MODIFICÃRI… Legea mirosurilor a provocat nemultumiri în rândul fermierilor, multi dintre ei temându-se cã afacerile le vor fi închise dupã promulgarea ei. Totusi, deputatii din Comisia pentru Agriculturã s-au miscat repede si au venit cu o serie de modificãri prin care sã se asigure cã agricultorii români vor putea sã-si continuie munca, fãrã a fi afectati de aceastã lege.
Presedintele Comisiei pentru Agriculturã din Camera Deputatilor, Alexandru Stãnescu, a fãcut, pentru AgroTV, o serie de precizãri legate de legea mirosurilor, nu înainte de a-si cere scuze public în fata fermierilor pentru cã o asemenea lege a trecut prin Parlamentul României. „În primul rând vreau sã îmi cer scuze fatã de fermierii din România pentru cã prin Parlamentul României a trecut o asemenea lege, o lege care ar afecta direct fermierii români, mai ales prin acea definitie a „disconfortului olfactiv”. Din pãcate, aceastã lege nu a trecut prin Comisia pentru Agriculturã si de aceea nu s-a lovit de fermieri, pentru cã dacã trecea prin Comisie, eu si colegii mei întelegeam direct care erau efectele ei. Dar, cum am promis, dupã ce legea a fost promulgatã de Presedintele României, am fãcut o initiativã legislativã de modificare, care este înregistratã în Parlament si care sunt convins cã în acel termen de 180 de zile va fi modificatã, iar fermierii nu vor fi afectati. Noi insistãm foarte mult sã fie respectatã legea 204 din 2008 privind protejarea exploatatiilor agricole, prin care toti fermierii care si-au fãcut ferme zootehnice au luat autorizatie de la Ministerul Mediului, prin care au respectat anumite distante, iar cei de la administratiile locale nu aveau voie sã dea autorizatie de constructie în acea zonã. (…) Cei care au construit case în zonele respective îsi asumã acest lucru. Modificarea se bazeazã mult pe legea 204, care spune cã „în zona de protectie sanitarã a exploatatiilor agricole existente si care functioneazã conform prevederilor legale, se interzic eliberarea autorizatiilor de constructie si construirea clãdirilor destinate locuintelor si altor obiective socio-economice”. Deci e foarte clar cã nu aveau voie sã primeascã autorizatie”, a clarificat presedintele Comisiei pentru Agriculturã din Camera Deputatilor. Stãnescu a vorbit si despre înlocuirea sintagmei „disconfort olfactiv”, care provoca foarte multe confuzii si avea o definitie mult prea vagã. „Bineînteles, am desfiintat si definitia de „disconfort olfactiv” care era foarte relativã si am introdus peste tot termenul „miros”, definit ca „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stãrii de sãnãtate a populatiei si a mediului, prin depãsirea limitelor stabilite prin standarde nationale sau comunitare si care sunt demonstrate prin analize de laborator cu aparaturã si metode omologate”, a precizat Alexandru Stãnescu.
Amenzi usturãtoare pentru cei care încalcã legea
Legea mirosurilor, care a intrat în vigoare joi, 16 iulie, aduce obligatii suplimentare pentru firmele cu activitãti care „deranjeazã olfactiv”. Acestea vor avea obligatia expresã de a detine sisteme proprii de monitorizare a disconfortului olfactiv, precum si detinerea si respectarea unui plan de mãsuri ce vizeazã reducerea acestui disconfort. Pentru nerespectarea acestor obligatii sunt prevãzute amenzi care ajung pânã la 10.000 de lei, existând si riscul închiderii activitãtii.