spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
22-ian.-2025

Legea Educației, încălcată la Bârlad: elevi de clasa I și a II-a, chemați după-amiază la cursuri

- Advertisement -
DECIZIE… Clasele I, a II-a și a IV-a ale Școlii “Episcop Iacov Antonovici”, relocate la alte două unități de învățământ din oraș, vor începe cursurile la ora 12:00 și le vor finaliza la ora 15:30.

NEMULȚUMIRI… Mai multe clase primare de la Școala “Episcop Iacov Antonovici” vor învăța, începând din această toamnă, după-amiază, deși, potrivit legii, acestea trebuie să învețe dimineața. Mai exact, clasele I, a II-a și a IV-a, relocate la alte două unități de învățământ din oraș, vor începe cursurile la ora 12:00 și le vor finaliza la ora 15:30. Legea Educației interzice, însă, acest lucru. Actul normativ prevede că “pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a, cursurile nu vor începe înainte de ora 8:00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14:00”. Vestea i-a nemulțumit pe părințiilor copiilor, pentru că învățatul după-amiază nu este deloc o variantă potrivită pentru copiii de 7-8 ani. “Cum să chemi un copil de clasa I sau a II-a la ora 12:00 la școală? Atunci ar fi trebuit să termine cursurile, pentru că toată lumea știe: dimineața avem cea mai mare capacitate de a ne concentra. În clasa I se învață scrisul de mână și cititul, nu ne putem juca cu astfel de lucruri”, a transmis părintele unui elev de la Școala “Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. S-a ajuns în această situație deoarece școala este în reabilitare. Lucrările au început în vara anului trecut și trebuiau să fie încheiate la această dată. În luna aprilie a acestui an, primarul Dumitru Boroș le transmitea bârlădenilor că proiectul este aproape de final: se montaseră bazinele pentru rezervele de apă și urma montajul conductelor, iar apoi pregătirea interioarelor pentru dotări. “S-a impus o mobilizare aparte a constructorilor”, spunea primarul, referindu-se, totodată, și la un alt obiectiv de investiții. Au mai trecut de atunci aproape cinci luni și vor mai trece cel puțin încă pe atât, pentru că, potrivit unor surse, nici măcar nu au fost montate caloriferele.

Școala Gimnazială “Episcop Iacov Antonovici” se află în reabilitare termică de pe data de 3 iulie 2023. Proiectul are o valoare de 1,2 milioane euro, fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt prevăzute lucrări pentru eficientizarea energetică a pereților exteriori, a ferestrelor și ușilor, a acoperișului, a pardoselilor, montaje de panouri fotovoltaice și de sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, care permit, totodată, iluminarea și încălzirea naturală a spațiilor pe timp de iarnă. De asemenea, proiectul prevede realizarea unor lucrări la instalația electrică, prin introducerea unui sistem de iluminat economic (cu becuri led și sensori de prezență – în grupurile sanitare), la instalația de ventilare (introducerea unui sistem descentralizat de ventilație cu recuperarea de căldură, câte un echipament în fiecare sală de clasă).

Părinte: “Este în joc dezvoltarea psihică a copilului”

Elevii Școlii “Episcop Iacov Antonovici” au fost relocați în alte școli: cei din ciclul primar – la Școala Gimnazială „Principesa Elena Bibescu”, precum și la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar elevii din ciclul gimnazial – la Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu”. Clasa pregătitoare și clasa a III-a învață de dimineață, iar clasa I, a II-a și a IV-a – după amiază. În învățământul primar, ora de curs este mai scurtă – are 45 de minute, pauzele au 15 minute, iar pauza mare – 20 de minute. Învățatul după-amiază a creat nemulțumiri în rândul părinților, pentru că mulți dintre ei nu au cu cine să-i lase dimineața, când pleacă la muncă. “Noi începem serviciul la ora 08:00, cu cine las eu copilul până la ora 12:00? Bine, hai să spunem că găsesc o rudă cu care să-l las, dar eu aș vrea să-i întreb pe profesori, pe specialiștii în educație: cât de benefic este pentru un copil de 7-8 ani să meargă la școală după-amiază? Copilul meu și, probabil, mulți alți copii de vârsta lui, au somn de prânz. Și e firesc acest lucru, specialiștii recomandă acest somn de prânz măcar până la vârsta 10 ani. Este în joc dezvoltarea psihică a copilului. Când vinde de la școală, trebuie să mănânce și imediat trebuie să se apuce de teme. Am înțeles, s-a cerut un an de zile de compromis, copiii au învățat pe unde au fost trimiși, dar nu trebuia ca acum, din toamnă, să fie finalizate lucrările? Termenul era de un an de zile. Unde este acum domnul primar, care se bătea cu pumnul în piept că educația este prioritate în mandatul său ? Ce se întâmplă, de ce nu se mai termină lucrările la Școala “Episcop Iacov Antonovici”? Vrem și noi să știm, cred că merităm acest lucru”, ne-a spus părintele unuia dintre elevii Școlii “Episcop Iacov Antonovici” Bârlad. Decizia relocării elevilor la alte școli a fost luată de Consiliul de Administrație al unității de învățământ și avizată de Inspectoratul Școlar Județean. La fel, și modificarea programului școlar a fost avizată de ISJ, în condițiile în care în Legea Educației se precizează clar: “cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00”. În actul normativ nu se precizează cum se procedează în situații excepționale sau în cazul relocării elevilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

