spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Lege împotriva fracturãrii hidraulice în Germania

- Advertisement -

CONTROVERSE Discutia exploatãrii de petrol si gaze prin metoda fracturãrii hidraulice (fracking) a fost reaprinsã si în Germania, care în 2011 a stopat orice actiune în acest sens. Ministrul Mediului, Barbara Hendricks, vrea interzicerea fracking-ului prin lege. „Apa de bãut si sãnãtatea au prioritate absolutã. Folosirea substantelor periculoase nu e acceptabilã”, a spus Hendricks, mentionând cã acest lucru e consemnat si în Tratatul coalitiei de guvernãmânt. Si în România, fracking-ul e o temã controversatã, care polarizeazã societatea. „Isteria maselor neinformate”, o catalogheaza unii. „Minciuna corporatiilor lacome de bani si a guvernantilor corupti”, sunt de pãrere altii. Stop-Fracking devine si tema electoralã cu care unii sperã sã atragã voturi, iar altii amenintã sã nu iasã la vot. Recent, la o emisiune TV, Crin Antonescu, presedintele PNL România, a precizat: „Sã nu ajungem din nou în situatia Rosia Montanã! Sã avem maximã transparentã! Oamenii au dreptul sã stie ce se întâmplã cu o optiune majorã”, pozitionându-se de partea ecologistilor si a populatiei care refuzã cu îndârjire fracturarea hidraulicã în România.

Situatia din Germania se regãseste, în multe puncte, si în România. Cu deosebirea cã în Germania lucrurile se fac mai cumpãtat, mai transparent, „mai nemteste”. Licentele de explorare n-au fost acordate firmelor la pachet cu cele de exploatare, cum s-a întâmplat în România. Intrãri pe furis sau în fortã pe pãmânturile proprietate personalã ale fermierilor pentru a planta sonde de explorare nu s-au înregistrat în Germania (ca la Pungesti sau în localitãtile unde firma Prospectiuni SA intrã abuziv pe terenurile oamenilor). S-au înregistrat însã proteste ale locuitorilor si ONG-urilor de mediu, care au reusit, în 2011, sã stopeze explorãrile începute. „Experimentul Lünne” a fost concomitent cu cel de la Bârlad. „Bârladul iese la protest pe stradã. Lünne striga: <<Fãrã otravã în pãmântul nostru!>>. Orãselul din România si satul german sunt legate prin aceeasi atitudine a localnicilor fatã de marile concerne care au pus ochii pe gazul lor din subteran”, scrie presa germanã.

Crin Antonescu, pozitie interesantã fatã de gazele de sist

Pentru prima datã de când a plecat de la guvernare, dupã destrãmarea USL-ului, Crin Antonescu, presedintele PNL, reactioneazã si ia o pozitie fatã de gazele de sist si protestele oamenilor. Întrebat dacã este sau nu de acord cu exploatarea gazelor de sist în România, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus cã nu este ecologist, dar cã valorile trebuie respectate. „Eu nu sunt ecologist, asta nu înseamnã cã nu respect valorile. Avem convingerea cã pentru o tarã ca România nu se poate pune problema unei grile ecologiste. Cred cã trebuie sã existe un echilibru între nevoia de dezvoltare, de crestere, de industrializare si pretentiile legitime si simpatice ecologiste. Sã nu ajungem din nou în situatia Rosia Montanã! Sã avem maximã transparentã! Oamenii au dreptul sã stie ce se întâmplã cu o optiune majorã”, a spus Crin Antonescu la un post national de televiziune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.