spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Lãcusta cãlãtoare si viermele galben de fãinã vor avea propriul stand în magazinele vasluiene

- Advertisement -

PREGÃTIRI… Produsele alimentare care contin specii de insecte autorizate ca alimente noi vor fi prezentate în magazine în standuri separate, delimitate de cele cu produse clasice, lângã care trebuie sã se gãseascã panouri de informare, prevede un proiect de ordin al presedintelui Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Desi nu se confruntã nici cu o crizã de alimente si nici cu vreun deficit de proteine, Comisia Europeanã a aprobat spre consum patru insecte si anume: viermele galben uscat sau viermele de fãinã, lãcusta cãlãtoare, greierele si larva gândacului de bãlegar. În curând, aceste produse vor ajunge în magazinele din toatã tara, inclusiv în cele din judetul Vaslui. Nimeni nu stie cum vor reactiona românii la noile produse alimentare aprobate de Comisia Europeanã, cert este cã autoritãtile din tara noastrã se pregãtesc intens pentru ca magazinele sã comercializeze corespunzãtor aceste insecte. În acest sens, presedintele Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorului a publicat, pe site-ul institutiei, un proiect de ordin prin care se stabilesc modalitãtile de informare a consumatorilor privind produsele alimentare care sunt sau care contin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piatã ca alimente noi. „Produsele alimentare care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piatã ca alimente noi vor fi prezentate în suprafetele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce contin produsele consacrate care nu sunt/nu contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piatã ca alimente noi”, se aratã în proiect.

Operatorii vor fi obligati sã afiseze, la loc vizibil, lângã standul separat

Totodatã, operatorii vor fi obligati sã afiseze, la loc vizibil, lângã standul separat, informatia cã produsele alimentare sunt/contin specii de insecte. De asemenea, „indicarea informatiilor privind produsul finit/mâncãrii furnizat/e de unitãtile de restauratie colective care sunt/contin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piatã ca alimente noi se face astfel încât informatiile sã fie disponibile si accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncãri sau, în cazul comercializãrii la distantã, înainte de finalizarea comenzii”, mai scrie în document. Proiectul de ordin privind obligatia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informatii clare si complete cu privire la produsele alimentare ce contin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piatã ca alimente noi este supus consultãrii publice, propunerile si observatiile putând fi trimise în perioada 15-27 februarie, la adresa: cabinet@anpc.ro.

Ministrul Agriculturii: „Lãsati insectele în insectar”

Deocamdatã, singurii care s-au opus planului Comisiei Europene de introducere a insectelor pe lista produselor alimentare au fost ungurii. Ministrul Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy a subliniat faptul cã Ungaria s-a opus deciziei executivului comunitar, în conditiile în care Uniunea Europeanã nu se confruntã cu o crizã de alimente. Mai mult decât atât, sondajele de opinie aratã cã „ungurii nu vor sã mãnânce insecte”, a adãugat Istvan Nagy. Ministrul a citat rezultatele unui sondaj derulat recent de Autoritatea Sanitarã Veterinarã din Ungaria (NEBIH), conform cãruia peste 70% dintre unguri „resping cu tãrie” posibilitatea de a mânca insecte, sau alimente care contin insecte. De asemenea, oficialul ungar a vorbit despre importanta conservãrii traditiilor gastronomice. Nici ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, nu vede cu ochi buni decizia Comisiei Europene. „Lãsati-le în aprobãri, dar nu le puneti în mâncare, nu le puneti în farfurie, pentru cã noi stim ce producem, noi stim ce mâncãm, noi stim ce ne foloseste nouã. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijã, aprobare nu înseamnã si mâncare, pentru cã noi stim sã producem în România si avem, har Domnului, unde, cu cine si ce sã facem (…). Lãsati insectele în insectar”, a rãspuns Petre Daea, întrebat despre noile alimente aprobate de Comisia Europeanã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Cretini. De curand, ati oprit nu stiu ce autostrada pentru ca s-a gasit o specie de gandac iar acum ati „autorizat” consumul de rahat…. La Bruxelles sunt numai debili mintal? Nu este nici unul sanatos la cap?

  2. Studiu: Paraziții din insecte pot transmite boli

    Ei vor să mâncăm insecte. De ce?

    Pe de-o parte este un ritual de umilire.

    Pe de altă parte este otrăvire înceată.

    Mare atenție la mâncatul de insecte, ele pot conține paraziți potențial dăunători pentru organismul uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.