RETETA LUI PONGO… Vremea Nouã prezintã un document incediar, care aratã cum se fac afacerile în Vaslui când îsi bagã coada serviciile secrete, bãncile de stat si afaceristi priceputi, cum este cazul lui Damian, omul providential care-l salveazã pe Buzatu de la faliment.
AFACERI SUBTERANE… Falimentul lui FC Vaslui încã îi mai bântuie pe unii oameni de afaceri din judet, ca o fantomã înfricosãtoare. Modul în care a fost spart în bucãti clubul de fotbal, cu care Adrian Porumboiu a fãcut istorie în Europa si România si apoi vândut la bucatã, aratã atacul mizerabil la care a fost supus omul de afaceri si pretul urias pe care l-a plãtit ulterior si anume pierderea celei mai de succes afaceri pe care judetul a avut-o: o exploatatie agricolã de peste 40.000 de hectare. Vremea Nouã a intrat în posesia unor documente, care lãmuresc o dilemã veche de sase ani si anume implicarea omului de afaceri care conduce grupul de firme Plantagro, Constantin Nechifor, în falimentul lui Sporting Club, alãturi de Ciprian Damian, groparul lui FC Vaslui. Dacã acum o lunã instantele de judecatã au hotãrât prin decizie definitivã cã Damian este oficial personajul care a distrus clubul de fotbal, fiind pus sã plãteascã un prejudiciu de 12 milioane de lei, acum acest document aratã si cã are de unde. Este vorba de un contract de cesiune a unei creante pe care clubul o avea de încasat de la Comcereal (pe atunci firma era detinutã de omul de afaceri Adrian Porumboiu), creantã pe care Plantagro a preluat-o de la Damian si în contul cãreia a vãrsat în visteria clubului o sumã uriasã de aproape 20 de milioane de lei, adicã vreo 4,3 milioane de euro. Acest document a fost semnat de pãrti în acea varã fierbinte a anului 2014, când FC Vaslui îsi dãdea ultima suflare. Interesant este cã acest document nu a fost gãsit de lichidator si nici banii. Cu aceastã sumã uriasã, activitatea clubului ar fi putut continua la cel mai înalt nivel, în Liga 1 si în cupele europene încã un sezon, fãrã nicio problemã, fiindcã s-ar fi adãugat si drepturile de televiziune de 2,5 milioane de euro.
Dupã sase ani de la falimentul lui FC Vaslui, încep sã aparã si documente interesante care aratã cã ceva a fost putred în momentul în care Ciprian Damian, fostul presedinte al firmei Sporting Club ce detinea clubul de fotbal, anunta sfârsitul fotbalului de performantã la Vaslui. Conform unor documente,Damian a avut atunci de la firma omului de afaceri Constantin Nechifor, în visteria clubului, o sumã impresionantã de bani, de circa 20 de milioane de lei, echivalentul a peste 4,7 milioane de euro, bani suficienti pentru a tine încã un an clubul în Liga 1. Pe 22 iulie 2014, în Husi, la un notar foarte cunoscut, în prezenta unor avocati de calibru din judet, firma omului de afaceri Constantin Nechifor, Plantagro – Com, semneazã un contrat de cesiune creante de la Sporting Club, iar pretul cesiunii a fost urias, de 19.741.912 lei. Într-un interviu scurt cu omul de afaceri, acesta spune cã a plãtit pretul cesiunii cu ordine de platã. Întrebarea are se pune este unde sunt acesti bani sau mai degrabã ce s-a fãcut cu acestia? Se pare cã nimeni nu mai stie, nici mãcar lichidatorul clubului, pus special sã lãmureascã aceste lucruri. Însã timpul avea sã demonstreze niste coincidente stranii.
Damian Ciprian preia firma lui Dumitru Buzatu, de fapt preia o datorie a acestuia cãtre Plantagro
Tot judetul stia cã presedintele Consiliului Judetean lucra pe firma Consbit, peste 500 de hectare de teren în comuna Stefan cel Mare. La acel moment acesta acumulase datorii uriase, multe dintre ele la Plantagro, dupã ce a luat imputuri agricole (seminte, ierbicide, îngrãsãminte). În anul 2016, la doi ani dupã falimentul lui FC Vaslui, omul care preia activul si pasivul de la Buzatu este nimeni altul decât Damian Ciprian, cu o sumã de peste 100.000 de euro.
