spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Lipsa de calciu poate provoca osteoporoză

- Advertisement -

Asimilarea defectuoasă a calciului, determinată mai ales de o alimentaţie deficitară, poate duce la apariţia osteoporozei sau spasmofiliei.

Calciul este componenta esenţială a oaselor şi a dinţilor, ajută la coagularea normală a sângelui, dar şi la buna funcţionare a nervilor, muşchilor şi a glandelor endocrine.

Amorţeala feţei şi a membrelor, furnicăturile, dar şi palpitaţiile, hipotensiunea, tetania (contracţii prelungite ale muşchilor mâinii sau piciorului – n.r.), spasmul respirator şi tulburările de memorie sunt „semne” ale nivelului scăzut de calciu. Tot din cauza lipsei de calciu pot apărea şi boli precum osteoporoza şi spasmofilia.

Cure de slăbire, cofeină şi boli endocrine

Deşi alimentaţia deficitară este principala cauză pentru lipsa de calciu, o serie de alţi factori duc la acest deficit. Expunerea redusă la soare (sursă importantă de vitamina D), menopauza, anumite afecţiuni precum diabetul, hipertiroidia, bolile renale, anemia, stresul, dar şi cofeina în exces sunt alţi „inhibitori” ai calciului.

Medicii spun că nu trebuie neglijate nici cauzele endocrine. „Proasta funcţionare a glandelor tiroidiene, cauzată de lipsa magneziului, dar şi extirparea glandei tiroide nu mai permit asimilarea corectă a calciului”, explică Aurelia Constantin, medic internist la Clinica „Christian Sante”, din Bucureşti.

Curele de slăbire draconice, cu laxative şi diuretice, duc la pierderi masive de electroliţi, care la rândul lor pot declanşa crize de hipocalcemie.

De asemenea, aportul excesiv de potasiu şi fosfor poate duce la eliminarea calciului prin urină. Şi nu în ultimul rând, făinoasele, sarea, zahărul, alcoolul şi cofeina sunt mari „consumatori” ai calciului din organism.

Tulburări de memorie şi cataractă

Hipocalcemia netratată poate avea în timp consecinţe grave pentru organism, de la osteoporoză până la tulburări de memorie, reversibile până la un punct, şi cataractă. Un nivel redus al calciului din organism poate determina apariţia spasmofiliei, care se declanşează în perioade prelungite de stres şi oboseală sau în urma unui şoc puternic.

„Apar înţepături în extremităţi, crampe musculare, cârcei, senzaţia de nod în gât, sufocarea, leşinul, palpitaţiile, simp tome asemănătoare crizelor de epilepsie”, avertizează medicul Aurelia Constantin.

„Primul ajutor” în cazul unei crize de spasmofilie este procesul de inspirare şi expirare într-o pungă de hârtie, pentru a creşte concentraţia de oxigen şi pentru a distrage atenţia pacientului de la efectele crizei. Tratamentul propriu-zis va fi recomandat ulterior de către medic.

RECOMANDĂRI

Cum se tratează hipocalcemia

Primul pas pentru a evita hipocalcemia este să consumaţi alimente bogate în calciu (lactate, oleaginoase, legume verzi). Dacă aveţi probleme de asimilare, atunci e bine să recurgeţi la medicaţie. Tratamentul hipocalcemiei nu se face însă „după ureche”, ci presupune anumite reguli.

„Suplimentele de calciu nu se iau împreună cu cele de fier, deoarece acesta din urmă nu se mai absoarbe. Adesea, odată cu lipsa de calciu, trebuie corectată şi lipsa magneziului. Dacă situaţia este urgentă, corectarea deficitului de calciu şi de magneziu se face simultan. În caz contrar, este bine ca suplimentele de magneziu să le preceadă pe cele de calciu, cel puţin o perioadă de timp, după care să fie administrate simultan”, explică medicul internist Aurelia Constantin.

În caz de hipocalcemie severă, este nevoie de administrare intravenoasă a ionilor de calciu, în timp ce în cazurile mai puţin grave se vor prescrie suplimentele de calciu.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.