spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

LMK-ul a monopolizat locurile la Olimpiada Nationalã de Biologie

- Advertisement -

OLIMPICI…Iosif Aliodor Timofticiuc, Alexandru Mihai Gutu, Codreanu Rucsandra, Alexandru Nicholas Carp si Vlad Gabriel Sîmbotin sunt cei cinci elevi vasluieni care îi calcã pe urme cercetãtorului român Emil Racovitã. Acestia vor participa la Olimpiada Nationalã de Biologie, de la Baia Mare. Ca si în anii anteriori, cele mai bune rezultate obtinute la faza judeteanã au fost înregistrate la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, patru dintre elevi învatã la aceastã unitate de învãtãmânt, iar singura domnisoarã calificatã provine de la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Punctajele mari ale olimpicilor sunt un semn cã si anul acesta elevii vasluieni vor face o figurã bunã. Vasluiul are deja un membru calificat în lotul national restrâns, care va reprezenta România la etapa internationalã, în Anglia, la Coventry. Este vorba despre Vlad Gabriel Sîmbotin, elevul etalon de la „Kogãlniceau”, care a ridicat stafeta foarte sus în anii anteriori, reusind sã obtinã numeroase medalii la nivel international.

Elevii calificati, unitãtile de învãtãmânt de provenientã si profesorii îndrumãtori sunt urmãtorii: Iosif Aliodor Timofticiuc (83 puncte), elev în clasa a VII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Romascu Gianina; Alexandru Mihai Gutu (89 puncte), elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Diaconu Daniela; Rucsandra Codreanu (86 puncte), elevã în clasa a X-a la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, prof. îndrumãtor Atasiei Maricica; Carp Alexandru Nicholas (94 puncte), elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Diaconu Daniela; Vlad Gabriel Sîmbotin (99 puncte), elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, prof. îndrumãtor Romascu Gianina.

„Nu poti sã obtii rezultate fãrã pasiune”

„Spre deosebire de ce am vãzut cã s-a dat în anii trecuti, inclusiv la etapa nationalã, subiectele de anul acesta au fost mai dificile. Asta a fost si pãrerea profesorilor. De aceea eu mã bucur cã am reusit sã obtin un punctaj mare fatã de locul 2. Având în vedere cã la L.M.K. este o traditie în a obtine rezultate bune, eu sper sã nu fac de râs liceul. Va fi destul de greu, pentru cã am de apãrat ca junior în aceastã competitie blazonul lui Sâmbotin. Nu poti sã obtii rezultate fãrã pasiune. De învãtat poate oricine”, a declarat Iosif. Elevul a obtinut rezultate bune si la alte olimpiade. „De obicei merg la matematicã si la fizicã. La matematicã sunt deja calificat la etapa judeteanã, unde sper sã obtin un rezultat bun. Anul trecut am fost foarte aproape”, a mai declarat acesta. Iosif si-a exprimat admiratia pentru colegul sãu mai mare, care s-a remarcat an de an la biologie. „Îl felicit pe Sâmbotin Vlad pentru rezultatul obtinut. Are 99 de puncte din 100. Pentru mine este un exemplu si îmi doresc ca la faza nationalã de la Baia Mare sã-i calc pe urme. Îi urez succes pentru cã anul acesta reprezintã România la faza internationalã. Sper ca de data aceasta sã ajungã în Marea Britanie la concurs si sã nu pãteascã la fel ca anul trecut, când a fost nevoit sã se întoarcã acasã din cauza incidentelor din Turcia”, a încheiat Iosif Timofticiuc.

„Cheia succesului pentru mine este pasiunea”

„Subiectele au fost accesibile, având gradul de dificultate la care mã asteptam. Pentru faza nationalã a olimpiadei îmi propun sã obtin un punctaj care sã mã claseze în primii 10 elevi pe tarã, iar pentru a reusi stiu cã va trebui sã muncesc foarte mult. Cheia succesului pentru mine este pasiunea pentru ceea ce fac, care este completatã de multã muncã si mult timp acordat studiului. La acestea se adaugã si contributia foarte importantã a doamnei profesoare Daniela Diaconu”, a declarat Alexandru Mihai Gutu.

