În nordul extrem al României este un loc unicat, cu vaci care produc un lapte inedit cu arome de plante medicinale și aromatice. Datorită calităților sale speciale, din acest lapte se fac brânzeturi și sortimente de cașcaval deosebit de gustoase, unice la nivel european.
În extremitatea nordică a României se află un loc unicat în Europa. Este vorba despre ținutul Săveniului, din județul Botoșani, care alături de câteva comune învecinate se întinde de-a lungul văii Bașeului, un râu pitoresc care dă o notă aparte acestui teritoriu. De altfel, acest loc binecuvântat mai ales cu pășuni bogate, ideale pentru creșterea vitelor, este locuit de cel puțin 4000 de ani, după cum arată și descoperirile arheologice din zonă. Tocmai datorită acestor caracteristice ale reliefului, cu ape curgătoare și câmpii mănoase, localnicii au dezvoltat o tradiție aparte a creșterii vacilor de lapte. Din laptele lor fac preparate, mai ales brânzeturi și cașcaval unicat, recunoscute inclusiv la nivel european. ..https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/laptele-romanesc-cu-gust-unic-in-europa-din-el-2384394.html