SENIORII…Patru liceeni au reusit sã se califice la etapa nationalã a Olimpiadei de Lingvisticã, iar trei dintre acestia sunt de la Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Cel de-al patrulea reprezintã cu mândrie Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti. Ioana Parfene, Georgiana Asãvoaiei, Denisa Apetroaiei si Ionut Sorea sunt “fantasticii” care vor reprezenta judetul Vaslui dupã ce au ocupat pozitiile fruntase la olimpiada care presupune cea mai bunã logicã.
Elevii Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” au demonstrat, încã o datã, cã sunt foarte bine pregãtiti si cã au o logicã demnã de invidiat. Trei dintre cele patru locuri rezervate elevilor de liceu la cea de-a treia sectiune a Olimpiadei de Lingvisticã – faza nationalã- apartin copiilor de la aceastã unitate de învãtãmânt. Este vorba despre Ioana Parfene, pregãtitã de prof. Laura Munteanu, Georgiana Asãvoaiei, îndrumatã de Ciocoiu Mihaela, inspector scolar de specialitate – limba si literatura românã, limbi clasice si limba neogreacã, si Denisa Apetroaiei, pregãtitã de prof. Irina Popa. Dacã concurentii “clasici” ai scolii amintite erau Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad si Colegiul National “Cuza Vodã” Husi, de data aceasta au fost surclasate de Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” Negresti, dupã ce un elev de clasa a XII-a care frecventeazã cursurile acestei institutii a reusit performanta de a se califica la faza nationalã a olimpiadei. Este vorba despre Ionut Sorea, pregãtit de prof. Didita Luchian.
“Aceastã olimpiadã implicã logica”
Ioana Parfene este elevã în clasa a IX-a si, pe lângã Lingvisticã, se pricepe foarte bine la limba englezã si bineînteles la limba românã, luna aceasta urmând sã se prezinte la etapele judetene ale olimpiadelor celor douã discipline. “Am ales Olimpiada de Lingvisticã deoarece în ultimii ani am participat la numeroase concursuri si olimpiade care au avut legãturã cu limba românã, dar si pentru cã implicã logica. Nu mã voi pregãti în mod deosebit pentru etapa nationalã, voi rezolva subiectele care s-au dat anii anteriori. Cred cã este foarte important ca elevii sã lucreze pe domeniile care îi intereseazã si pe care vor sã se axeze în viitor dar, în acelasi timp, sã dea sanse si altor pasiuni.”, a declarat Ioana Parfene.
“Voluntariatul este parte din viata mea”
Pentru Georgiana Asãvoaiei, elevã în clasa a X-a, activitãtile extrascolare sunt la fel de importante precum activitãtile desfãsurate la clasã. Adolescenta a înteles din timp cât de important este sã îi ajuti pe cei nãpãstuiti de soartã si a ales, fãrã sã ezite, sã devinã membrã a organizatiei Interact Club, unde a ajutat la strângerea de fonduri pentru diferite cazuri sociale. “Prima datã am participat la aceastã olimpiadã anul trecut la sugestia doamnei profesoare Mihaela Ciocoiu. Mi s-a pãrut interesantã pentru cã se bazeazã pe logicã asa cã am decis sã particip si anul acesta. Dacã ar fi sã dau un sfat colegilor mei ar suna astfel <<Implicati-vã în cât mai multe activitãti extrascolare>>. Eu sunt voluntar, am participat la organizarea mai multor evenimente care au avut ca scop strângerea de fonduri, chiar de Crãciun am împãrtit cadouri unor copii sãraci din câteva sate din judet”, a declarat Georgiana Asãvoaiei.
“Este importantã intuitia”
Denisa este elevã în clasa a XII-a si o veteranã a olimpiadelor de matematicã si fizicã. În ceea ce priveste Lingvistica, este al doilea an consecutiv în care reuseste sã se califice la faza nationalã. “Am mers si anul trecut la aceastã olimpiadã la sugestia doamnei profesoare, mai mult din curiozitate. Pentru a obtine un rezultat bun este necesar în primul rând sã desfãsori activitãti pentru dezvoltarea intuitiei si a originalitãtii, de exemplu poti sã joci sudoku, sah dar si alte jocuri. Nu este vorba despre o teorie pe care sã o înveti. Mi-as îndemna colegii sã se implice în cât mai multe activitãti care sã le ocupe timpul liber într-un mod productiv.”, a declarat Denisa Apetroaiei.
“Mi-au plãcut de mic civilizatiile si limbile strãine”
Pentru Ionut Sorea, elev în clasa a XII-a, este a doua oarã când participã la Olimpiada de Lingvisticã, îndrumat fiind de prof. Didita Luchian si Iuliana Cotae. ”Anul trecut am luat mentiune la faza judeteanã, iar anul acesta am reusit sã iau premiul I. Mi-au plãcut de mic civilizatiile si limbile strãine, iar faptul cã sunt elev la matematicã – informaticã m-a ajutat în gãsirea algoritmilor de rezolvare a subiectelor. În anii de liceu am mai participat si la Olimpiada de Stiinte ale Pãmântului si la cea de Geografie, aceasta din urmã fiind de altfel si materia care mã pasioneazã cel mai mult. La ambele am reusit sã ajung pânã la faza nationalã. Consider cã participarea la astfel de concursuri este beneficã, cu atât mai mult în vederea Bacalaureatului pe care cu totii îl vom sustine.Te ajutã sã-ti stãpânesti emotiile din timpul examenului si sã îti formezi un stil propriu de structurare a materiei.”, a declarat Ionut Sorea. (Andreea Atasiei)