spot_img
spot_img
2.8 C
Vaslui
24-ian.-2025

Lege neconstituţională: Câinii comunitari nu vor fi eutanasiaţi

- Advertisement -

* Autorităţile şi ONG-urile locale promit să ia totuşi nişte măsuri
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri că legea cu privire la eutanasierea câinilor fără stăpân este neconstituţională. Ca urmare, patrupedele nu vor mai fi omorâte. Legea a fost contestată imediat după apariţia sa în noiembrie 2011, de către parlamentarii USL, cărora li s-au alăturat şi organizaţiile nonguvernamentale de protecţia animalelor.

Vestea a fost primită cu bucurie de cei care se declară susţinători ai câinilor şi cu strângere de inimă de către cei care consideră că prezenţa lor pe străzile oraşului nu este de bun augur.
Deşi s-a stopat măcelul în masă al unor făpturi nevinovate, rămâne în continuare o problemă nerezolvată: avem câini comunitari, îi iubim sau nu, ce facem cu ei?

„Vom face padocuri din fonduri europene”
Contactat telefonic, adjunctul Poliţiei Animalelor din Galaţi, Cristian Arsene, ne-a declarat că era normal ca CCR să adopte această soluţie: „Eu am spus din noiembrie că legea este neconstituţională. Între timp, n-am stat cu mâinile în sân. Am lucrat la proiecte pentru obţinerea unor fonduri  europene care să ne permită şi nouă să facem padocuri în care să adunăm câinii, să-i sterilizăm şi să-i păstrăm în condiţii civilizate”. Acesta a precizat că după data de 16 ianuarie Poliţia Animalelor din Galaţi va avea personalitate juridică, va deveni centru regional pentru mai multe judeţe şi  va putea accesa cu succes asemenea finanţări.
„Ne dorim înfiinţarea a două centre de sterilizare”

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că, din punctul său de vedere, decizia Curţii Constituţionale este nu numai corectă, ci şi necesară. „Legea declarată neconstituţională nu făcea altceva decât să transfere toată responsabilitatea către administraţia locală. Administraţia centrală nu mai avea niciun fel de responsabilitate, şi asta nu era deloc corect. Faptul că o primărie putea decide eutanasierea câinilor, o alta sterilizarea lor, putea da naştere la un transfer al câinilor dintr-o localitate în cealaltă şi nimic nu se rezolva. În opinia mea, este necesară o lege care să se aplice la nivel naţional, o soluţie unitară. O situaţie similară cu cea care există astăzi a fost în anii ’80 şi atunci măsura a fost luată printr-o lege la nivel naţional.

În ceea ce priveşte Primăria municipiului Galaţi, ne menţinem poziţia exprimată la finele anului trecut, de a înfiinţa două centre pentru sterilizarea câinilor fără stăpân”, ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco.

Sterilizare, identificare şi sancţionarea abandonului
Preşedinta Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş”, Corina Grigore, nu şi-a putut ascunde bucuria că legea care condamna câinii comunitari a fost declarată neconstituţională. Pentru „Ajutaţi-l pe Lăbuş” începe însă bătălia convingerii autorităţilor să vadă şi să înţeleagă soluţia corectă, care, aplicată cu seriozitate, poate duce în câţiva ani la rezolvarea problemei. „Soluţia noastră este simplă: sterilizarea câinilor fără stăpân, identificarea animalelor şi sancţionarea abandonului lor. Nu există zi în care să nu fim sesizaţi cu privire la trei-cinci pui care au fost aruncaţi în container fără ca măcar să fi făcut ochi, sau cu privire la pui de două luni abandonaţi, aruncaţi în stradă, cei care fac acest lucru considerând că au făcut un gest umanitar. Puii care supravieţuiesc nu fac decât să îngroaşe numărul câinilor fără stăpân de pe străzi”, ne-a declarat Corina Grigore.

www.viata-libera.RO

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.