spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Liberalul Crãescu, turnãtor sau nu?

- Advertisement -

Scandal la alegerile PNl Bârlad

„FISHER” În timpul alegerilor de la PNL Bârlad, din cadrul Conferintei Municipale desfãsuratã duminicã, 15 septembrie, la Casa de Culturã, printre liberalii prezenti a circulat o adeverintã eliberatã de CNSAS din care reiesea cã Cezar Crãescu a fost turnãtor la securitate, sub numele conspirativ de „Fisher”. Despre aceastã adeverintã se stia de mult în PNL, Crãescu fiind consilier judetean din 2000 si fiind verificat la „sânge” de Comisia de Integritate a PNL-ului. Crãescu spune cã el nu a fost „turnãtor”, fiind racolat de Securitate când era la ACM Caracal, în 1986, din cauzã cã tatãl lui a fost detinut politic si a fost obligat sã semneze o colaborare cu Securitatea, dar nu a dat nicio o informatie care sã facã rãu cuiva. De altfel, adeverinta completã eliberatã de CNSAS scoate în evidentã cã, pentru cã nu a fãcut nicio delatiune, Crãescu nu este declarat informator si este scos de pe listele cu colaboratori ai Securitãtii, dar rãmâne totusi întrebarea mutã de pe buzele adevãratilor liberali: a fost sau nu turnãtor?

Culisele alegerilor de la PNL Bârlad cuprind elemente de domeniul … trecutului nebulos al comunistilor si securistilor de dinainte de 1990. Dupã cum stiti deja, la presedentia PNL Bârlad au fost doi candidati: Cezar Crãescu, inspector coordonator al Inspectoratului Judetean în Constructii Vaslui, membru fondator al PNL Bârlad din 1990 si tânãrul liberal Ciprian Cosmin Feraru, presedintele OT al PNL Bârlad. Dupã cum am relatat, în urma alegerilor, Ciprian Feraru a fost votat de 163 de liberali iar Cezar Crãescu de 136 dintre cei prezenti. La pierderea alegerilor de cãtre liberalul fondator Cezar Crãescu a contribuit si faptul cã prin sala Casei de Culturã, plinã de vreo 300 de liberali, a circulat o foaie, în care era prezentatã o adeverintã eliberatã de CNSAS – 730/08.02.2011, referitoare la Cezar Tiberiu Crãescu, din care, asa cum a fost ea prezentatã în salã, reiese cã acesta a colaborat cu fosta Securitate sub numele de cod „Fisher”. Rivalitatea dintre cele douã tabere din PNL Bârlad – cea a avocatului Dumitru Boros, care s-a înscris în cursã pentru presedentie dar s-a retras cu o zi înaintea alegerilor sprijinind candidatura lui Ciprian Feraru si cea a lui Cezar Crãescu, sprijintã de vechii liberali – a scos la ivealã ceea ce Cezar Crãescu a ascuns mult timp: faptul cã a fost recrutat de fosta Securitate, cã a avut nume conspirativ, asta însemnând cã a dat note informative. Despre faptul cã liberalul Crãescu a fost informator se stia de mult în PNL, dar pentru cã, asa cum reiese din adeverinta integralã datã de CNSAS acesta nu a fãcut delatiuni (nu a dat note despre oameni si fapte care sã aibe repercursiuni asupra lor) PNL l-a acceptat ca si consilier judetean, el trecând de Comisia de Integritate a acestui partid politic. De altfel se stia si faptul cã la sedinta de alegeri se va da drumul acestei hârtii, dar de la conducerea PNL s-a transmis clar sã nu fie folositã, lucru de care Ciprian Feraru a tinut cont; dar nu si avocatul Dumitru Boros, care a tinut mortis sã-i plãteascã „aripii” liberalilor vechi niste polite si astfel cã, prin „mâna sa dreaptã”, avocata Carmen Frãtiman, care a împãrtit personal prin salã hârtia, a dat drumul la adeverinta asa-zisã compromitãtoare trunchiatã, Cezar Crãescu pierzând alegerile, poate, si din aceastã cauzã.

