Curtea Constitutionalã a dat, ieri, verdictul pe marginea Legii Educatiei, pentru care Guvernul si-a angajat rãspunderea în Parlament. Potrivit judecãtorilor, actul normativ este unul constitutional, spre nemultumirea cadrelor didactice.
Câteva dintre noutãtile aduse de legea educatiei care nu sunt deloc pe placul profesorilor din judetul nostru, se referã la faptul cã titulatura s-a pierdut în sistemul de învãtãmânt, având loc doar pe unitate; profesorii vor sustine concursuri la nivelul unitãtii, atunci când se intrã în restrângere de activitate, iar directorul hotãrãste viabilitatea postului; norma de predare a crescut; clasa a IX-a intrã la gimnaziu, iar clasa pregãtitoare nu rãmâne la grãdinitã, ci intrã în scoalã.
Din examen în examen!
Asta-i asteaptã pe scolari având în vedere cã proiectul legii educatiei a primit ieri undã verde din partea Curtii Constitutionale. Din doi în doi ani ani, elevii vor fi testati începând de la terminarea grãdinitei si pânã la liceu. Prima evaluare se face la sase ani. La sfârsitul clasei pregãtitoare, învãtãtoarea verificã dacã copilul stã bine cu emotiile si gândirea, dar si dacã are aptitudini pentru învãtare. La finalul clasei a doua vine a doua testare: el trebuie sã demonstreze cã stie sã scrie, sã citeascã si sã socoteascã. Profesorii spun cã e cam mult pentru un copil de opt ani. Ultima evaluare de la gimnaziu se face în clasa a noua. O testare de tip international. La ultima evaluare de acest gen, 60% dintre elevii români au demonstrat cã nu stiu sã citeascã un text la prima vedere. Rezultatele acestor evaluãri se trec în portofoliul educational al elevului si va conta la admiterea la liceu în proportie de 70%.
Normã de 8 ore pentru dascãli
Teoretic, dascãlii ar trebui sã lucreze 40 de ore pe sãptãmânã. Practic, fiecare lucreazã dupã cât are stabilitã norma. Noua lege a Educatiei cuprinde la art. 262 reglementarea potrivit cãreia norma didacticã a profesorului este de 40 de ore pe sãptãmânã, adicã de opt ore pe zi. O astfel de prevedere a mai fost promovatã în 1998, pe vremea când Radu Vasile era premier. În loc de 18 ore pe sãptãmânã sau de 16, câte au profesorii cu peste 25 de ani vechime, cadrele didactice ar putea fi obligate sa petreacã în fata elevilor, predând, si 22 de ore.
Învãtãmânt obligatoriu de 12 ani
Potrivit legii educatiei, învãtãmântul obligatoriu este de 12 ani si cuprinde: grupa mare pregãtitoare, învãtãmântul primar, învãtãmântul gimnazial si, în alternativã, primii doi ani ai învãtãmântului liceal sau învãtãmântul profesional. Elevii de la gimnaziu si liceu vor fi recompensati cu calificative la educatie fizicã si sport, religie, muzicã si desen. Elevii vor face 4 ani de liceu indiferent dacã studiazã la filiera teoreticã, vocationalã sau tehnologicã. Proiectul de lege prevedea cã elevii de la filiera teoreticã ar fi trebuit sã facã doar trei ani de liceu. Elevii de liceu de la profilul umanist din filiera teoreticã, respectiv profilele pedagogic, teologic, artistic si sportiv din filiera vocationalã nu vor putea alege între istorie si geografie la una dintre cele douã probe scrise, diferentiate în functie de profil, ci vor da obligatoriu istorie.