spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Lectie de astronomie în aer liber si târg de experimente stiintifice!

- Advertisement -

EXPERIMENT INEDIT… Pasionatii de astronomie, dar si cei curiosi s-au bucurat la sfârsit de sãptãmânã, de un experiment stiintific interesant si educativ prin care au pãtruns în tainele astronomiei. Ciprian Vîntdevarã si echipa departamentului de astronomie a Muzeului „Vasile Pârvan”, i-a provocat pe toti cei prezenti sã descopere din ce este alcãtuit nucleul unei comete si cum se poate realiza aceasta în conditii de laborator.

În cadrul „Târgului de experimente stintifice” care s-a desfãsurat în Parcul Teatrului „V.I.Popa”, coordonatorul Observatorului Astronomic si al Planetariului din Bârlad a realizat un experiment demonstrativ cu tematicã astronomicã: simularea unui nucleu de cometã din pãmânt si gheatã carbonicã. Pasionatii de astronomie, dar si curiosii s-au bucurat de un experiment spectaculos si interesant, prin care au învãtat sã „gãteascã” o cometã. Atât adultii cât si copiii au fost extrem de încântati si s-au bucurat de fiecare etapã a realizãrii experimentului. Astfel, ei au pãtruns în lumea fascinantã a astronomiei si au învãtat generalitãti despre structura cometelor. O cometã realã este un amestec de mai multe materiale: gheatã de apã, compusi organici, praf si bucãti de piatrã sau stâncã. Ingredientele utilizate (pãmânt, apã si gheatã) pentru crearea cometei sunt asemãnãtoare cu materialele din nucleul unei comete reale. Activitatea a avut ca scop promovarea astronomiei în rândul tinerilor, precum si stimularea interesului acestora pentru studiul astronomiei.

Ce sunt cometele?

Cometele sunt corpuri ceresti mici care se rotesc în jurul Soarelui. Ele sunt formate din: nucleu central solid (alcãtuit din gaze înghetate, pietricele si praf), o coamã (formatã tot din gaze) si o coadã lungã de gaze si praf. Cometele pot fi vãzute numai atunci când se apropie de Soare, pentru cã devin strãlucitoare si lasã în urmã o coadã sau mai multe.

Comete vizibile cu ochiul liber pe cerul României

Cometele strãlucitoare, vizibile usor cu ochiul liber, sunt foarte rare. În 1997, cometa Hale-Bopp s-a vãzut câteva luni pe cerul României. În 2007, cometa 17P/Holmes a erupt si a devenit vizibilã cu ochiul liber. Cometa C/2001 L4 Pan-STARRS a fost vizibilã în 2013. O altã cometã strãlucitoare este C/2014Q2 /Lovejoy, vizibilã la începutul lui 2015. În iulie 2020 s-a putut vedea cu ochiul liber si cometa C/2020 F3/Neowise. În februarie 2023, de la noi s-a mai observat si cometa verde C/2022 E3(ZTF).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.