Fãrã a sacrifica ceva timp liber pentru a învãta nu este posibilã o performantã”

„Subiectele din acest an mi s-au pãrut destul de usoare, nimic care sã îmi impunã mari probleme, în comparatie cu subiectele de anul trecut sau chiar acum doi ani, subiecte, cred eu, cu un grad putin mai ridicat de dificultate (fac aceastã comparatie deoarece, desigur, le-am lucrat si pe ele). Mã pregãtesc de mult timp pentru aceasta decisivã etapã din cadrul olimpiadei si, totodatã, mã simt bine cã pot face asemenea asertiuni în ceea ce priveste subiectul de acum câteva zile. Asa sunt convins de faptul cã am notiunile puse la punct si cã efortul meu s-a reflectat în mare mãsurã în punctajul meu final”, a declarat Alexandru Nicholas. Este optimist în ceea ce priveste etapa nationalã. „Am asteptãri mari de la faza nationalã, în sensul cã doresc sã mã regãsesc printre primii trei, urmãresc constant punctaje maxime: la faza localã n-a fost sã fie, la judeteanã deja e 94 si la nationalã astept 100 la ambele probe, practicã si teoreticã”, a mai spus elevul. Acesta descrie care a fost „reteta succesului” în cazul lui. „Nu cred cã existã o cheie a succesului, o cheie universalã, ceva care sã meargã pentru toatã lumea, dar pentru mine ceea ce a functionat au fost motivatia pe care nu mi-am pierdut-o niciodatã, plãcerea cu care învãtam, deoarece, în mod cert, înveti mai usor un material prezentat dacã este pe domeniul tãu (vreau sã dau admiterea la medicinã) si, totodatã, abnegatia pentru biologie, deoarece fãrã a sacrifica ceva timp liber pentru a învãta nu este posibilã o performantã”, a mai declarat elevul. Alexandru nu a mai participat la alte competitii, s-a axat exclusiv pe aceastã materie scolarã. „Anul acesta n-am mai participat la nimic altceva, dar, în schimb, am fãcut-o anul trecut, pozitionându-mã pe locul al patrulea în cadrul fazei judetene a Olimpiadei de Biologie. Esential este faptul cã sfârsitul acelei etape a marcat punctul de plecare al motivatiei mele de a ma califica la nationalã anul acesta si, mai mult, de a avea ca scop calificarea în primii trei.”, a încheiat Alexandru Nicholas.

„Interesul meu principal: sã mã întorc de la internationalã cu o medalie cât mai strãlucitoare”

Vlad s-a calificat anul trecut în lotul national restrâns, însã echipa României nu a mai ajuns la olimpiadã, dupã ce elevii au rãmas blocati pe un aeroport din Turcia, din cauza unor tensiuni interne. „Mã bucur cã am obtinut un rezultat onorabil la faza judeteanã si anul acesta si cã m-am calificat la faza nationalã pentru cã timpul disponibil pentru pregãtire a fost mult mai restrâns decât în alti ani. Sper sã confirm si la faza nationalã si sã obtin un rezultat cat mai bun. Interesul meu principal anul acesta este sã mã întorc de la internationalã cu o medalie cât mai strãlucitoare. Din fericire, povestea cu olimpiada internationalã s-a terminat cu bine pentru mine, deoarece mi-a fost restituit locul în lotul restrâns pentru anul acesta, doar cu conditia de a mã califica la faza nationalã, conditie pe care am îndeplinit-o chiar sâmbãtã. Deci, cu alte cuvinte în acest moment sunt deja calificat pentru etapa internationalã, ce va avea loc în Coventry, în perioada 23-30 iulie”, a declarat Vald. În ceea ce priveste Facultatea, elevul va aplica pentru Oxford. „În legãturã cu facultatea, încã nu sunt pe deplin hotãrât, dar anul acesta mã voi înscrie la medicinã la Cluj, urmând ca în iarna sã îmi depun aplicatia pentru biologie la Oxford, unde voi pleca din al doilea an de facultate dacã voi fi acceptat”, a declarat Vlad Sîmbotin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.