Câstigãtoarea marelui trofeu de la San Remo
INCREDIBIL La Festivalul de Muzicã San Remo Junior din Italia, Denisa Ionela Tiron, elevã a Scolii nr. 9 din Vaslui, a participat la douã sectiuni de interpretare vocalã, atât la individual, unde a câstigat Marele Premiu, cât si, împreunã cu grupul Melody, de la Palatul Copiilor Vaslui. Din pãcate, reîntoarcerea în tarã este marcatã de incidente neplãcute, dat fiind faptul cã soferul autocarului cu care se deplasa grupul Melody, din care fãcea parte, a refuzat s-o primeascã în autocar, motivând cã nu este pe tabel! Astfel, fetita, împreunã cu mama ei, au rãmas de izbeliste între strãini, cãutând solutii pentru întoarcerea în tarã.
Denisa Ionela Tiron, elevã a scolii nr. 9 din Vaslui, este multiplã laureatã si medaliatã a festivalurilor destinate copiilor, din tarã si strãinãtate. În acest an, la prestigiosul Festival de Muzicã San Remo Junior din Italia, la sectiunea interpretare solisti vocali, Denisa si-a adjudecat Marele Trofeu, în ropotele de aplauze si admiratia juriului si a tuturor spectatorilor. Din pãcate, întoarcerea în tarã i-a fost interzisã de soferii autocarului cu care grupul Melody a fãcut deplasarea în Italia, pe motiv cã nu este trecutã pe tabel! „Dat fiind faptul cã Denisa a concurat la douã sectiuni, atât la cea individualã, cât si împreunã cu grupul vocal, a fost nevoie sã plecãm cu douã zile mai devreme, pentru a ne acomoda cu orchestra. Din pãcate, bucuria câstigãrii celui mai râvnit trofeu a fost umbritã de faptul cã, pentru întoarcerea în tarã, am fost refuzate de cãtre soferii autocarului cu care s-a deplasat la festival grupul coral Melody. În aceste conditii, am fost obligate sã rãmânem la rude, si sã asteptãm un alt mijloc de transport pentru a reveni la Vaslui, probabil în cursul zilei de mâine (azi, 23 aprilie, n.red.). Noroc cã avem rude în Italia, chiar în apropiere de San Remo, cã altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat! Îmi pare rãu cã bucuria câstigãrii Marelui Premiu a Festivalui de Muzicã San Remo Junior este umbritã de un fapt, zic eu, minor!”, a declarat Mariana Tiron, mama Denisei, care a fãcut deplasarea împreunã cu fata în Italia. Cu toate cã Mariana Tiron nu a dorit sã dea o prea mare amploare acestui incident, se pare cã, atunci când a fost datã jos din autocar, Denisa a izbucnit în plâns, ba mai mult, dat fiind faptul cã plecarea din San Remo a avut loc duminicã seara, marea câstigãtoare, împreunã cu mama sa, a fost nevoitã sã petreacã noaptea în garã, pânã a reusi sã ajungã la rudele din Italia.
„Ceea ce-mi spuneti este halucinant”
La rândul sãu, Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, care a sponsorizat atât deplasarea grupului Melody cu autocarul cât si biletele de avion pentru Denisa si mama sa, pentru a ajunge mai repede la concurs, a rãmas consternat la aflarea vestii cã fetita a rãmas în Italia. „Ceea ce-mi spuneti este halucinant, nu credeam cã se poate întâmpla asa ceva, sã lasi o fetitã printre strãini. Ne bucuram de importantul premiu câstigat de o vasluiancã si sunt consternat cã s-a putut întâmpla asa ceva, sã fie lãsatã de izbeliste. Am vorbit, chiar la mine în birou, cu organizatorul excursiei si cu familia fetei, si se stia cã acestia din urmã se vor întoarce cu autocarul. Mã voi interesa cum e posibil asa ceva, mai ales cã, din câte stiu, deplasarea s-a fãcut cu un autocar de la OTT, firmã pe care o stiam serioasã. Asa ceva nu trebuia sã se întâmple!”, s-a arãtat foarte supãrat de situatia creatã primarul Vasile Pavãl.
Scuze, si nu prea!
Dat fiind vorba cã este vorba de un copil, împreunã cu mama sa, care a participat si câstigat cea mai mare distinctie la un cunoscut festival international, lãsarea de izbeliste, fãrã bani si poate fãrã solutii pentru întoarcerea în tarã, aruncã o patã asupra felului în care întelegem sã promovãm tinerele talente, care fac cinste tãrii si Vasluiului. Lipsa de întelegere la nivelul companiei care a asigurat transportul cu autocarul sau a conducãtorilor auto, cât si a vasluienilor, profesori sau pãrinti ai elevilor care fac parte din grupul Melody, si care au acceptat ca cele douã sã rãmânã pur si simplu printre strãini, fãrã sã le pese dacã au sau nu cum reveni în tarã, este de neiertat. Profesorul Alin Bulboacã, îndrumãtorul grupului Melody, explicã faptul cã: „Doamnei Tiron i s-a pus în vedere, înainte de plecarea din tarã, cã existã riscul de a nu-i putea asigura întoarcerea la Vaslui cu autocarul cu care noi l-am avut la dispozitie, risc pe care si l-a asumat. Am încercat sã o ajut, dar soferii autocarului, dupã ce s-au consultat cu sefii lor de la Iasi, au refuzat categoric sã-i îmbarce. Din explicatiile primite de soferi, rezultã cã, chiar dacã mai erau locuri libere în autocar, dat fiind faptul cã cele douã persoane nu au fost trecute pe tabelul barat de la plecarea din tarã, riscam cu totii sã fim opriti din drum, amendati, si eventual sã rãmânem si noi, 30 de persoane pe aiurea, persoane de care sunt direct responsabil! În aceste conditii, cu toatã pãrerea de rãu, a trebuit sã plecãm si s-o lãsãm pe Denisa si mama ei sã gãseascã alt mijloc de transport spre tarã. Îmi pare rãu de situatia creatã, dar nu a depins de mine, ci doar de firma ieseanã care a asigurat transportul, si care, probabil, s-a temut sã nu fie amendatã cã ar face curse de linie!”.
