spot_img
spot_img
1.5 C
Vaslui
28-dec.-2024

LÃSATI FÃRÃ SERVICIU, DIN CAUZA REGIONALIZÃRII!

- Advertisement -

Ape tulburi pentru finantistii vasluieni

DECIZIE GREA… Foarte multi dintre finantistii judetului îsi vor pierde locurile de muncã, doar 39 de posturi fiind anuntate pentru un numãr de 119 persoane care au primit deja preavizele, persoane care ar putea da concurs pentru a rãmâne în sistem. Teoretic, restul ar putea opta pentru posturi în cadrul administratiilor financiare componente ale regiunii, respectiv la Iasi, Neamt, Botosani, Suceava ori Bacãu, dar este greu de crezut cã, în conditiile în care si acolo sunt disponibilizãri, vasluienii ar avea vreo sansã. Atât sindicalistii, care se opun acestor disponibilizãri, cât si presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, fac un apel la politicienii si liderii USL în favoarea unei regionalizãri fãcute pe baze reale, care sã nu afecteze interesele contribuabililor.

Un prim pas pentru anuntata regionalizare a fost desprinderea din fostul DGFP a Gãrzii Financiare, organism care a fost unificat cu Autoritatea Vamalã, având centrul regional la Suceava. Începând cu data de 1 august, a început restructurarea, sau, mai bine zis, regionalizarea DGFP-urilor judetene, prin desfiintarea acestora si formarea unei Directii regionale, la nivelul judetelor rãmânând doar Administratii a Finantelor Publice locale, municipale sau orãsãnesti, cu un numãr redus de personal. Practic, prin aceastã regionalizare a DGFP, din personalul de executie la nivelul judetului Vaslui, 119 angajati au primit preavize de concediere, la care se adaugã alte opt preavize adresate personalului superior de conducere. La nivel national, în locul celor 41 de Directii judetene, s-au înfiintat opt Directii Regionale ale Finantelor Publice, judetul Vaslui fiind arondat la Iasi. Mai grav este faptul cã, desi a fost anuntatã disponibilizarea a 50 de angajati de la DGFP Vaslui, în fapt numãrul acestora va fi mult mai mare, la nivelul actualei Administratii a Finantelor Publice Vaslui, nou înfiintate, doar 39 din cei 119 vor fi pãstrati, restul de 30 putând opta pentru posturi în alte judete care tin de Directia Regionalã a Finantelor Publice Iasi. “La nivelul judetului Vaslui, în locul desfiintatei DGFP vor fi înfiintate o Administratie Financiarã a judetului Vaslui, douã AFP-uri municipale, la Bârlad si Husi, si una orãsãneascã, la Negresti. Procedura a început cu emiterea ordinelor, opt la numãr, de eliberare din functie a personalului de conducere, decizii eliberate de ANAF, si de cele 119 preavize, la nivelul judetului Vaslui, decizii eliberate de nou înfiintata Directie Regionalã a Finantelor Publice de la Iasi. Pânã ieri inclusiv, personalul executiv si-a putut depune optiunile pentru cele 39 de posturi vacante la nivelul judetului Vaslui, personalul de conducere putând face acelasi lucru pânã joi, 22 august. Toate posturile vacante au fost afisate pe site-ul ANAF, iar lucrãtorii disponibilizati de la Vaslui pot opta inclusiv pe posturi din toate judetele apartinând DRFP Iasi”, a spus Nelu Sava, directorul interimar a AFP a judetului Vaslui.

Cine pleacã si cine rãmâne, la Finante?

