spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

Liderii politici din România, despre dispariţia lui Fidel Castro: A murit ultimul lider al Războiului Rece

- Advertisement -

Fostul ministru de externe Mircea Geoană, președintele PSRO, a declarat că liderul revoluției cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independență poate fi deturnată către dictatură.

„Adulat sau demonizat, liderul revoluției cubaneze a arătat cum lupta pentru independență și dreptate socială poate fi deturnată către dictatură și tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democrație și pluralism, va avea nevoie de proprii lideri și va fi la fel de lung și anevoios”, subliniază Geoană într-o declarație de presă.

Fidel Castro Ruz, președintele Cubei (1976-2008), a murit în noaptea de 25 noiembrie, la ora 22.29, potrivit unui anunț făcut de fratele său, actualul președinte, Raul Castro, într-o alocuțiune la televiziunea de stat. Fidel Castro Ruz s-a născut la 13 august 1926, la Biran, provincia Oriente.

A marcat istoria Americii Latine
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu apreciază că Fidel Castro a fost un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere, care a marcat aproape jumătate de secol politica în America Latină și la nivel global.

„Castro a reprezentat, în egală măsură, o dezvoltare ideologică interesantă în America Latină, destul de larg împărtășită și astăzi în foarte multe state, de origine marxistă. Pe de altă parte — și dacă ar fi să ne amintim Criza rachetelor din 1962 și problemele generate în ceea ce privește politica internă — s-a comportat după parametrii tipici ai unui autocrat”, a declarat fostul șef al diplomației române, citat de Agerpres.

El a menționat că, „din foarte puncte de vedere, Castro rămâne un politician cu o reziliență extrem de mare la conducerea unui stat, cea mai mare dintre toți șefii de stat, mai puțin monarhii, a reprezentat, fie că ne place sau nu, un semnal extrem de important pentru zona Americii Latine și în orice caz în relațiile internaționale la nivel global”.

Fostul ministru de externe consideră că epoca „proliferării ideilor de extremă-stângă” nu se încheie odată cu moartea liderului cubanez.

„Din punctul de vedere al proliferării ideilor de extremă-stângă, marxiste, chiar troțkiste, nu cred că se încheie această epocă, îmbracă o altă formă această ideologie, dar, iarăși, dacă privim spre America Latină și spre unele țări din Asia, acest tip de gândire ideologică în construcția politică a unei țări este multiplicată astăzi. Sigur, într-o formă mai puțin dinamică, mai puțin activă în ceea ce privește lupta de clasă. Dar în ceea ce privește rădăcinile stângiste sunt evidente în comportamentul, atitudinea și politicile publice ale multor lideri din acea zonă”, a susținut Cristian Diaconescu.

Totodată, Cristian Diaconescu a afirmat că „în momentul în care președintele Barack Obama a decis resetarea relațiilor cu Cuba, evident că a dat semnalul unei alte epoci în planul relațiilor bilaterale”.

Amintirile lui Năstae cu Castro

„A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos și a marcat puternic destinul țării sale și pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supraviețuit. Înconjurat de mituri, de suferință, de speranțe. A fost martorul unui proces de tranziție și al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parțială pentru că victoria însăși va permite americanilor cucerirea ‘pașnică’ a fostului adversar. (…) A dispărut, cu el, generația marilor revoluționari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiție și hegemonie la nivel internațional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaționale. Unele din țările lor au fost ‘domesticite’ de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie și abuzuri interne”, a detaliat Năstase într-o postare pe blog.

Fostul premier a afirmat că l-a ascultat „pe viu”, în 1992, pe Fidel Castro.

„Am avut șansa de a-l asculta, pe viu, pe ‘comandantul șef’, la Rio de Janeiro, in 1992, la Conferința Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Mediu. A fost probabil cea mai importantă reuniune consacrată dezvoltării durabile din secolul 20, fiind adoptate, atunci, documente importante — Cartea Terrei, Agenda 21, Declarația privind pădurile sau cea referitoare la deșertificare. Fidel Castro a ținut acolo unul din celebrele sale discursuri — vreo patru ore, cred — îmbrăcat în cunoscuta sa uniformă militară. Am revăzut, pe YouTube, un fragment din acel discurs și l-am revăzut, în sală, pe George Bush ascultând discursul marelui său rival ideologic. (…) În urmă cu două zile, la dezbaterea de la Fundația Titulescu, a participat și ambasadoarea Cubei, care vorbea despre speranța unei relații bilaterale relansate. Ne întrebăm acum care va fi noul destin al Cubei, după moartea marelui său lider? Se va întoarce oare, în timp, Cuba la vremurile de dinainte de 1959?”, arată președintele Fundației Europene Titulescu.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/liderii-politici-din-romania-despre-disparitia-lui-fidel-castro-a-murit-ultimul-lider-al-razboiului-rece_327670.html#ixzz4RETRbm7F

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.