spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Panica la Bârlad

- Advertisement -

Liceul M. Kogãlniceanu peste colegiul Codreanu din Bârlad

INTERES…Cãderea cu câteva locuri mai jos în clasamentul liceelor din tarã a Colegiului National “Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad a ridicat semne de întrebare atât ISJ-ului Vaslui cât si conducerii acestui prestigios liceu din oras. Considerat o adevãratã “pepinierã” de intelectuali”, chiar si pãrintii copiilor acestui liceu s-au arãtat îngrijorati de faptul cã performantele elevilor au scãzut. “Nu este deloc beneficã aceastã scãdere în clasament pentru liceul care are la admitere cei mai buni elevi si selecteazã pe cei mai buni dintre cei mai buni.”, a spus Gabriela Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui. Tita Chiru, directorul Colegiului Codreanu din Bârlad, crede cã aceastã situatie este temporarã, punând scãderea în principal pe lipsa de interes a copiilor pentru performantã. “Vom avea performante, asta e clar, schimbarea modalitãtii de intrare la liceu, cresterea procentului la media de admitere (75%) si scãderea ponderii mediei la clasele V-VIII (25%), a fãcut ca anul acesta sã avem copii de clasa a IX-a vizibil mai performanti”, a spus Tita Chiru.

Asa cum am mai prezentat acum câte zile, site-ul specializat admitereliceu.ro a realizat un clasament al liceelor din tarã, pentru anul scolar 2014-2015, tinând cont de mediile cu care absolventii de gimnaziu au fost admisi la aceste licee (40%), rezultatele examenului de Bacalaureat din 2014 (50%) si media rezultatelor obtinute la olimpiade. În ceea ce priveste institutiile scolare vasluiene, cele mai bune pozitionãri în clasament apartin Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui, Colegiului National “Gheorghe Rosca Codreanu” Bârlad si Colegiului National “Cuza Vodã” Husi. Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” ocupã pozitia 76, cu un scor total de 8.38, în urma Liceului “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui. În anul 2013 Colegiul Codreanu era pe locul 63 pe tarã, fiind primul pe judet. Aceastã scãdere a generat o nemultumire atât în rândul oficialilor de la ISJ Vaslui, a profesorilor din cadrul acestui colegiu cât si a pãrintilor elevilor de la “Codreanu”. “Diferenta între ele este cam mare. Cei de la <<Codreanu>> ar trebui sã-si facã totusi o analizã. Sunt si pãrinti care sunt usor nemultumiti de situatie. Eu îmi doresc ca Liceul <<Codreanu>> sã urce mai sus, asta e clar. Nu directorul aduce rezultate, ci profesorul, asa cã profesorii ar trebui sã ridice gradul de perfomantã. Având în vedere cã ei selecteazã an de an elevii cei mai buni dintre cei mai buni, nu existã ca acesti elevi sã rãmânã corijenti sau sã nu ia Bac-ul. Nu existã asa ceva! În performantã trebuie sã se mãsoare aceste licee. Noi trebuie sã vorbim aici de o groazã de premii. Sper ca în acest an sã fie mult mai bine.”, a spus Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui.

“Vom fi iarãsi ce-am fost, poate si mai mult!”

La Colegiul “Codreanu” aceastã clasificare este însã explicatã prin lipsa interesului copiilor pentru performantã. Tita Chiru, directorul colegiului bârlãdean, precizeazã cã anul trecut a fost nu numai o scãdere a performantelor la nivel national (la olimpiade scolare) ci si o scãdere a procentajului de admitere la Bacalaureat. “Dacã în 2013 am avut peste 97% rata de promovabilitate, anul trecut am avut 94%, asta fiind una dintre cauze care ne-au coborât în clasament. Am avut 26 de elevi calificati la faza nationalã la diverse obiecte – românã, matematicã, informaticã, istorie, geografie – dar numai doi elevi s-au întors cu douã premii III (la geografie). Altã datã aveam mult mai multe rezultate la nivel national. Din analizele fãcute de noi cu cadrele didactice din scoalã, reiese cã a scãzut interesul copiilor pentru performantã. Profesorii se ocupã, pentru cã totusi 26 de copii care sã reprezinte judetul pe tarã la olimpiade este un numãr rezonabil. Mai trebuie sã tinem cont si cã noi suntem un liceu teoretic si concurãm cu elevi de la licee de specialitate, ca de exemplu la informaticã. Acolo se fac ore mult mai multe, au cursuri mai intensive. Si totusi reusim performantã. Sper ca în acest an sã obtinem rezultate mult mai bune, având în vedere cã s-a schimbat si modalitatea de admitere la liceu. O sã vedeti, vom fi iarãsi ce-am fost si poate chiar mai mult. Acum conteazã media de la absolvire a scolii generale doar 25% – fatã de 50% pânã anul scolar trecut. Au ajuns sã intre la noi la liceu copii veniti din mediul rural, cu medii mari obtinute artificial, care s-au dovedit cã nu sunt de nivelul nostru. Si normal cã au picat la Bac si ne-au scãzut performantele. Acum avem elevi în clasele a IX-a cu mult mai performanti, se cunoaste cã schimbarea procentajului (75%) a mediei de la examenul de admitere a selectat corect elevii pentru liceul nostru. Si ar trebui sã mai spunem aici cã la Liceul <<Mihail Kogãlniceanu>> din Vaslui au fost anul trecut doar cinci clase a XII-a care au dat Bac-ul iar noi am avut sapte clase în Bac, ceea ce a schimbat putin procentajul de promovabilitate”, a spus Tita Chiru. De remarcat cã la Colegiul “Codreanu”, unde pânã anul acesta scolar erau câte douã clase de a IX-a pe specialitate, acum s-au înfiintat doar câte una.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.