34 COMENTARII

  1. Din pacate asa este in toate institutiile din mediul bugetar. Numirile nu sunt facute pe criteriul performantei, ci pe criteriul politic. Asa si in aceasta institutie. Chiar daca au trecut atatia ani de democratie inca trebuie sa suportam meteahna aceasta.

  2. Ce stiti, s-a amanat scoala? Banuiesc ca da, pentru ca vad ca aveti timp de cearta in loc sa va pregatiti pentru inceperea anului scolar. Oare mai are vreo sansa invatamantul romanesc daca si la scolile de la oras, altadata bune, sunt atatea probleme? Ce sa mai spunem de cele de la sat?

  3. xyz, adica Bradu, tu ai iesit la pensie si tot vrei sa conduci scoala(pe acolo iti faci veacul) si nu poti dormi pentru ca este Balan in CA. Au ales-o colegii(cozile de topor). Nu le-a pus nimeni pistolul la tampla. Esti foarte informat. Poate stii si ce a mancat Balan la pranz. Te plictisesti rau.

  4. Dar cum o cheama pe doamna invatatoare? Sa stim si noi, parintii care suferim din cauza ei si a directoarei care nu stie sa ia decizii? Sa venim si noi sa o intrebam pe doamna invatatoare care-i sunt motivele pentru care nu vrea sa respecte legea?

  5. E o situatie exceptionala care va mai dura 4-5 luni. In aceste situatii se pot face mici abateri de la lege pentru perioade scurte pentru ca nu se poate altfel. In situatia de fata, normal este ca elevii mai mici (clasa a II-a ) sa invete dimineata iar cei mai mari (clasa a III-a) sa invete de la 12.00. Dar acest lucru trebuia rezolvat inca din iulie nu acum cand mai sunt doua zile pana la inceperea anului scolar. E normal ca parintii sa fie nemultumiti. Dar directoarea nu avea de unde sa stie ce se intampla la scoala 5. Ea a fost de doua ori intr-un an scolar in control la acea scoala si atunci in timpul orelor. De asta si sunt foarte multumiti multi colegi de prezenta ei in fruntea scolii pentru ca nu-i deranjeaza cu nimic. Trageti concluzia!

  6. Ciorici, un cadru didactic printre cei mai slab pregatiti din Sc 8, fara nici un fel de rezultate sau activitate extrascolara. Ma mir cum a ajuns in aceasta functie! Am avut copilul in clasa la ea. Ca diriginte zero, inexistenta, ca profesor, nimic ! Copiii faceau orice in ora ei, in afara de fizica !

    • Nici la matematică nu stau mai bine!!Mai e unul care e 0 și din cauza căruia au plecat și pleacă elevii la cls a Va. E o catastrofă de profesor. Păcat pt ceilalți profesori care pierd pe turta câtorva , puțini ce-i drept și foarte slab pregătiți.Mi-am mutat copilul la cls a VIIIa la o altă școală doar din cau-a lui. Nu predă nik, e gălagie la cls lui în ore și e prezent doar fizic.

      • Asta e întrebarea prmordiala a părintilor a caror copii trec în cls a Va: dacă fac cu acesta matematică pt a putea să îi mute rapid .Pacat. Sunt și oameni f valorosi acolo despre care s-a auzit în oraș și e păcat de ei . Atenție că șc.11 vă ia copiii !!! Pe bune!! Au cinci cls pregatitoare!!Bravo!

        • Si scoala 1 a facut o clasa pregatitoare in plus fata de planul de scolarizare, iar scoala 1 sigur a facut-o cu copiii de la scoala 8 ! Degeaba invatatorii de la Scoala 8 trag din greu( pentru ca ei au mai ramas sa aduca copiii la sc 8), daca la gimnaziu profesorii( unii), cu nepasarea si nestiinta lor îi fugaresc .

