spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

LEGI BOLNAVE în Sănătate. Deşeuri aruncate la întâmplare

- Advertisement -

Sunt oameni care aleg să-şi facă injecţii acasă, însă habar nu au ce trebuie să facă apoi cu seringile folosite. De obicei, le aruncă pe unde apucă, adesea în gunoiul menajer. Legea interzice categoric acest lucru şi prevede chiar şi sancţini. Nu se ştie însă cine le aplică, iar autorităţile recunosc că este aproape imposibil să-i depisteze pe cei care pun în pericol viaţa celor din jur. Încă o dovadă că multe acte normative sunt doar pe hârtie.

Epoca moaşelor şi asistentelor care acordau îngrijiri după ureche ar trebui să fie demult apusă. Sunt însă şi azi oameni care apelează la cunoscuţi pentru a-şi face tratamentele acasă. Puţini ştiu că acele şi seringile folosite ar trebui duse la spital sau la medicul de familie, care le predă mai departe firmelor specializate în distrugerea deşeurilor. Nu este doar o poveste. Aşa scrie într-un ordin al ministrului Sănătăţii din 2014. Mulţi medici de familie refuză însă ordinul.

„Cabinetele medicale nu sunt cutiile de gunoi ale Bucureştiului. Asta înseamnă o responsabilitate şi nişte costuri care nu ne aparţin. Noi ne plătim serviciul de incinerare pentru colectarea deşeurilor medicale. Sub nicio formă nu vom fi de acord ca pacienţi din tot Bucureştiul să aducă la cabinetele noastre astfel de deşeuri. Pe de altă parte, mă întreb, ca să fiu sinceră, cum le transportă pacientul de la el de acasă până la cabinet? Nu cumva riscul de contaminare este şi mai mare?”, spune Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

Deşeurile ar trebui transportate către medici în cutii din carton. Realitatea este însă alta.

„Nu mi s-a întâmplat niciodată ca un pacient să-mi aducă astfel de deşeuri. În lumea reală nu se întâmplă aceste lucruri”, mai spune aceasta.

Cei mai expuşi pericolului sunt angajaţii de la salubritate şi persoanele care caută în gunoaie.

„Daca cineva îşi face un tratament acasă şi aruncă o astfel de seringă în gunoiul respectiv şi lucrătorul care preia gunoiul se înţeapă în ea şi poate pacientul respectiv are o boală transmisibilă, hepatită de exemplu, este un risc”, spune Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Dacă au abilităţi d-astea de a scormoni după alte deşeuri valorficabile s-ar putea să se înţepe”, spune Marian David, director Garda Naţională de Mediu. –

sursa: https://www.realitatea.net/legi-bolnave-in-sanatate-deseuri-aruncate-la-intamplare_2059062.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.