“Acum suntem în plin proces de reorganizare, astfel cã serviciile finantelor publice functioneazã în regim de avarie. Nou înfiintata AFP Vaslui nu va mai avea calitatea de ordonator de credite, de la 1 septembrie, atributiile urmând a fi preluate de Directia Regionalã Iasi. În plus, aceste disponibilizãri de personal din cadrul finantelor publice vor putea conduce la îngreunarea noilor atributii, cu atât mai mult cu cât, de exemplu la Bârlad, acolo unde, oricum, schema de personal era subdimensionatã, aceasta s-a redus si mai mult, în acest moment, conform noii organigrame, fiind deficitari cu douã posturi. Sperãm însã ca, si în aceste conditii, cu o reducere semnificativã a personalului, administratiile judeteanã, municipale si orãsãneascã sã-si poatã desfãsura activitatea specificã, fãrã ca contribuabilii sã aibã de suferit”, mai spune Nelu Sava, seful interimar al noii structuri a finantelor publice vasluiene. De altfel, conform unor surse, mandatul lui Nelu Sava expirã la 1 septembrie, datã pânã la care ar trebui organizate concursurile atât pentru cele opt posturi de conducere la nivelul judetului Vaslui, cât si a celor 39, din 119 posturi de executie devenite vacante. Poate singurul avantaj al acestei reorganizãri este tocmai ocuparea posturilor devenite vacante, 39, atâtea câte au rãmas, în urma unui examen de competentã. Dezavantajul major, apãrut prin urma acestei regionalizãri mascate a finantelor publice este faptul cã contribuabilii vor putea mult mai greu sã cearã o relatie sau sã reclame unele situatii de fapt, dacã aceste lucruri depãsesc competenta nou înfiintatelor administratii locale. În cadrul sedintei de Dialog Social, o pozitie transantã a avut si sindicalistul Gheorghe Croitoru, care a dorit sã atragã atentia cã, prin hotãrârea de guvern care a decis regionalizarea institutiilor fiscale, se încalcã dreptul la libera circulatie pe piata muncii, dat fiind faptul cã functionarii care au primit preaviz nu pot opta si pentru functii similare în cadrul altor directii regionale din tarã. “În plus, încetarea relatiilor de muncã, chiar si cu preaviz, asa cum a fost fãcutã la nivelul finantistilor judeteni, nu este deloc usor de asimilat de persoanele în cauzã. Asta mai ales în contextul actualei piete a muncii, unde este greu sã-si gãseascã alt loc de muncã”, afirmã Gheorghe Croitoru liderul judetean al CNSRL Frãtia. În urma acestei interpelãri, Nelu Sava a anuntat cã, conform legii, finantistii care nu si-au câstigat locuri de muncã la primul concurs, mai putin 50 dintre ei, care oricum vor fi disponibilizati, vor avea sansa unei noi redistribuiri, la nivelul Regionalei Iasi.

Buzatu: “Sper cã efectele nu vor fi devastatoare”

La rândul sãu, presedintele CJ, Dumitru Buzatu, ajuns spre sfârsitul sedintei, a declarat cã “Trebuie sã ne gândim la unele aspecte ale politicii guvernamentale, atât în ceea ce priveste regionalizarea, cât si restructurarea institutiilor statului. Este adevãrat cã, prin mãrirea numãrului de functionari, nu se va rezolva complicata problemã a cresterii economice. Este clar cã regionalizarea va conduce la restructurarea institutiilor statului, inclusiv a Consiliilor Judetene, si disponibilizãri de personal administrativ, asa cum a fost gânditã aceastã restructurare. În acelasi timp, eram singur atunci când spuneam cã vor apare probleme sociale, din cauza restructurãrilor, si nu am auzit pe nimeni, nici din sindicate, patronate, sau din conducerile institutiilor publice, sã spunã ceva. Trebuie sã cântãrim cu foarte mare atentie, sã vedem dacã se mai raliazã cineva la semnalele trase de mine, si acum de sindicate. Existã o constiintã publicã, care ar trebui sã reactioneze la aceste schimbãri, dacã ele vor aduce greutãti în viata cetãtenilor, în loc de a-i usura activitatea. Sper doar cã aceste schimbãri anuntate nu vor fi chiar asa de devastatoare si se va mãri numãrul de locuri de muncã, dacã este posibil în sfera productivã, si nu în administratia publicã”, era de pãrere presedintele Dumitru Buzatu. Încheierea perfectã a sedintei Comisiei de Dialog Social a fost fãcutã de liderul de sindicat, Gheorghe Croitoru: “Domnule presedinte Buzatu, puteti fi linistit deoarece, conform unei declaratii publice, nici mãcar prefectul de Iasi nu vrea judetul Vaslui în Regiunea Iasi. O fi din cauza sãrãciei, o fi din alte cauze, cã se tem cã avem oameni competenti, care le vor lua locurile, cert este cã avem un aliat împotriva regionalizãrii.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.