ELIMINATÃ… Vesti importante pentru elevii de liceu: limba latinã ca disciplinã obligatorie a fost scoasã din proiectele de planuri – cadru 2025, lansate în dezbatere de Ministerul Educatiei. Aceasta nu apare cu nicio orã la profilele de Filologie sau Stiinte Sociale, însã, potrivit reprezentantilor Ministerului Educatiei, latina va putea fi plasatã în curriculumul la decizia elevului, adicã va putea fi studiatã ca optional, dacã acesta doreste. La specializãrile de la liceele vocationale si teologice, latina a rãmas sub formã de disciplinã de specialitate sau optionalã.
Societatea de Studii Clasice a reactionat în urma lansãrii în dezbatere a proiectelor de planuri – cadru 2025, atrãgând atentia asupra misiunii fundamentele a statului de a educa cetãtenii asupra patrimoniului national. „Eliminarea limbii latine pentru elevii români este o barbarie comisã de un grup de persoane neidentificabile, în mod evident fãrã niciun fel de orizont cultural si în deplin dispret fatã de cultura nationalã si identitatea noastrã europeanã. Elaborarea acestor planuri-cadru s-a fãcut în mod complet netransparent, fãrã consultarea prealabilã a niciunui specialist recunoscut din mediul academic. Forma prezentatã spre dezbatere publicã trãdeazã interesele unor grupuri de influentã din institutiile decidente si ignorã complet valoarea formativã exceptionalã a unor discipline pentru interesul superior al elevului. scoala trebuie sã rãmânã vehiculul cunoasterii si nu al ignorantei. Lipsa de culturã a celor care au lucrat la aceste planuri-cadru nu poate justifica punerea în dezbatere a unei propuneri care sfideazã bunul simt elementar”, a transmis Societatea de Studii Clasice.
„Cerem Guvernului României sã opreascã acest atentat la siguranta intelectualã si moralã a noilor generatii”
De asemenea, Societatea de Studii Clasice considerã cã, ” la 35 de ani dupã Revolutia din 1989, acest plan-cadru ne întoarce, de fapt, la paradigma „Omului Nou” din anii ’50, ambalatã acum în „descentralizare curricularã si cresterea flexibilitãtii”. Ministerul Educatiei si Cercetãrii eliminã, de fapt, din scoalã cultura umanistã fondatoare a Europei si condamnã elevii la un proces rapid de destructurare cognitivã si moralã. Propunându-si competente în lipsa cunostintelor, întregul demers genereazã o formã fãrã fond, expresia unei incompetente profunde din partea decidentilor. Într-o tarã în care o bunã parte din politicieni au un nivel de culturã submediocru, reintroducerea limbii latine în scoalã ar fi oferit posibilitatea noilor generatii de a recrea o clasã politicã luminatã si cu adevãrat interesatã de viitor. Considerând cã aceste planuri-cadru sunt expresia doar a unui mic grup de persoane, cerem Guvernului României sã opreascã acest atentat la siguranta intelectualã si moralã a noilor generatii si solicitãm reintroducerea de urgentã a disciplinei limba latinã la profilul umanist în curriculumul de specialitate sub forma a douã ore de limba latinã pentru clasele IX, X, XI, XII si includerea unei ore de limba greacã veche tot pentru profilul umanist în cadrul CDEOs. Plasarea latinei în CDEOS echivaleazã, în situatia României de astãzi, cu absenta ei totalã. Prezenta culturii umaniste în curriculum nu poate fi o optiune a elevului, ci se impune prin asumarea de cãtre statul român a misiunii sale fundamentale de a educa cetãtenii, drept inclus în Constitutia României. Pentru poporul român limba latinã este parte a patrimoniului national”, a transmis Societatea de Studii Clasice.
O limbă moartă, inutilă.. poate pe la facultatea de istorie.. programul elevilor este prea încărcat