Conform cotidianului francez „Le Figaro” sintem pe lista oraselor din care provin infractorii ce opereaza in Franta. O buna parte sint copii din Pacuret, plecati „la lucru” impreuna cu parintii. „Cele mai multe furturi din buzunare si de telefoane mobile sint operate de cei de aici. Pur si simplu, parintii din asta traiesc, de pe urma copiilor pe care ii invata sa fure de mici. Cind ajung la 14 ani, acestia se opresc din furtisaguri, si trec la fapte mai mari. Furtul de pe strada este apanajul lor”, spun politistii ieseni.
Explicatii la harta infractionalitatii din „Le Figaro”
Cotidianul francez Le Figaro a publicat in editia de ieri o harta a clanurilor mafiote romanesti care actioneaza in Franta, precum si domeniile de activitate ale acestora. Harta a fost realizata pe baza dosarelor judiciare instrumentate in Franta si Romania impotriva membrilor mai multor grupari. In infografic sint marcate zonele de unde provin aceste clanuri precum si specializarea acestora in domeniul infractional. Astfel, iesenilor, de exemplu, li se atribuie in special furturi din buzunare (telefoane mobile – verde – si portmonee – albastru), bucurestenilor – la fel, plus escrocherii cu carduri bancare (marcaj rosu) si pseudoactiuni de caritate (galben), iar lista localitatilor nu se opreste aici. Constanta, Craiova, Buzau, Tandarei, Fetesti, Braila, Iasi, Neamt si Baia Mare sint alte localitati de unde provin autorii furturilor si escrocheriilor. Imaginea contine si o fotografie cu palatul presupusului lider al gruparii din Tandarei. De acest din urma clan s-au interesat si britanicii, dupa ce au constatat ca tiganii au obtinut ilegal sute de mii de lire sterline ca ajutor social, bani cu care acestia si-au ridicat vile in Tandarei si si-au cumparat masini din regat.
Francezii au nominalizat Iasul pe lista rusinii privind originea retelelor de mafioti care pun copii sa fure in cartierele Parisului. Potrivit autoritatilor din capitala franceza, sute de copii sint pusi sa fure de la trecatorii de pe bulevardele din Paris si alte orase mari din tara. O parte dintre acestia provin din Iasi.
„Parintii traiesc de pe urma copiilor pe care ii invata sa fure”
Potrivit ziarului Le Figaro care a realizat harta provenientei delincventilor, minorii ieseni sint „specializati” in furtul telefoanelor mobile de pe mesele restaurantelor, si a portofelelor. Pe aceeasi lista sint mentionate si alte orase de la noi din tara, in ordinea „specializarilor”: cei care provin din judetul Neamt prefera si ei celularele si portofelele, cei din Baia Mare numai din buzunare, hotii originari din Buzau si Braila „prefera” mobilele, iar cei din Craiova sint specializati pe carduri bancare. Cei din Bucuresti se ocupa cu escrocheriile caritabile si furtul din buzunare. Potrivit autoritatilor franceze, un copil cistiga aproximativ 100 de euro zilnic din cersit sau din furat.
Potrivit unor surse din politia ieseana, „pepiniera” hotilor din Iasi este in cartierul tiganilor din Pacuret. Acestia sint lideri in „meserie” chiar si in judet, pe linga ei activind si cei din Tirgu Frumos sau Podu Iloaiei. „Cele mai multe furturi din buzunare si de telefoane mobile sint operate de cei de aici. Pur si simplu, parintii din asta traiesc, de pe urma copiilor pe care ii invata sa fure de mici. Cind ajung la 14 ani, acestia se opresc din furtisaguri, si trec la fapte mai mari. Furtul de pe strada este apanajul lor”, au precizat surse din cadrul Politiei iesene.
Politistii din Tirgu Frumos au precizat ca foarte multe familii de tigani din zona sint plecate in strainatate, cu copiii lor, iar furtul este principala lor indeletnicire. „Sint plecati in Franta, Marea Britanie, Irlanda si Italia. Noi nu avem decit foarte putini cersetori sau hoti in Tirgu Frumos. Bineinteles, o parte merg si fura din municipiul Iasi”, a spus si Vasile Huian, seful politiei din oras.
