“Dacă au fost identificaţi producători de lapte neconform, aceştia trebuiau nominalizaţi, nu băgaţi toţi procesatorii în aceeaşi oală”, a afirmat dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava > În judeţul Suceava, cel mai mare producător de lapte din ţară, există 37 de unităţi de procesare a laptelui autorizate şi alte peste 100 de centre de lapte integral în exploatare
Declaraţiile şefului ANPC Constantin Cerbulescu şi apoi ale ministrului agriculturii Stelian Fuia referitoare la lipsa aproape în totalitate a laptelui din produsele lactate din comerţ şi faptul că în reţeaua comercială se vinde lapte praf pe post de lapte natural, a stârnit reacţii tranşante din partea conducerii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava. “Se ştie că 1 kg de caşcaval se face cam din 8 l de lapte. Dacă domnul Cerbulescu a găsit doar 5% lapte în compoziţia unui astfel de produs înseamnă că pentru producerea lui s-au folosit doar 400 ml de lapte. Mor de curiozitate să aflu cum s-a putut face un kilogram de astfel de brânză din nici jumătate de litru de lapte! Ar fi un miracol!
Afirmaţii de acest fel apar când există prea multe autorităţi de control, atunci când ar trebui să existe doar una, care dispune de specialişti şi laboratoare corespunzătoare, şi aceea nu este decât autoritatea sanitar-veterinară”, a declarat dr. Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
O greşeală cu grave consecinţe asupra întregului segment industrial poate fi, în opinia lui Dulgheru, şi afirmaţia ministrului agriculturii, care a susţinut că mare parte din laptele comercializat pe piaţă este făcut din lapte praf şi mai puţin din lapte natural. “A fost o afirmaţie făcută în general, ceea ce este nedrept şi nu are legătură cu realitatea. Dacă au fost identificaţi producători de lapte neconform, aceştia trebuiau nominalizaţi în clar, nu băgaţi toţi procesatorii în aceeaşi oală. Vom solicita de altfel oficial să ni se comunice numele unor astfel de producători pentru a iniţia, dacă este necesar, scoaterea lor de pe piaţa locală. În ce ne priveşte, DSVSA Suceava poate declara, în urma verificărilor permanente pe care le desfăşoară în toate sectoarele de comercializare a laptelui, că de la producătorii din judeţul Suceava nu pleacă la vânzare lapte neconform”, a afirmat directorul DSVSA Suceava.
Pe piaţa Sucevei – lapte “de la ţâţa vacii”, de la dozatoare şi UHT “încutiat”
În judeţul Suceava există 37 unităţi autorizate de producere a laptelui, din care 15 deţin ştampila ovală, adică scot produsul la standarde europeane, 3 produc lapte bunicel, dar sub coeficientul de grăsime agreat de UE, la care de adaugă alte 19 centre de procesare a laptelui independente.
Pe lângă toate acestea există alte peste 100 de centre de lapte integral în exploatare, adică gospodării care deţin 3, 4, 5 vaci şi fac cum şi ce cred cu laptele obţinut.
Cifrele de mai sus fac din judeţul Suceava cel mai mare producător de lapte din ţară.
La rândul lor, sucevenii beau lapte “de Suceava” din mai multe surse şi de mai multe feluri. Este cel „de la ţâţa vacii”, vândut pe piaţă de ţărani, cel pe care cumpărătorii şi-l iau singuri de la dozatoarele din pieţe, aprovizionate de la ferme autorizate, şi laptele îmbuteliat sau “încutiat” mai degrabă, în fabrici, pe care există ştampila UHT (Ultra High Temperature), adică pasteurizat la temperaturi foarte înalte, cu rolul de a distruge microorganismele dăunătoare din produs, laptele păstrându-şi integral calităţile nutritive, mineralele şi vitaminele.
“Tot laptele produs la Suceava pentru comercializare este lapte conform. Conform este şi laptele natural, completat cu până la 30% cu lapte praf, produs pe timpul iernii. Verificările noastre au arătat în timp nereguli, acestea pot apărea oricând, dar în niciun caz nu poate fi vorba de lapte fabricat masiv din lapte praf sau lapte contrafăcut, produse lactate fără procentul cuvenit din materia primă de bază etc.; toate prostiile care s-au vehiculat prin presă în aceste zile şi au creat o întreagă isterie. Şi mă repet: dacă, într-adevăr, au fost identificaţi pe piaţă producători cu marfă contrafăcută, aceştia să fie nominalizaţi ca să ştim exact de cine să ne ferim”, a încheiat dr. Petrea Dulgheru.
www.crainou.ro