„Problema putea fi rezolvatã foarte simplu”
Faptul de a lãsa un conational pur si simplu în drum nu are nici o justificare, desi teoretic, soferii au acoperire cu privire la acest fapt. Este adevãrat cã, la o cãlãtorie de acest gen, la plecarea din tarã se întocmeste o foaie de drum însotitã de un tabel pe care sunt trecute persoanele care cãlãtoresc în tãrile UE, lucru valabil si la întoarcerea în tarã. Dar, se putea gãsi solutii pentru ca, la întoarcere, sã fie preluate si alte persoane, cum este cazul Denisei si Marianei Tiron, cu atât mai mult cu cât acestea au participat la acelasi eveniment cu restul grupului, putând demonstra acest lucru la un eventual control. În plus, era vorba de o fetitã, de doar 13 ani, si mama ei, care au adus cinste tãrii si municipiului Vaslui. „Problema includerii pe tabelul persoanelor care se deplasau cu respectivul autocar putea fi rezolvatã foarte simplu, chiar dacã tabelul respectiv a fost întocmit înainte de plecarea din tarã. Nu este ceva neobisnuit ca, în cazul unei excursii în strãinãtate, în special în spatiul UE, unii turisti sã aleagã altã rutã, sau, dimpotrivã, la întoarcere, sã fie preluati si alti pasageri, în limita locurilor disponibile. De aceea, soferii autocarului nu trebuiau decât sã întocmeascã un alt tabel, care sã cuprindã si cele douã persoane suplimentare, cu atât mai mult cu cât, din câte am înteles, au participat la acelasi eveniment artistic. Acest lucru era si legal, si posibil, soferii trebuind sã aibã asupra lor întreg carnetul cu foi de parcurs si nu doar foile strict necesare pentru o singurã cãlãtorie dus-întors. Dupã pãrerea mea, soferii, si probabil nici sefii lor, fie nu stiu legea, fie le-a fost fricã sã se implice, fie, pur si simplu, nu au vrut sã se complice si sã se implice în rezolvarea situatiei. Dupã pãrerea mea, ceea ce s-a întâmplat este de neiertat!”, a declarat Constantin Moraru, inspector la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier Vaslui, organismul care asigurã inspectia si controlul respectãrii reglementãrilor nationale si internationale în transportul rutier.
Bumbu are altã pãrere!
Mihai Bumbu, directorul agentiei de turism care a organizat deplasarea cu autocarul a grupului Melody, are o altã pãrere: „Noi am intermediat excursia, si, dat fiind faptul cã nu aveam autocar la dispozitie, am apelat la serviciile unei firme de profil din Iasi, cu experientã în domeniu. Conform regulamentelor europene în vigoare, acest tip de excursii este cu circuit închis, adicã în mijlocul de transport trebuie sã se regãseascã doar persoanele aflate pe tabelul care însoteste documentele de parcurs, în acest caz cele 33 de persoane, inclusiv soferii, care au plecat din Vaslui. În caz contrar, regulamentul este dur: amenda este foarte mare, între 4 si 7 mii euro, transportatorul îsi poate pierde licenta, se confiscã numerele de înmatriculare, astfel cã rãmân toti pasagerii blocati… Din acest punct de vedere, soferii au procedat corect, dar din punct de vedere omeneste, nu! Se putea face ceva, sã fie luate si cele douã persoane, mai ales cã una dintre ele e doar un copil. Decizia a apartinut soferilor! În acelasi timp, nici noi, cei care am asigurat transportul, nu am stiut cã, la întoarcere, vor fi douã persoane în plus, se putea gãsi o solutie. Organizatorul excursiei ar fi trebuit sã ne anunte de acest lucru, nu în ultimul moment, înaintea plecãrii, dat fiind cã sunt formalitãti care trebuie îndeplinite si dureazã. Îmi pare rãu de situatia creatã, dar nu cred cã, din punct de vedere procedural, societatea transportatoare are vreo vinã, doar moral, pentru faptul cã nimeni, în special cei din autocar, nu au încercat sã gãseascã vreo solutie, doar erau cu totii vasluieni care se cunosteau între ei!”, explicã Mihai Bumbu, directorul OTT Vaslui.
Denisa Tiron – un adevãrat talent
Elevã în clasa a sasea la Scoala Gimnazialã „Vasile Alecsandri” Vaslui, unde studiazã flautul si pianul, Denisa Tiron este si o foarte bunã interpretã de canto. A evoluat pe mai multe scene din tarã, atât ca solist vocal, cât si ca membrã a grupului canto Melody, de la Palatul Copiilor din Vaslui. Cartea ei de vizitã este plinã de premii, câstigate în mai bine de cinci ani de când se dedicã muzicii, încununate de trofeul Festivalului international „Ofrandã sunetului” (2007), cu premiul întâi la acelasi festival, în 2011, cu trofeul Festivalului National de Muzicã Usoarã „Mamaia copiilor”, unde a fãcut parte din grupul „Melody” de la Palatul Copiilor Vaslui, anul trecut. Astfel, câstigarea celui mai important trofeu international, al Festivalului „San Remo Junior” din acest an a venit normal, cu atât mai mult cu cât, încã de la preselectia nationalã, juriul i-a prezis un frumos viitor în muzicã.