Seful Politiei municipiului Iasi a precizat ca nu a primit nici o instiintare de la autoritatile franceze in privinta problemelor cu care se confrunta. „Nu am auzit nimic de vreo repatriere sau sa ne ceara ajutorul in privinta iesenilor aflati acolo si care provoaca probleme. Nu am primit nici un semn in sensul asta”, a afirmat Lucian Mursa, seful Politiei Municipiului Iasi.
In Franta, un infractor din 10 este roman
Potrivit presei din capitala franceza, tinerii romani nu se dau indarat de la tot felul de gainarii: fura telefoanele mobile lasate de turisti pe mesele din restaurante, terase sau cafenele, portofele din gentile femeilor, din buzunare, sau chiar ataca batrinii care intentioneaza sa scoata bani din bancomate. Acestia au inceput sa fure si firele de cupru, iar furtul de alimente din magazine a devenit deja o obisnuinta. De asemenea, potrivit Le Figaro, se pot vedea zilnic cum, in cartierele turistice, tineri se invirt in jurul magazinelor si siturilor istorice, altii traversind prin multime in toate directiile, de pe un trotuar pe altul, in cautarea victimelor. Acestia sint greu de identificat deoarece sint invatati de persoanele mature care stau in umbra lor sa nu isi divulge identitatea sau virsta. Unii dintre acestia au fost prinsi la furat in Franta de mai multe ori, dar autoritatile sint legate de miini, deoarece faptasii nu au implinit virsta de 14 ani. Acestia nu pot fi decit incredintati familiilor, iar daca nu au, sint trimisi in centre de ocrotire, de unde scapa foarte usor. Conform autoritatilor franceze, 10% dintre infractorii deferiti justitiei sint romani, iar dintre acestia, jumatate sint minori. Totodata, hotii de nationalitate romana comit 2% din infractiunile din Franta, in primele sapte luni ale anului 2011 fiind retinuti 4.800 de romani, fata de 2.500 in aceeasi perioada a anului 2010.
Un magistrat roman va merge la Paris
O masura luata de francezi a fost sa numeasca in Paris un judecator roman care va spriji reintegrarea copiilor in familiile lor. Judecatorii ieseni considera ca ideea trimiterii unui magistrat in Franta este una salutara. „Am auzit si eu afirmatiile facute de oficialii francezi cu privire la infractionalitatea de acolo si la faptul ca unii romani sint implicati in acest fenomen. Nu stiam, in schimb, ca si Iasul este un oras pe aceasta harta a infractionalitatii facuta de autoritatile judiciare din Franta. Consider ca ideea trimiterii unui judecator roman la Paris, pentru a colabora cu magistratii francezi este una buna. Colaborarea inter-institutionala poate avea efecte benefice atit pentru Romania, cit si pentru Franta”, a declarat ieri judecatorul Radu Tarniceriu, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi.
Numarul iesenilor extradati din Franta pentru a fi judecati nu este cunoscut cu exactitate. „Nu am acum o statistica in fata, pentru a putea spune cu exactitate citi ieseni au fost extradati in Romania pentru a fi judecati sau incarcerati aici, insa din experienta personala pot sa va spun cu certitudine ca numarul lor nu este foarte mare”, a incheiat Tarniceriu.
Aceasta parere este sustinuta de opinia unui alt judecator iesean. „Nu sint foarte multe cereri de extradare dinspre Romania spre Franta sau invers. Nu stiu exact care este numarul acestui gen de solicitari in ultimii ani, dar ele sint rare. In ce priveste trimiterea unui magistrat roman la Paris, consider ca poate fi o idee binevenita, cu rezerva ca acest lucru nu poate fi facut peste noapte. Orice judecator care merge acolo trebuie sa cunoasca in primul rind limba franceza si sa stie din scoarta in scoarta legislatia lor”, a mentionat, la rindul sau, judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi.
