spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Locuitorii din Negresti si Murgeni, simpli tãrani!?

- Advertisement -

SCHIMBARE Se anuntã schimbãri masive în administratia localã vasluianã, în anii urmãtori, dacã un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat va trece de Parlament si va fi semnat de presedintele Traian Bãsescu. Comunele mici ar putea fi transformate în sate, iar orasele sub 10.000 de locuitori vor deveni comune, din cauza situatiei financiare a primãriilor. O veste tristã pentru locuitorii din Negresti si Murgeni, care se vor trezi cu statutul de locuitori în mediul rural, fatã de calitatea actualã de orãseni, lucru care nu le-a schimbat viata într-un mod semnificativ, în ultimii 10-20 de ani. “Resping acest proiect în mod categoric. Cei aflati la guvernare si-au propus sã desfiinteze totul în tara aceasta. Le mai rãmâne doar statul român, dar acesta se încãpãtâneazã sã stea în picioare”, spune vicepresedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, locuitor al orasului Negresti.

Un proiect de lege initiat de un senator PDL propune ca foarte multe dintre comunele mici sã fie transformate în sate, iar orasele cu populatie redusã sã devinã comune. Initiatorul proiectului spune cã asa se vor reduce costurile legate de plata salariilor în administratia localã, având în vedere cã echipe de inspectori guvernamentali au început, încã de acum patru luni, sã evalueze situatia financiarã a primãriilor din toatã tara. Senatorul PDL Nicolae Dobra a argumentat proiectul sãu prin aceea cã “noua reglementare va reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajatilor din administratiile locale si va stopa intrarea în faliment a unor administratii locale, care, în prezent, sunt în imposibilitate de platã”. “Dupã ce legea va intra în vigoare, prefectul va stabili centrele de comunã, urmând ca celelalte comune sã devinã sate si sã se alipeascã unde doresc cetãtenii, organizându-se si un referendum în acest sens. Primarii si consilierii locali din comunele care se vor desfiinta vor dispãrea. Prin urmare, nu se vor mai plãti salarii, ceea ce înseamnã cã vor rãmâne mai multi bani de investitii”, a mai declarat senatorul PDL. Cum vede parlamentarul posibilã o astfel de lege? Potrivit proiectului de lege, pentru a-si pãstra statutul, o comunã trebuie sã fie populatã cu cel putin 5.000 de cetãteni cu drept de vot, în timp ce un oras va trebui sã aibã cel putin 10.001 locuitori. La Vaslui, aplicarea unei astfel de legi va lãsa fãrã mandate mai bine de jumãtate dintre primarii actuali. Asta, în conditiile în care avem mai mult de zece comune reînfiintate, care au 1.500-2.000 de locuitori si în care doar maxim 1.000 de persoane au drept de vot. Pe lângã aceste localitãti apãrute în anii de dupã Revolutie, mai sunt 30-40 de comune care au în jur de 4.000-4.500 de locuitori si care ar deveni sate, imediat ce legea ar intra în vigoare. Datele statistice sunt relevante: începând cu luna decembrie 2003 si în decursul anului 2004 s-au reînfiintat mai multe comune, respectiv Ibãnesti, Fruntiseni, Dodesti, Rafaila, Feresti, Pogonesti, Muntenii de Sus, Ciocani, Pochidia, Cozmesti, Puscasi.

Murgeni si Negresti devin comune!

Dar, cea mai dramaticã schimbare se va produce la nivelul celor douã orase din judet, Murgeni si Negresti. Murgeni a devenit oras în perioada guvernãrii PSD, în decembrie 2003. În ultimii sapte ani, administratia localã s-a confruntat cu grave probleme, în timp ce oamenii care locuiesc aici nu pot spune cã viata de orãsean este diferitã de lumea satului, în care trãiesc de când se stiu. Nici Negrestiul nu o duce mai bine. Orasul este de-a dreptul falimentar, în timp ce datoriile cãtre furnizorii de utilitãti sau bugetul de stat pot închide în orice moment primãria. Oficial, în Negresti locuiesc 9.800 de persoane, însã numãrul acestora ar putea scãdea la 9.000, dacã luãm în calcul si locuitorii care au plecat la muncã în UE. Doar 5.500 de persoane mai au drept de vot în oras, ceea ce ar însemna cã Negrestiul ar deveni comunã, dacã legea va deveni realitate.

“Erau mãsuri necesare, oamenii parcurgeau distante mari la primãrii”

“Stiu de acest proiect de lege si îl resping categoric, deoarece cu foarte mare greutate, în legislatura 2000-2004, pe când eram senator al României, am obtinut înfiintarea în tarã si în judetul nostru a mai multor comune. Au fost mãsuri absolut necesare, datoritã distantelor foarte mari pe care oamenii trebuiau sã le parcurgã pânã sã ajungã la primãrie. Acum, nu mai este de mirare cã se încearcã închiderea acestor primãrii, punând în fatã ratiuni economice, comasarea lor. Actuala guvernare, în lipsã de solutii, a propus sã punã în practicã un ultim proiect: desfiintarea a tot ceea ce functioneazã. A mai rãmas de desfiintat doar statul român, însã acesta se încãpãtâneazã sã rãmânã în picioare. Sãracul” – vicepresedintele CJ Vaslui, Corneliu Bichinet, locuitor al orasului Negresti

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.