutare cu sediul social în Siret, intermediază locuri de muncă în Cehia, Italia şi Danemarca. Pentru posturi de operator bandă industrială electronică, muncitor necalificat montaj baterii solare, muncitor necalificat abator găini, muncitor construcţii şi lucrător depozit, toate în Cehia, salarizarea este cuprinsă între 70 şi 90 de coroane cehe pe oră, în timp ce pentru menaj, îngrijire bătrâni sau baby-siter în Italia, sucevencelor li se oferă 4-6 euro pe oră, diferenţa de salarizare plecând de la cunoaşterea sau nu a limbii italiene.
Cum trebuie să se protejeze cei interesaţi de un loc de muncă în străinătate
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava este instituţia la care se poate verifica relativ uşor legalitatea unei firme care recrutează şi plasează forţă de muncă peste hotare. Gabriel Harja, directorul instituţiei, i-a sfătuit pe sucevenii tentaţi să încerce să-şi găsească un loc de muncă printr-o firmă să se adreseze ITM pentru a afla dacă aceasta este înregistrată cu profil de plasare a forţei de muncă, însă şi dacă are activitate. Conform prevederilor legale, a subliniat acesta, o astfel de firmă trebuie să depună semestrial un raport de activitate din care să reiasă clar câte angajări a intermediat, cu toate detaliile aferente, şi acest amănunt important putând fi aflat tot de la ITM.
După aceste verificări, mai este un pas foarte important.
„Persoana interesată de un astfel de loc de muncă trebuie să ceară un contract de muncă ferm şi clar, pe care să îl studieze cu mare atenţie pentru a nu avea apoi neplăceri”, a mai spus directorul ITM Suceava.
El a subliniat că există şi firme serioase care intermediază contracte de muncă cu mari angajatori, amintind de cazul unei societăţi locale care a trimis la muncă numai în acest an 270 de persoane.
Alternativa oferită de AJOFM
Pe lângă firmele care se ocupă cu activităţi de plasare a forţei de muncă peste hotare, sucevenii care vor să-şi găsească un serviciu în străinătate au la dispoziţie şi oferta Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, prin programul Eures, un program pentru toţi şomerii care caută un loc de muncă în spaţiul UE. Oferta actuală cuprinde, printre altele, un post de medic chirurg în Suedia, 20 de posturi de farmacişti şi 200 de asistenţi în Malta, 30 de posturi de lucrători calificaţi în ferme de creştere a animalelor în Danemarca, 15 de măcelari în Suedia, cinci de asistenţi sociali în Marea Britanie.