Francezii ne cauta de infractori
Atit Franta, cit si Belgia au remarcat cresterea brusca a infractiunilor comise de cetateni romani, iar autoritatile din Paris au interzis pentru sase luni cersetoria in centrul capitalei * insa ministrul Traian Igas sustine ca „adevaratele probleme in tarile europene nu sint create de cetatenii romani”
Romanii au fost implicati in 28% din cazurile de criminalitate itineranta comise in Belgia in anul 2010, ei fiind urmati de sirbi (7%), bulgari (6%) si lituanieni (6%), releva cotidianul La Derniere Heure, citind politia federala belgiana. „In ultimii ani, s-a observat ca bande organizate de infractori provenind din tarile est-europene se deplaseaza dintr-o regiune in alta si nu lucreaza. Ele sint active timp de doua-trei saptamini in Belgia, dupa care pot fi regasite in Germania sau Olanda. Sint, asadar, dificil de urmarit”, explica Tine Hollevoet, purtatoarea de cuvint a Serviciului federal de politie al Belgiei.
Aceste evolutii se inscriu intr-o tendinta generala de agravare a fenomenului infractional in anul 2010 fata de 2009 in Belgia. O concluzie este si cresterea semnificativa a cazurilor de falsificare a cardurilor de credit (skimming), de la 806 cazuri in anul 2009 la 1.722 anul trecut.
De asemenea, infractiunile in reteaua de transporturi din Belgia, mai ales la Bruxelles, s-au inmultit anul trecut. Cel mai periculos punct din transportul bruxellez este, din acest punct de vedere, Gare du Midi, de unde pleaca si sosesc si trenurile internationale Eurostar si Thalys. In plus, in Gara Centrala din Bruxelles, tranzitata zilnic de 140.000 de persoane, criminalitatea a crescut cu 15,7% in anul 2010 fata de cel anterior.
„In privinta delictelor comise in autobuze, s-a inregistrat cea mai mare recrudescenta – politia federala a tratat 719 cazuri in 2009 si 1.068 in anul 2010, cresterea fiind de 48,5 procente”, adauga La Derniere Heure.
Francezii s-au tinut de cuvint si au interzis cersetoria in centrul Parisului
Cersetoria si „formele asimilate” acesteia, cum ar fi falsele petitii in vederea stringerii de bani, au fost interzise, incepind de ieri, pe Champs-Elysees, a anuntat prefectul de politie din Paris, Michel Gaudin. Masura, pe care Gaudin o califica drept „exceptionala, dar proportionata”, este valabila sase luni, pina la 6 februarie, si vizeaza in special grupurile de romani, adeseori minori folositi de retele mafiote.
Incalcarea acestei interdictii este amendata cu 38 de euro si justifica un control de identitate si, prin urmare, masuri de expulzare in cazul unui sejur ilegal pe teritoriul francez. Aceasta masura este un demers „experimental intr-un loc simbolic”, dar masuri similare pot fi luate ulterior si in alte cartiere, cum ar fi de exemplu Sacre-Coeur.
Ce spune ministrul roman de Interne
Ministrul de Interne, Traian Igas, afirma ca „adevaratele probleme in tarile europene nu sint create de cetatenii romani”, precizind ca spera ca, in 21-22 septembrie, sa aiba posibilitatea sa discute personal cu ministrul de Interne francez si cu ceilalti ministri pentru a clarifica aceste aspecte. „Eu cred ca adevaratele probleme in tarile europene nu sint create de cetatenii romani. Sigur, ne fac si ei un deserviciu, si anume ca stau, de regula, in intersectii, sint mult mai vizibili decit altii din alte tari, decit alti infractori, alte persoane care aduc deservicii in tarile europene, dar nu noi sintem cei care cream problemele majore in Uniunea Europeana”, a declarat Traian Igas.
Ministrul si-a exprimat speranta ca, in 21-22 septembrie, cind Romania isi va sustine candidatura pentru aderarea la Spatiul Schengen, sa aiba posibilitatea sa discute cu ministrul francez de Interne si cu ceilalti ministri de Interne din Uniunea Europeana despre situatia cetatenilor romani rezidenti in aceste state.