spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Lãcase de cult în comuna Banca (foto)

- Advertisement -

Itinerar religios în comuna cu cele mai multe biserici

MÃRTURISIRE… ,,De Sfintele Sãrbãtori, Dumnezeu se coboarã în fiecare casã. Rugati-vã sã vã miluiascã si familiile voastre vor fi protejate. Eu am avut acest privilegiu” – Vasile Vânãtoru, primarul comunei

CREDINTÃ Se spune cã institutie mai respectatã si mai apropiatã sufletului ca biserica nu existã în satul românesc. Greutãtile din ultimii ani nu i-au îndepãrtat pe oameni de lãcasele de cult, ci dimpotrivã. Ne-am convins de acest lucru în comuna Banca, a doua ca mãrime din judetul Vaslui (dupã Zorleni). Este formatã din 11 sate: satul resedintã de comunã Gara Banca, Banca Sat, Ghermãnesti, Stoisesti, Tifu, Miclesti, 1 Decembrie, Sãlcioara, Strâmtura-Mitoc, Mitoc si Sârbi. În fiecare din acestea existã câte o bisericã sau chiar douã. Toate sunt frumoase prin simplitatea lor si asta numai datoritã localnicilor si preotilor care le-au îngrijit. Fiecare are povestea si istoria ei. Astãzi ne-am oprit doar la câteva dintre ele.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Banca Sat

Ctitoritã în anul 1907 de cãtre sotii Lascãr si Blache Costin (în vremea domniei regelui Carol I), biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” din Banca Sat impresioneazã prin simplitate si bun gust. Pe parcursul timpului lãcasul de cult a avut mai multi preoti vrednici: Dumitriu, Berea, Mares, Ionascu, Maftei si multi altii. Pe data de 15 august 2013, cu ajutorul preotului Dãnut Bahnaru, aici au fost aduse în pelerinaj Moastele Sfintei Mari Mucenite Chiriachi.

Biserica „Sf. Dumitru” din Gara Banca

Constructia bisericii cu hramul „Sf. Dumitru” din Gara Banca a început în urmã cu 7 ani. Este cel de-al doilea lãcas de cult din localitate si se sperã cã va fi gata peste aproximativ 2 ani. Ridicarea acestei biserici nu s-ar fi putut realiza fãrã sprijinul oamenilor, primãriei si chiar al unor agenti economici din comunã. În prezent se lucreazã atât în exterior (fatadã si în curte), cât si în interior (la picturã).

Biserica „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil” din Stoisesti

Una dintre cele mai vechi biserici din comuna Banca este cea din satul Soisesti. Aceasta a fost ridicatã în anul 1876 de boierul Pelticaru si poartã hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”. Afectatã de cutremure de-a lungul vremurilor, biserica a necesitat lucrãri de renovare serioase în anul 1984. Tot atunci ea a fost pictatã pentru prima oarã de cãtre un artist din Iasi. Sfintirea a avut loc doi ani mai târziu. Si acest lãcas de cult are o frumusete aparte, atât la exterior, cât si la interior.

Biserica „Sf. Paraschiva” din satul 1 Decembrie

Acest lãcas de cult din satul 1 Decembrie, cu hramul „Sf. Paraschiva”, a fost ridicat prin anii 1965 – 1966 de cãtre oamenii din sat. Cei mai bãtrâni îsi amintesc si acum acea perioadã grea. „În sat la noi nu a fost bisericã, dar oamenii si-au dorit foarte mult un loc de închinãciune. Era prin 1965, îmi amintesc perfect. Veneam de multe ori si noaptea sã lucrãm la ea. Ne era fricã pentru cã veneau comunistii si ne înjurau si amenintau. La un moment dat, când au vãzut cã nu glumim si cã biserica începea sã prindã forme, au început sã ne ameninte cã vin cu tractoarele si dãrâmã tot ce-am fãcut. Nu s-a întâmplat asa. Biserica „Sf. Paraschiva” este rodul muncii oamenilor din sat. Fiecare a contribuit cu ce a putut. Pânã în anul 2003 a purtat hramul „Sf. Dumitru”.

Biserica „Sf. Dumitru” din satul Sârbi

Potrivit localnicilor, biserica cu hramul „Sf. Dumitru”, a fost ridicatã prin jurul anului 1830. Este una dintre cele mai vechi din comunã si prezintã trãsãturi inedite. Pe interior este fãcutã din lut si paie, dar pe exterior, pentru a fi feritã de intemperii, oamenii au îmbrãcat-o în lemn. Pe parcursul anilor a suferit lucrãri de renovare, însã nimic nu i-a stirbit din frumusetea ei. Un lucru inedit îl constituie faptul cã a fost pictatã direct pe peretii din lut. Nu se stie când s-a întâmplat acest lucru, iar bãtrânii satului spun cã pictura s-a realizat înainte ca ei sã se nascã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.