CNSAS spune cã nu i se poate atribui calitatea de colaborator

Iatã cum sunã adeverinta completã datã de CNSAS pentru Cezar Tiberiu Crãescu: „Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii (CNSAS)

ADEVERINTA nr. 730/08.02.2011

1. În temeiul art.3 lit.g). art. 5, alin.1, art. 8 lit b), art.10 din Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar si desconspirarea Securitãtii aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 293.2008;

2. Având în vedere calitatea domnului Crãescu Tiberiu Cezar de consilier judetean Vaslui;

3. În baza Notei de Constatare nr. S/Dl?I/1546 din data de 16.06.2010, întocmitã de cãtre Directia de Specialitate, din cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii în care se regãsesc urmãtoarele elemente: domnul Crãescu Tiberiu Cezar este titular al dosarului fond retea nr. R 2388 (cota CNSAS). Domnia sa a fost recrutat la data de 29.09.1986, „pentru supravegherea informativã în cadrul Santierului de Constructii Caracal”. A semnat un Angajament, preluând numele conspirativ de „Fisher”. Directia de Specialitate a identificat trei note informative transmise Securitãtii de cãtre domnul Crãescu Tiberiu Crãescu referitoare la nereguli din cadrul A.C.M. Caracal. De asemenea, Directia de Specialitate a identificat douã materiale întocmite de ofiteri, ce se referã la informatii furnizate de domnul Crãescu Tiberiu Cezar: „Sursa <Gogu>, la data mai sus mentionatã (n.n. – 01.12.1986) a relatat cã în discutiile purtate cu numitul D.I., profesor instructor la Casa Pionierilor, a rezultat cã acesta are un prieten care a fugit ilegal în strãinãtate, cu care în prezent întretine relatii prin corespondentã. Faptele au fost confirmate si de sursa „Fisher””; „Din datele furnizate de sursa „Fisher” în nota 6572/006 din data de 23.09.1987 privind aspectele negative care au loc în buna desfãsurare a lucrãrilor din cadrul ACM Caracal, rezultã cã acestea se refereau la unele lipsuri de carburanti si lipsã de piese de schimb utilaje”.

4. În baza procesului verbal al sedintei Colegiului CNSAS din data de 08.02.2011

ADEVERIM PRIN PREZENTA CÃ,

Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 litera a si b, din Ordonanta de Urgentã a Guvernului 24/2008 privind accesul la propriul dosar si desconspirarea Securitãtii aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 293.2008, astfel cã domnul Crãescu Cezar Tiberiu, fiul lui Constantin si Georgeta, nãscut la data de 12.07.1957, în Gîrceni, judetul Vaslui nu i se poate atribui calitatea de lucrãtor/colaborator al Securitãtii.

Nota de constatare pe care s-a întemeiat adeverinta poate fi consultatã la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii.

Prezenta poate fi contestatã la sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti de cãtre orice persoanã interesatã în termen de 30 de zile de la data publicãrii pe pagina de Internet a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitãtii.

Presedinte,

Dr. Dragos Petrescu”

„Niste ticãlosi”

La rândul sãu, Cezar Tiberiu Crãescu a precizat cã cei care au împrãstiat hârtia cu adeverinta trunchiatã (numai partea pânã la „Adeverim prin prezenta, cã”) sunt „niste ticãlosi”, acest lucru determinându-l sã plece cât de curând din rândul PNL Bârlad, la o altã organizatie PNL din judet, cel mai probabil la Vaslui. El a negat cã ar fi fost informator, desi faptul cã are nume conspirativ spune altceva, precizând cã a fost racolat fortat, din cauzã cã tatãl sãu a fost detinut politic. ” Stiam de existenta acestei adeverinte si nu m-as fi expus inutil. Sunt victimã a acestei Securitãti si înainte de ‘89 si dupã 23 de ani. Eu provin dintr-o familie de detinuti politic, tatãl meu a fãcut închisoare politicã, fiind monitorizat pânã în 1989. Am stiut de tânãr ce înseamnã represiunea, eu fiind considerat de <<origine nesãnãtoasã>>. Acum plãtesc încã o politã si as fi putut contesta si acea adeverintã a CNSAS, dar mi-a fost silã! Am stiut cã tatãl meu are probleme, am semnat o recrutare fãcând pe prostul, pentru a-mi slava familia! Sotia mea este dizident politic sã stiti si consider cã toatã aceastã mizerie a fost folositã împotriva mea de niste ticãlosi. Au fost organizati si-au adus masã de manevrã, oameni adusi în partid în 2013, si mã gândesc serios sã pãrãsesc aceastã organizatie (cea din Bârlad – n.r.), dar nu plec din PNL”, a spus Cezar Crãescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.