spot_img
spot_img
8.1 C
Vaslui
27-ian.-2025

Leul moldovean, îngenuncheat în fața monedei euro

- Advertisement -

Creșterea prețurilor la produsele importate din Uniunea Europeană și nivelul scăzut al puterii de cumpărare a populației, inclusiv a familiilor cu migranți, acestea ar fi principalele consecințe, în condițiile în care, în ultima perioadă, moneda națională pierde teren față de euro.

Totuși, potrivit experților economici, chiar dacă aprecierea monedei euro va continua, nu va fi atât de semnificativă ca până acum, iar spre sfârşitul toamnei euro va scădea.

Analiștii susțin că deprecierea leului față de euro din ultimele săptămâni nu a fost provocată de factori interni, ci, mai degrabă, de tulburările de pe piețele internaționale. Așadar, presiunea este din cauza piețelor externe, iar pe lista cauzelor se numără creșterile dobânzilor din SUA, care au determinat mișcări de capital pe piețele internaționale, cele mai afectate fiind piețele emergente.

Aprecierea monedei unice stimulează consumul

În ceea ce privește R. Moldova, potrivit directorului executiv al Centrului Analitic „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, putem vorbi de trei categorii de beneficiari în situația în care leul se depreciază în raport cu euro. „În primul rând, beneficiază familiile migranților, care primesc bani de peste hotare în euro. Circa o treime din remiteri sunt efectuate în euro, respectiv, automat, aceasta duce la creșterea valorii sumei în lei, crește venitul disponibil și, nu în ultimul rând, stimulează consumul”, a precizat Adrian Lupușor.

Mai mult, a doua categorie sunt exportatorii spre statele Uniunii Europene, și anume, cele circa 46 la sută de exporturi care merg spre UE. „Exportatorii câștigă la preț, deoarece produsele autohtone devin mai competitive față de cele străine”, susține directorul executiv al Centrului analitic.

A treia categorie sunt băncile sau alte instituții financiare care au oferit credite sau împrumuturi în euro și, respectiv, sunt avantajate în urma deprecierii leului față de euro.

Vor crește prețurile la produsele importate din UE

Totuși, experții accentuează că aceste beneficii sunt pe termen scurt, pentru că deprecierea implică anumite costuri, care vin nu imediat, dar în timp. „Ca efect de prima rundă este vorba despre scumpirea produselor importate din UE, de unde provine marea majoritate a importurilor”, a precizat Lupușor.

Mai mult decât atât, ca efect de runda a doua, se scumpește materia primă care este importată de companii industriale, este procesată și, respectiv, cresc costurile de producție pentru firme. „Pe termen scurt, companiile sunt avantajate prin preț, dar faptul că se majorează costurile de producție contrabalansează aceste beneficii”, a precizat expertul economic. De altfel, vor fi afectați și oamenii care au luat credite în euro.
De cealaltă parte, analiștii susțin că această depreciere nu este o veste proastă, deoarece este una temporară și nu tinde să aibă un puternic efect inflaționist. „Însă, dacă această depreciere va continua, aceasta va afecta majoritatea populației prin creșterea prețurilor și va eroda puterea de cumpărare a ei, inclusiv a familiilor cu migranți”, precizează Lupușor.

De altfel, Dorin Drăguțanu declara în luna august că deprecierea leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană, din ultima perioadă, nu trebuie să fie motiv de îngrijorare. Mai mult, cotaţia actuală este convenabilă atât pentru cetăţenii simpli, cât şi pentru economia ţării. „Nivelul cursului valutar satisface pe deplin Banca Naţională. De la deprecierea moderată recent beneficiază toată lumea, cu excepţia unor categorii de importatori. Persoanele care primesc remitenţe de peste hotare au de câştigat. Exportatorii au de câştigat. Persoanele care au depozite în valută au de câştigat”, spune guvernatorul Băncii Naţionale din Moldova (BNM), Dorin Drăguţanu. Guvernatorul anunţase anterior că deprecierea leului în raport cu euro face parte din politicile de temperare a tendinţelor dezinflaţioniste, promovate de BNM.

Deprecierea leului, în mai multe etape

Devalorizarea leului de până acum față de euro a trecut prin câteva etape, susțin experții economici. În luna august, Banca Naţională a cumpărat încontinuu moneda străină de pe piaţa valutară naţională pentru a deprecia cursul monedei naţionale. Potrivit BNM, acţiunile date se înscriu în politica sa monetară, pentru că vrea să mărească creşterea economică. A doua etapă de depreciere a leului a venit după ce Federaţia Rusă a stabilit embargo pentru produsele vinicole moldoveneşti. „Circa o treime din veniturile de valută care intrau în ţară în această perioadă erau din exporturile vinicole”, a remarcat Viorica Lopotenco, expert IDIS „Viitorul”. A treia etapă de apreciere a monedei euro, explică expertul, a avut loc când moneda americană s-a depreciat faţă de euro. Mai mult, Viorica Lopotenco anticipează aprecierea leului către sfârşitul toamnei. „Cred că BNM va preveni orice tendință de depreciere masivă a leului, pentru că are instrumentele necesare de a interveni pe piață și a menține leul cât de cât stabil. În ultimul timp, leul se menține stabil față de dolar, iar în raport cu moneda unică europeană variază din cauza fluctuațiilor la bursele internaționale. Leul este legat direct doar de dolar. Așadar, depinde foarte mult de cotațiile euro-dolar. Respectiv, aprecierea monedei unice față de dolar s-a reflectat și asupra R. Moldova”, a spus în încheiere Adrian Lupușor.

Experții au afirmat că o asemenea creştere a cursului monedei europene unice în raport cu dolarul american nu s-a mai înregistrat în ultimele şapte luni.

Cum a evoluat cursul euro-leu în ultimii ani:

La începutul anului 2010, cotaţiile euro au scăzut semnificativ. Dacă în decembrie 2009, un euro era cotat la un dolar şi 50 de cenţi, atunci în martie 2010, moneda europeană a căzut până la 1,37 dolari. Pe 17 martie, cursul stabilit de BNM era de 17 lei şi 18 bani pentru un euro. Minimul anului 2010 a fost atins pe 15 august, 15,23 lei. În 2011, moneda unică europeană a mai atins cotaţia de 17 lei doar câteva zile din mai. Anul trecut, cursul oficial euro-leu nu a urcat mai sus de cota de 16 lei şi 26 de bani, iar nivelul minim a fost de 14 lei şi 48 de bani. Deprecierea mai semnificativă a leului în raport cu moneda europeană a început în luna iulie.

Timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.