Cu datoriile acumulate, pretul real al afacerii a fost mult mai mare. Si iatã cã peste doi ani de la cumpãrarea acelei creante în care practic omul de afaceri Nechifor a luat teapã de la Damian, îi mai întinde încã o datã mâna si îl face fermier. Nu vi se pare suspect? Dacã e sã ne luãm dupã declaratia lui Nechifor, la acel moment acesta pierde 20 de milioane de lei, în încercarea de a recupera 23 de milioane de lei de la firma Comcereal, bani pe care nu-i vede niciodatã conform declaratiei sale. Dar peste doi ani, „amicului” cu care a fãcut tranzactia pãguboasã,îi mai dã o sansã si anume îl face sef peste o creantã de a sa, de data aceasta. Numai cã aceastã datorie e cu ciubotele rosii, fiindcã a fost fãcutã de marele nostru manager al judetului, baronul Buzatu. Cu alte cuvinte, Damian cumpãrã de la Buzatu, contra a 100.000 de euro, o creantã de la Plantagro. Dacã ne uitãm la cifre, Damian e mai istet. Acesta cumpãrã cu doar 100.000 de euro, o creantã de câteva milioane, fatã de Plantagro care cumpãrã datorii, milion pe milion, aproape. Pânã la urmã se pune întrebare: De ce cei doi cumpãrã niste datorii care nu valoreazã nimic, când cu acesti bani poti teoretic sã ridici afaceri de la zero? O fi vorba de spãlare de bani sau de bani negri care se dau pe sub masã? În piatã circulã zvonuri cum cã Damian va primi un discount de 35% din sumele preluate de la Buzatu de la Plantagro.
Plantagro se pare cã s-a folosit de contractul de cesiune sã ia un credit de la banca de stat, Exim Bank
Surse din serviciile secrete din Vaslui spun cã în cazul lui Plantagro, acea cesiune de creante a fost folositã la o bancã de stat ca si garantie. Cicã, acel contract, ar fi fost pus garantie la Exim Bank, drept garantie la un credit de 5 milioane de euro. La acel moment, Plantagro nu avea altceva sã punã gaj si dupã ce a recoltat porumbul a schimbat garantia si a pus stocurile de cereale drept garantie. Plauzibil, la acel moment si pare cã acel contract de cesiune si-a fãcut treaba. Întrebat de reporterii Vremea Nouã, Nechifor neagã acest scenariu si spune cã este imposibil de realizat. Interesant este de vãzut, în cazul lui Damian, de ce a preluat afacerile de la Buzatu. În aceastã varã mai iese ceva la ivealã. Fiul lui Buzatu, Tudorel, preia una din terasele pe care le-a avut Damian în Vaslui. E vorba de terasa din spatele BCR-ului, care a intrat într-un amplu proces de renovare. Circuitul banilor e unul foarte interesant la Vaslui. Recapitulând, Damian cumpãrã de la Buzatu o firmã cu datorii la Plantagro. Plantagro cumpãrã de la Damian o creantã a Comcereal-ului si participã cot la cot cu acesta la falimentul firmei omului de afaceri Adrian Porumboiu. Mai târziu, fiul lui Buzatu cumpãrã de la Damian o terasã-restaurant, iar Nechifor foloseste, se pare, creanta sã ia un credit de la banca statului, Exim Bank. Creditul ar fi fost luat când la guvernare era Victor Ponta, amicul lui Buzatu, iar banca era condusã de un apropiat de-al fostului premier. Nu vi se par ciudate toate aceste coincidente în derularea unor afaceri pãguboase, unde sunt implicati oameni de afaceri, politicieni si bãnci de stat?
Interviul cu omul de afaceri Constantin Nechifor
DECLARATII… Pentru a lãmuri misterul acestor tranzactii, l-am contactat pe omul de afaceri Constantin Nechifor, unul din conducãtorii firmei Plantagro-Com. Redãm mai jos discutia purtatã cu acesta.
Reporter: Cum s-a plãtit cesiunea de creante, dupã ce voi ati preluat datoria lui Comcereal pe care o datora lui Sporting?
Nechifor Constantin: Plata s-a fãcut cu OP (n.r. ordine de platã prin bancã).
Reporter: Când s-a fãcut plata, înainte sau dupã încheierea contractului de cesiune de creante?
Nechifor Constantin: Sincer nu mai stiu. A trecut mult timp de atunci.
Reporter: Ce ati fãcut cu creanta? Ati mai executat-o?
Nechifor Constantin: Am încercat, nu am reusit sã recuperãm nimic. Era singura sperantã sã încercãm sã mai recuperãm din bãnuti.
Reporter: Este adevãrat cã acest contract de cesiune de creantã l-ati folosit sã obtineti un credit de la Exim Bank? L-ati folosit ca garantie?
Nechifor Constantin: Niciodatã nu am folosit. Scopul acestei cesiuni a fost acela de a încerca sã recuperãm banii si nimic altceva. Pãi, dacã ieseam cu asta în fatã…, phiu!, Nu, categoric nu!
Reporter: Practic dvs. ati cumpãrat o creantã de 23 de milioane de lei, cu aproape 20 de milioane lei. Unde a fost afacerea?
Nechifor Constantin: Ideea a fost sã-mi recuperez banii de unde trebuia sã-i recuperãm. Si de asta am fãcut aceastã cesiune. Comcereal-ul avea de plãtit bani la Sporting si de asta am cumpãrat cesiunea, pentru a încerca sã recuperez banii de la Comcereal. Era singura modalitate.