spot_img
spot_img
5.6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Leacul natural, hreanul, care contine Vitamina C de douã ori mai mult decât portocalele!

- Advertisement -

PLANTA MINUNE DIN FARFURIE Hreanul este o plantã cu o rãdãcinã iute la gust, cultivat de prin secolul al XII-lea. Aceastã uimitoare plantã a fost folositã pentru prima datã în grãdinile mânãstirilor medievale, ea fiind gãsitã initial în apropierea zonelor umede, a pâraielor si pe malurile râurilor. Hreanul, dupã cum ne-a spus regretata doctoritã din Republica Moldova, care a lucrat timp îndelungat la Vaslui, contine de douã ori mai multã Vitamina C (170mg/100 grame de hrean), fatã de citrice. Doctorita Elena Josan a iesit acum câtiva ani la pensie si s-a reîntors în Republica Moldova, unde anul trecut, în 2023, a decedat. Cunostintele sale extraordinare în domeniul medicinii naturiste ne-au ajutat sã stim mai multe de la acest terapeut prea putin cunoscut, care a trãit într-o modestie desãvârsitã, departe de lumea dezlãntuitã, ca un veritabil anahoret (pustic- n.r.). Ne-a lãsat „mostenire” fiind medic, tot ce a stiut ea despre puterile vindecãtoare si mult binefãcãtoare ale hreanului, care sunt cunoscute nu numai în bucãtãrie, ci si în medicina naturistã. Doctorita Elena Josan ne-a relatat când era la Vaslui, cum a fost folosit hreanul în Evul Mediu pentru tratarea infectiilor bacteriene cu febrã, precum si a tuberculozei. Vindecãtorii stiau si efectele diuretice ale hreanului, care este recomandat si pentru bolile de inimã si plãmâni. Dumnezeu sã aibã grijã de doctorita Elena Josan, vasluiancã ani buni, care a vrut sã moarã în „tara” ei si ne-a lãsat multe retete naturiste pentru bolnavi!

Recomandãri ale doctoritei plecatã dintre noi la Cer, pentru puterile vindecãtoare miraculoase ale hreanului, au fost fãcute si prin descrierea folosirii „apei de hrean”.

„Aceastã apã se bea în trei reprize dimineata si seara. Curãtã pieptul, este bunã la tuse, vindecã apostemele (abces, ulcver – n.r.) ficatului, întãrește ficatul si combate congestia acestuia. Apa pusã în urechi alungã durerea de ureche”, spunea medicul Elena Josan, care ne-a arãtat reteta cunoscutã din secolul al XII-lea. La fel ca mustarul, ridichea si cresonul, hreanul apartine cruciferelor si are gustul cel mai iute fatã de celelalte reprezentante. Din rãdãcina groasã si pivotantã se dezvoltã frunzele de hrean, care sunt verzi, de culoare închisã. Medicul Elena Josan recomanda la utilizare rãdãcina proaspãtã sau uscatã, care are efect antibiotic, antiviral si anticancer! Se poate aplica pentru guturai, infectii ale tractului urinar, afectiuni reumatismale, dureri musculare usoare, precum si stimularea digestiei si a apetitului. „Recomand ca sã se evite cu orice pret contactul hreanului cu ochii sau cu membranele mucoase, deoarece poate provoca iritatii severe. Si, mai ales, nu se administreazã copiilor sub sase ani”, ne tot spunea în interviuri medicul Elena Josan.

Iatã câteva retete cu hrean, strânse si recomandate celor bolnavi!

Acestea amelioreazã, printre altele, simptomele si contribuie la desfundarea nasului, dupã cum spunea medicul Eleja Josan.

Pentru nasul înfundat: Feliile de hrean sunt o solutie simplã de desfundat nasul când sunteti rãciti. Ca ingrediente puteti folosi o felie de rãdãcinã de hrean, de 1,5 cm grosime, pe jumãtate tãiatã în partea de mijloc. Ca mod de utilizare, dacã aveti nasul înfundat, folositi-vã de tãietura fãcutã în mijlocul feliei de hrean, pentru a o prinde de nas ca pe un cleste. Lãsati hreanul sã actioneze timp de o orã, astfel încât ingredientele sale cu proprietãti dezinfectante sã poatã trece prin peretii celulari si sã vã desfunde nasul!

