spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Locuri libere în învățământul liceal din Huși. Câțiva elevi cu medii de 5 și 6 au nimerit la Colegiul “Cuza Vodă”, dar nu le va fi ușor!

- Advertisement -
LOCURI LIBERE..După repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a, în învățământul liceal din municipiul Huși mai sunt locuri libere. (foto: Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din Huși)

SITUAȚIE… După repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a, în învățământul liceal din municipiul Huși mai sunt locuri libere. Dacă Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși și-a ocupat integral toate clasele înființate, la fel și Seminarul Teologic, locuri libere au mai rămas în câteva clase de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir din Huși, precum și Liceul Tehnologic “Ioan Corivan”.

La Colegiul Agricol, la profilul Agricultură, de pildă, s-au ocupat doar 12 din cele 48 de locuri. La “Protecția mediului” mai sunt două locuri neocupate, din cele 24, la fel și la profilul Mecanică. La Liceul Tehnologic “Ioan Corivan”, din cele 24 de locuri la specializarea Turism și alimentație publică, doar doi elevi au fost repartizați computerizat. Chiar dacă nu a avut asemenea probleme, de completare a locurilor puse la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a, Colegiul Național “Cuza Vodă” Huși a fost nevoit să primească și elevi cu medii foarte mici, în comparație cu anul precedent. De pildă, la Științe Sociale, dacă în 2020 s-a intrat cu ultima medie – 8,16, acum ultimul elev repartizat are media de admitere 6,91. Cea mai evidentă discrepanță este la specializarea Științe ale Naturii. Aici s-au înființat trei clase, iar ultimul elev admis are în acest an media de 5,86, în timp ce anul trecut, ultimul admis avea media 8,55. Greu de intuit cam cum se vor descurca în sălile de clase ale acestei școli cu exigențe recunoscute, asemenea elevi cu note de 5 sau 6 la Evaluarea Națională. Primii care vor avea de furcă vor fi profesorii, întrucât într-un fel merge procesul didactic în fața elevilor de 8, 9 sau 10 și cu totul altfel, în fața unor elevi de 5 și 6. Dascălii au propria explicație, pentru o asemenea situație. “Colegiul Național Cuza Vodă rămâne unul cu standarde de la care nu face rabat. Dacă repartizarea computerizată a decis așa, atunci asta este situația. Iar motivul principal este scăderea tot mai evidentă a numărului de elevi, per total. Și, de ce să nu recunoaștem, scăderea numărului de eleviu de gimnaziu care se concentrează pe școală, care muncesc pentru medii mari și care vor să facă ceva în viață. Noi, profesorii, vom avea cea mai grea misiune. Cum să iei un copil de nota 5, de la același nivel cu cel de nota 9 sau 10? Pe cel de 5, cred că trebuie să te apuci să îl înveți socotitul, scrisul corect, trebuie să îi explicit noțiuni elementare, să revizuiești materia, iar noi, la liceu, trebuie să avem alt nivel de predare. Nu avem cum sta după unul de nota 5, ca să învețe el ceea ce nu a știut de la gimnaziu. Sper ca acești copii cu medii mici, care au ajuns la Cuza printr-un noroc, că nu putem spune altceva, să pună vara aceasta să repete, să se mai uite pe o carte, că, dacă va veni cum a plecat de la gimnaziu, la nivelul Colegiului Cuza Vodă îi va fi foarte greu. Profesorul își dă toată silința, dar acest elev are de recuperat și singur”, au spun cadrele didactice.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.