          • Sa-i spuna cineva si Marianei Balan ca la scoala 1, unde are baza, sunt mai multe sanse sa ia dirigentie legal avand in vedere ca numarul de clase creste de la an la an la sc.1 iar la sc.8 scade. Sa lase dirigentia colegilor care au norma intreaga la scoala 8. Sa nu astepte sa-i spuna cineva ca vrea dirigentia ei, ca nu o sa aiba nimeni curaj. Sa nu o mai faca pe consiliera directoarei (mai ales ca acum este si membru CA multumita „cozilor de topor” care au votat-o fara sa se gandeasca ca un profesor cu norma intreaga stie mai bine ce se intampla in scoala decat un profesor care vine doua zile pe saptamana). Dar Marianei Balan „ii pute” alta scoala din Barlad. Nu e de nasul ei. Probabil si cand o sa aiba numai 3-4 ore in scoala asta, o sa vrea sa fie si in CA, si diriginte, si coordonator de proiect european si secretar in toate comisiile scolii 8. Sa ne lase pentru ca ne-am saturat de gura ei. Ciocu mic, Mariana!

  7. De ce sa primeasca dirigentie oameni tineri si dornici de munca? Trebuie sa primeasca dirigentie cadre care mai au cativa ani pana la pensie, care au salarii mari, care deja sunt plictisiti de scoala, care dau pe la scoala cand isi aduc aminte pentru ca au treburi importante: politica, excursii, concursuri, copii personali, care sunt activitati extrascolare, din cate stim!

    • Deci profesorii care sunt cazuri sociale sau care ies la pensie trebuie sa primeasca dirigentie? Nu scrie asa ceva in legea invatamantului ! Astea sunt aberatii ale directoarei, fara niciun suport legal.

  8. Era de asteptat ca directoarea sa incalce legea (si din nestiinta si din rea vointa). Nu e singura incalcare a legii. Acum doi ani a dat CA -ul scolii in judecata pentru ca nu i s-a dat dirigentie la clasa a V-a unde nu avea ore (legea spune ca pentru a avea dirigentie trebuie sa ai ore la clasa respectiva). Bineinteles ca a pierdut. In schimb acum mentine diriginte la o clasa un profesor cu doar 7 ore in scoala (legea iarasi spune ca un diriginte trebuie sa aiba cel putin jumatate de norma in scoala in care doreste sa fie diriginte). Dar cand trebuie sa-ti recompensezi sfatuitorii totul e posibil, adica 18:2=7. Cel putin 3 cadre tinere cu norma intreaga ar fi vrut sa fie diriginti dar nu incap. E normal sa numesti dirigintii la clasa a V-a pe 4 septembrie cand scoala incepe pe 9 septembrie? Aloooo, ISJ, ce faceti, dormiti?

    • Dar cei de la ISJ sunt e teapa doamnei Ciorici! Si plus ca sunt din PSD: Botan, Huiban, Todireasa. Mare cloaca mai este ! Madam Ciorici a stat un an intreg in catacombe crezand ca niciodata nu va iesi la iveala prostia de care da dovada zilnic!

    • Dar cum a motivat consiliul de administratie mentinerea profesorului cu 7 ore in scoala in functia de diriginte? Am ore in trei scoli si poate prind si eu o dirigentie la una din ele anul viitor.

        • Ce continuitate e asta cand un profesor vine la scoala o zi si alte doua zile lipseste? Daca e continuitate inseamna ca a mai avut clasa si anul trecut. Sa fie intrebati membrii consiliului de administratie pe ce criterii i-au dat dirigentie daca nu avea cel putin jumatate de norma. Consiliul a gresit dar daca ar avea bun simt, profesorul cu 7 ore ar trebui sa renunte la dirigentie de buna voie si nu sa fie obligat pana la urma. El nu intelege ca nu poti fi diriginte la o clasa cand te intalnesti din an in pasti cu elevii? Sau doua zile se intalneste fizic si trei zile on-line? Banii sa vina ca munca si respectarea legii pot sa mai astepte. ISJ tace, ministerul tace deocamdata. Succes in noul an scolar dragi elevi! Ne intalnim din trei in trei zile. Sa fiti cuminti cat lipsesc eu!

