spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Lenuța Damian, profesoara cu diplomă falsă de la Codăești, trimisă în judecată pentru 30 de acte materiale privind acuzațiile de înșelăciune în formă continuată

- Advertisement -
“Judecătoria Vaslui este instanța care va decide dacă Lenuța Damian și-a falsificat sau nu diploma de studii”

DECIZIE…Profesoara Lenuța Damian, cea care, la începutul anului, a reușit să pună pe jar tot învățământul vasluian după ce a fost depistată cu o diplomă de studii falsă, nu scapă de procesul penal chiar dacă, încă de la început, și-a susținut nevinovăția. Tribunalul Vaslui a decis, zilele trecute, începerea judecății și a stabilit că Judecătoria Vaslui este instanța competentă. Mai mult, conform deciziei magistraților, Lenuța Damian va răspunde pentru înșelăciune în formă continuată (30 de acte materiale – n.r.) și uz de fals în formă continuată (30 de acte materiale – n.r.). În plus, pentru a elimina orice suspiciuni, judecătorii au trimis rechizitoriul întocmit în luna iunie la procurori pentru completare. Acest lucru se întâmplă câteva luni mai târziu astfel că, aceiași judecători stabilesc legalitatea rechizitoriului finalizat în luna septembrie. Conform rechizitoriului, procurorii au susținut că profesoara Damian și-a falsificat diploma de studii și, în baza acelui fals, a ajuns până la gradul I didactic. Pe lângă presupusul fals al diplomei de studii, pe timpul anchetei, au apărut noi semne de întrebare. Unul dintre ele era legat de modul în care profesoara a reușit să obțină gradul II didactic, grad despre care se spune că este cel mai dificil de obținut. O altă dilemă este legată de examenul de titularizare, un alt examen greu de trecut.

Pentru profesoara Lenuța Damian de la Codăești, acuzată că și-ar fi falsificat diploma de studii, încep adevăratele necazuri. Și asta după ce, zilele trecute, Tribunalul Vaslui a luat decizia finală privind camera preliminară și a stabilit că Judecătoria Vaslui este instanța competentă pentru a judeca acest dosar. Mai mult, instanța superioară cere procurorilor să corecteze anumite erori din rechizitoriu și-l trimit, din nou, la aceștia. Astfel, în decizia magistraților Tribunalului Vaslui se constată faptul că rechizitoriul întocmit în luna iunie este respins și acceptat, după modificări, câteva luni mai târziu, în luna septembrie. “ Respinge contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui împotriva încheierii de cameră preliminară din data de 19 iunie 2024 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Vaslui. Admite contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui împotriva încheierii finale de cameră preliminară din data de 25 septembrie 2024 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Vaslui, pe care o desființează în integralitate. Rejudecând cauza, constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.6303/266/P/2023 (număr vechi 6303/P/2023), emis la data de 5 septembrie 2024 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, așa cum a fost acesta remediat prin lucrarea nr. 3456/III/5 din 20.06.2024 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, privind pe inculpata Damian Lenuța. Admite contestația formulată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui împotriva încheierii finale de cameră preliminară din data de 25 septembrie 2024 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Vaslui, pronunțată în cauza, pe care o desființează în integralitate. Rejudecând cauza, constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul nr.6303/266/P/2023, emis la data de 5 septembrie 2024 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, așa cum a fost acesta remediat. Dispune începerea judecății față de inculpata Damian Lenuta, pentru săvârșirea infracțiunilor de: înșelăciune în formă continuată, (30 de acte materiale, primul act material la data de 01.09.2009-ultimul act material la data de 30.11.2023) și uz de fals în formă continuată, (30 de acte materiale, primul act material la data de 01.09.2009, ultimul act material la data de 30.11.2023). Definitivă”, se arată în decizia judecătorilor.

Iată acuzațiile aduse profesoarei Lenuța Damian

Întreaga poveste a început după ce polițiștii au reținut-o pe profesoara Lenuța Damian și au acuzat-o de fals și uz de fals. În urma perchezițiilor domiciliare, anchetatorii au adunat probe și spun că profesoara Damian și-ar fi falsificat diploma de studii și, cu ajutorul falsului, a reușit să ajungă până la gradul I didactic. Denunțul a fost făcut de o persoană care o știa bine pe Lenuța Damian și care a observat că aceasta se cam încurcă, atunci când este întrebată unde și-a făcut studiile de licență. Deși spunea că a absolvit la Bacău, diploma ei era eliberată de Facultatea de Litere de la Suceava. Denunțătorul nu a stat pe gânduri și a predat actul polițiștilor care, au fost și ei curioși să verifice situația. Și nu mică le-a fost mirarea când au constatat că numărul acelei diplome era identic cu al altor diplome emise prin țară, semn că aveau de-a face cu o serie întreagă de falsuri. După ce au strâns probe importante, anchetatorii au luat cu asalt casa viceprimăriței Damian, au făcut percheziții și apoi și au reținut-o. Dacă pentru unii a fost de necrezut o asemenea grozăvie, pentru cei care o știu pe profesoara Damian, situația nu a fost chiar surprinzătoare. Femeia a fost și în trecut anchetată pentru falsuri, după ce a fost prinsă modificând notele și foile matricole ale unor elevi. Cazul însă, deși important, a fost clasat, iar profesoara a ieșit cu basma curată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.