spot_img
13.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

Lectie de speriat copiii, într-un caiet de vacantã pentru clasa a II-a

- Advertisement -

DE NECONCEPUT…Continutul manualelor sau al caietelor de lucru pentru copiii de scoalã primarã stârneste, în continuare, critici. Un vasluian a gãsit, zilele trecute, în caietul de vacantã al copilului sãu un fragment ce promova violenta în rândul copiilor. Este vorba despre un scurt dialog pe baza unei sume de bani, gãsitã de un copil, care, în loc sã se bucure, plânge. Iatã dialogul: „Gigele, ai gãsit o sumã de lei, de ce plângi? / Desigur, cã dacã o dau mamei mã bate mama, iar dacã o dau tatii mã bate mama, iar dacã o tin pentru mine mã bat amândoi!”.

„«Glumã» din caietul de vacantã pentru clasa a doua. Ãsta e nivelul educatiei din zilele noastre, din pãcate. Caietul ãsta e rezultatul promovãrii non-valorilor, violentei si a smecheriei pe toate canalele media. Ãsta e nivelul educatiei din zilele noastre. Ce dracu aveau gresit manualele noastre old school? Rupeam poza cu Nicu si gata!”, a comentat vasluianul.

„Existã edituri unde oamenii care lucreazã acolo nu au calificare”

Nu este prima datã când, în manuale sau caietele de lucru ale copiilor de scoalã primarã, apar fragmente ce promoveazã violenta. În urmã cu patru ani, un abecedar auxiliar le explica copiilor joaca cu lama: „Maria ia o lamã nouã. / – Maria, aruncã lama! / – Nu, Ileana, e lama mea! / Acum Maria are o ranã mare”. Un alt exemplu :”Baba bãtu bietul bãiat bolnav. Horia hãituia hamsterul”. Psihologii atrag atentia cã, dacã citesc astfel de lucruri, cei mici pot avea o dezvoltare gresitã. „Impactul poate fi destul de negativ. La cei cu deficit emotional impactul poate fi unul grav”, explicã psihologul Elena Iamandi. Cum de ajung astfel de manuale pe mâna copiilor? „Auxiliarele nu trebuie aprobate de Minister si nici nu trebuie selectate de cineva anume. Ele se gãsesc pe piata liberã. Într-adevãr, auxiliarul despre care vorbim are apostila Ministerului Educatiei. Pe copertã, scrie cã a fost aprobat de Ministerul Educatiei. Este un lucru regretabil. Cum se ajunge la asa ceva? Existã edituri unde oamenii care lucreazã acolo nu au calificare. Aceastã carte a apãrut fãrã un redactor de specialitate. Este regretabil ce s-a întâmplat. Nu vreau sã comentez mai mult”, explica, în urmã cu ceva timp, Mihai Penescu, presedintele Uniunii Editorilor din România.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.