Lapte de hrean: Acesta este recomandat cu cãldurã de regretatul medic în cazurile de constipatie, trebuind a fi încãlzit si bãut rapid. Pentru asta, luati câteva bucãti de hrean si o jumãtate de litru de lapte. Curãtati o bucatã de hrean, dati-l prin rãzãtoarea micã, pentru a fi mãruntitã si puneti în oala cu lapte. Fierbeti laptele si hreanul timp de 5 minute, strecurati apoi laptele de hrean si îl beti cât este cald.

Unt de hrean pentru rãceli: Amestecati circa 100 de grame de unt la temperatura camerei cu douã linguri de hrean proaspãt ras. Asezonati dupã gust, cu putin suc de lãmâine proaspãt stors, sare si piper. Acest unt se preteazã la mai multe feluri de mâncare si e bun de uns pe pâine. Ajutã la prevenirea rãcelilor, amelioreazã simptomele si contribuie la desfundarea nasului.

Miere de hrean: Este indicat împotriva rãcelilor si durerilor de gât! Folositi trei linguri de hrean si de ghimbir rase fin, sase linguri de miere de calitate, douã linguri de suc de lãmâie sau de limetã proaspãt stors. Amestecati toate ingredientele. Mierea va deveni destul de iute si nu le va da nicio sansã virusilor! La primele simptome, precum disconfort la nivelul gâtului, lãsati sã se dizolve încet în gurã o jumãtate de linguritã de miere. Repetati de mai multe ori pe zi. Mierea de hrean este foarte bunã si pentru condimentarea legumelor de iarnã.

Cataplasmã cu hrean, pentru febrã si dureri articulare: Ca ingrediente veti folosi o jumãtate sau o rãdãcinã de hrean, douã-trei linguri de fãinã, patru litri de apã si douã servete. Tãiati rãdãcina de hrean în bucãti mici, apoi puneti apa la fiert. Adãugati fãina si amestecati încontinuu, pânã se formeazã o pastã groasã. Luati oala de pe foc, adãugati bucãtile de hrean si mestecati bine. Întindeti terciul gros de hrean pe cele douã servete. Înfãsurati servetele acoperite cu terci în jurul zonei afectate, de exemplu în jurul labelor picioarelor si puneti deasupra niste sosete. Lãsati împachetãrile sã actioneze pânã când se rãcesc. Sunt indicate ca adjuvant pentru tratarea durerilor articulare si de gât, precum si pentru combaterea inflamatiei. Ca recomadare, medicul Elena Josan a spus cã dacã aveti pielea sensibilã, puteți amesteca hreanul cu o cantitate egalã sau dublã de brânzã de vaci, la temperatura camerei. Folositi mereu hrean proaspãt ras, pentru cã ingredientele cu efect terapeutic sunt eficiente timp de doar aproximativ 15 minute.

„Stresul nu existã

„Cel mai important rol în vindecare unei boli este psihicul. Niciun tratament, oricât de modern ar putea fi, nu va avea rezultate în cazul unui bolnav deprimat, care nu crede în însãnãtosire. Eu asta le spun în fiecare zi oamenilor, cea mai puternicã resursã de vindecare este psihicul. Iar aici medicina naturistã are un rol deosebit, pentru cã metodele sale nu presupun asteptarea deprimantã a efectului unei pastile, ci presupun activitate. Iar asta redã omului bolnav sperantã, optimism si resurse de autovindecare”, era de de pãrere regretata doctoritã, care a plecat dintre noi la Cer anul trecut, Elena Josan. În încheiere, medicul Josan vã recomandã prin noi, cine ar trebui sã evite hreanul! Pentru început, persoanele cu stomacul sensibil ar trebui sã evite rãdãcina cu gust întepãtor. Acelasi lucru este valabil si pentru cei care suferã de ulcer gastric sau intestinal, de probleme renale, hipotiroidism si alergie. Hreanul nu le este indicat nici persoanelor cu tulburãri senzoriale sau copiilor mai mici de sase ani. Aplicatiile externe pot provoca iritatii dureroase ale pielii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.