TALENTATI Niciun alt omagiu pentru memoria actorului Alexandru Giugaru nu ar putea fi mai frumos, decât strãdania acestui grup de liceenii din orasul sãu natal, care îsi dau silinta sã calce pe urmele maestrului, cu onoare! Dupã ce au înregistrat un succes veritabil cu piesa „Husul, oras pe granitã”, pustii si-au pus în minte sã ajungã, în urmãtoarea perioadã, pe cele mai importante scene ale festivalurilor de teatru din tarã. Sunt, fãrã doar si poate, un alt exemplu, lângã cel al tinerilor din Alter-Edu, de adolescenti din Husi, care aleg sã fie creativi, silitori, dar si devotati unui vis, ce aduce multã mândrie „orasului dintre vii”!
Cei 10 membri ai trupei au deja multi admiratori si era de asteptat ca la premiera piesei regizate de Vlad Baba si Cristian Ungureanu, sala sã fie arhiplinã si extrem de generoasã cu aplauzele! „Am fost foarte bucurosi de felul în care ne-a iesit piesa. Ne-am propus multe, sã mergem la festivaluri, la concursuri, pentru cã e pãcat de atâta muncã, sã rãmânã fãrã ecou. Numai participând la competitii, ne vom putea mãsura fortele cu ceilalti, ca sã ne dãm seama de adevãratul nostru nivel.”, au spus ei. Dincolo de entuziasm, însã, se aflã munca! Vorbesc însã despre zecile de ore de repetitii, cu degajare, cu haz, ca despre un efort care doar îi ajutã sã devinã mai buni. „Cred cã au fost sute de ore de repetitii. Imaginati-vã cã, în fiecare zi, avem câte 2 sau 3 ore, apoi, înainte de spectacol, se întâmplã sã stãm si 12 ore într-o zi!”, spune Denis Hanganu, cel despre care toti spun cã si-ar merita locul la Facultatea de Actorie. „Nu stiu sigur dacã voi urma calea asta. Mã mai gândesc. Mã atrage si televiziunea. Sunt mai multe oportunitãti, voi vedea.. Îmi place însã teatrul foarte mult. E o lume specialã, e un spatiu unde se gândeste frumos, se vorbeste frumos, iar sufletul îti este slefuit si învãtat cu arta adevãratã”. La fel ca Denis, gândesc si colegii sãi, cu care sustine cã face o echipã frumoasã, ca o familie: Miruna Hîncu, Ploae Ioana, Artene Radu, Rãzvan Nica, Bejan Edelina, Andrus Elena, Postu Marina, Masdrag Vlad si Stamatin Valentin. Cu totii sunt elevi ai Colegiului National „Cuza Vodã” Husi si fac cinste unitãtii de învãtãmânt din care provin.
Profesorii îi încurajeazã, dar rãmân exigenti în privintã învãtãturii!
Toate actiunile lor se defãsoarã sub egida Casei de Culturã „Alexandru Giugaru” Husi, care, pentru ei, a stabilit o colaborare de succes cu regizori consacrati din Iasi precum Vlad Baba sau Cristian Ungureanu. „Regizorul este, practic, motorul care face ca totul sã meargã. Regizorul ne motiveazã, ne corecteazã, iar dacã iese bine, el meritã aplauzele în egalã mãsurã.”, spun tinerii artisti. De altfel, viata lor de liceeni a devenit si mai frumoasã, de când si-au pus în gând sã facã teatru! Colegii îi admirã, le recunosc meritele. Profesorii însã, desi îi încurajeazã, rãmân exigenti, atunci când vine vorba despre învãtãturã. Zâmbind, Edelina, blonda cu origini poloneze din trupã, explicã de ce „teatrul cere jerfã”: „Mai ales înainte de spectacole, este mult de muncã si ore întregi de repetitii. Se mai întâmplã sã mai fim obositi pe la ore si e greu… Dar ce sã facem?! Teatrul cere jertfã! Domnii profesori însã sunt foarte drãguti si ne înteleg întotdeauna, ne încurajeazã, însã ne cer sã fim la fel de seriosi si la carte.”, a spus Edelina. „Noi vrem sã facem si scoalã si teatru, pentru cã le îmbinãm si, în final, iese o treabã extraordinarã.”, a adãugat Radu Artene. Pentru cã acest proiect merge bine si se dovedeste de succes, pentru a asigura continuitatea trupei, Sergiu Gãinã, directorul Casei de Culturã Husi, a anuntat cã, în curând, se va mai înfiinta un grup, la o altã categorie de vârstã. „Nu doar cã existã foarte multi copii talentati în oras, care meritã sustinuti, dar si husenii sunt încântati de asemenea actiuni culturale. În curând va mai avea loc o premierã foarte interesantã, însã, deocamdatã pãstrãm surpriza asupra evenimentului ce va urma.”, a spus ing. Sergiu Gãinã.