          • Țara arde și baba se piaptăna! Oameni buni, vă pleacă elevii și voi vă certați de la dirigenții??! In curând nu veți mai avea clase să fiți diriginti!!!Te poți întâlni zilnic și să nu faci nimic dle Ciolan ..cum îți spui tu..să nu comunici cu părinții deloc, să nu te implici in activități extrascolare ci doar să îți încasezi sporul.

          • Țara arde și baba se piaptăna! Oameni buni, vă pleacă elevii și voi vă certați de la dirigenții??! In curând nu veți mai avea clase să fiți diriginti!!!Te poți întâlni zilnic și să nu faci nimic dle Ciolan ..cum îți spui tu..să nu comunici cu părinții deloc, să nu te implici in activități extrascolare ci doar să îți încasezi sporul.

  9. Ce a facut Ciorici anul trecut la scoala? Nu s-a dus o data la Liceul Eminescu sau la Scoala 5, unde invata clasele primare sa se intereseze de nevoile cadrelor didactice ! Femeia asta a vrut aceasta functie pentru a-si face ea plinul, nu pentru scoala. Pentru scoala, ca sa functioneze cat de cat normal, si-a luat-o pe Camber drept sluga, sa -i faca hartiile. Pentru ca ea nu este in stare de nimic. Iar Camber, care avea ceva experienta de la Sc de muzica a fost cea care a facut ceea ce trebuia sa faca Ciorici. Sunteti penibili ISJ cu aceasta numire la o scoala asa cu pretentii! Sau v-ati dorit sa distrugeti scoala, nu sa o ridicati!

    • Anul acesta nu o mai are pe Camber sluga ! Sa vedem cine-i mai face hartiile si ea doar sa le semneze ! Intr-un an si-a format o echipa cu care sa faca nereguli: contabila, informaticiana, administratora. Cine se aseamana se aduna !

  10. Articol de Kkt….ooo,jalnic articol, și dezinfirmator, cum se poate ca vrând să-l mai critici pe Boroș, să minți în halul ăsta !???
    Bunicii, părinții, sunt foarte mulțumiți, sunt entuziasmați pentru ca odraslele lor vor învăța, practic, în școală nouă, în condiții de adevărat vis, și vii tu Vremea Noua, să spui că sunt nemulțumiți , urât, jalnic,penibil.

    • Am impresia ca tu ai citit articolul in diagonala si nu stii despre ce este vorba. Parintii sunt nemultumiti ca elevii mai mici din clasa a II-a invata dupa amiaza iar elevii mai mari din clasa a III-a invata dimineata la Scoala 5, fara a avea avizul ISJ, pentru ca aceasta rocada s-a facut la mica intelegere. Invatatorii cu „influenta„ la director s-au descurcat si au intrat in schimbul I iar invatatorii mai cuminti au fost „aruncati” in schimbul II (desi trebuia „viceversa”). Iar in legatura cu constructia, parintii nu sunt nemultumiti ca se modernizeaza scoala ci de faptul ca nu se mai termina desi termenul (nerealist dupa parerea mea) era 3 iulie 2024. ISJ a pus intr-o hotarare de CA de saptamana trecuta un termen mai realist de revenire a elevilor in scoala : 31.12.2024. Cand s-a terminat in Romania o constructie la termenul stabilit initial?

  11. Dar cine vreti sa gandeasca din conducerea Scolii “Episcop Iacov Antonovici”? Doamna directoare Ciorici? Care este o nulitate absoluta, care si-a dorit sa fie directoare ca sa ne arate a nu stiu cata oara cat este de slab pregatita ca manager (nu mai vorbim de pregatirea ei ca profesor, care lasa foarte mult de dorit)? Ca manager nu trebuia sa fie de acord cu propunerea unui doamne invatatoare ( care in acest moment invata la Scoala nr.5) sa faca aceasta rocada . Doamna directoare nu cunoaste legile, este o persoana care umbla doar dupa castigul sau personal, nicidecum nu o intereseaza elevii !( vorba dumneaei: “dai dracului !”) Propunerea fiind facuta tot de o persoana la fel de pusa pe capatuiala precum doamna Ciorici, s-au gandit ele ca este mai bine sa nu respecte legea, iar copiii de clasele I si a II a sa invete dupa bunul lor plac! Aceasta persoana nici nu are ce cauta in functia de director, dar sa mai ia si decizii? Parerea mea: Ciorici trebuie demisa, a facut multe gafe si anul trecut, nu este o persoana de calitate , nu are veleitati de manager. Iar copiii trebuie sa invete asa cum scrie la lege, nu asa cum vrea una sau alta cucoana invatatoare care este relocata la scoala 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.