SEDINTÃ… Scandalul locurilor de casã repartizate, la Voinesti, pe criterii de simpatii si fãrã o decizie a Consiliului Local în spate, ia o altã întorsãturã. Strâns cu usa, primarul Mãdãlin Popa, secondat de administratorul comunei, fostul primar Miler, a fost obligat sã încerce si calea legalã. Astfel, la sfârsitul sãptãmânii trecute, a fost convocatã o sedintã de urgentã în care s-a discutat problema locurilor de casã dar si a criteriilor pe baza cãrora se vor acorda acestea. Ziarul „Vremea Nouã” a semnalat aceastã ilegalitate acum câteva zile, revoltând comunitatea din Voinesti. Locurile de casã au fost repartizate de primar, în special celor care sunt trup si suflet PSD-ului, fãrã sã se tinã cont de vreun criteriu. Astfel, actiunea primarului de a-si atrage si mai multi simpatizanti a avut efect de bumerang si s-a întors împotriva lui. „Sunt familii cu multi copii si vai de capul lor, dar care nu se regãsesc pe acea listã. Dacã tot vor sã facã astfel de lucruri în Voinesti, ar trebui sã tinã cont de necesitatea acordãrii acestor facilitãti, nu doar pe simpatii. Vin alegerile si sperãm ca lumea sã-i sanctioneze pe cei care folosesc acest prilej pentru a da mitã electoralã”, spun consilierii liberali din Voinesti.
Sãptãmâna trecutã, cotidianul Vremea Nouã prezenta modul în care primarul interimar de la Voinesti, Mãdãlin Popa, împreunã cu administratorul comunei, Aurelian Miler, au înteles sã-si atragã simpatia electoratului, în speranta obtinerii a încã unui mandat. Astfel, au început sã împartã gratuit, din pãmântul comunei, dupã bunul plac, locuri de casã la oamenii din Lingurari care au familii numeroase. Initiativa ar fi putut fi una lãudabilã dacã s-ar fi fãcut legal, respectând un regulament clar si criterii sociale. Popa si Miler, corifeii comunei Vonesti, au împãrtit din averea statului, dupã cum le-a tãiat lor capul, dar si dupã simpatii cu iz… electoral. Nu mai vorbim de faptul cã nu aveau decizia Consiliului Locul, forul care poate lua astfel de hotãrâri. Pe lozinca cã primarul poate face orice într-o comunã, cei doi au sfidat legea, dar si comunitatea, arãtând cã ei conduc comuna dupã principiul: „Noi suntem mai presus de stat si cine ne stã împotrivã e dusmanul nostru”. La marea împãrtealã au ales un grup de oameni de-ai lor si s-au apucat de treabã. Dupã ce au fost somati de cãtre consilierii liberali cã ceea ce fac nu este tocmai legal, cei doi au decis sã convoace o sedintã de urgentã a Consiliului Local, pentru o intrare formalã în legalitate. „Sedinta a avut loc vineri dimineatã si a fost convocatã dupã ce am insistat sã ne arate decizia Consiliului despre care primarul spunea cã existã. Cum aceasta nu exista, a fost nevoie de alta si asa a fost convocatã sedinta. Plus cã nu vrem sã fim întelesi gresit. Este bunã initiativa de a oferi locul de casã cetãtenilor cu familii numeroase si cu o stare financiarã precarã, dar aceste lucruri sã se întâmple legal si dupã criterii bine stabilite, fãrã sã nedreptãteascã pe nimeni. Nu de alta dar, dacã cineva va contesta decizia primarului, sã nu se ajungã la certuri mult mai mari. Cunoastem bine problemele cu care se confruntã oamenii din comuna noastrã si trebuie sã spunem cã sunt destui care ar avea tot dreptul sã intre în posesia unei loturi de teren pentru casã. De aceea, am cerut o comisie care sã analizeze cererile si acestea sã fie date celor care meritã si nu simpatizantilor primarului si a adminstratorului comunei. Nouã asa ni se pare corect”, spun consilierii liberali din Voinesti. De asemenea, tot ei au povestit cã împãrteala primarului interimar, Mãdãlin Popa, nu a fãcut decât sã încingã spiritele în satul Lingurari, mai ales cã unii dintre cei propusi sã primeascã loc de casã nu ar fi chiar cei mai necãjiti dintre beneficiari, ci doar simpatizanti si apropiati ai primarului si administratorului public al comunei.
Campanie electoralã cu lapte pentru elevi si amenintãri
Chiar dacã tentativa de a oferi locuri de casã gratuit s-a dovedit un fiasco, candidatii PSD de la Voinesti nu au renuntat si au încercat o altfel de abordare. Astfel, de câteva zile, prin comunã, un angajat al primãriei a început sã împartã cutiute cu lapte care, de obicei, sunt date elevilor, beneficari ai programului „Cornul si Laptele”. Oamenii din comunã au început sã se amuze pe seama aceasta, mai ales cã laptele era la douã-trei zile de termenul de expirare. „Posibil sã fi rãmas cu cutiutele astea de lapte în momentul în care au fost închise scolile si s-au gândit sã le împartã acum. Te pufneste râsul de ce prostii le mai trec prin cap. Plus cã laptele acela expirã pe 31 august. Ei încã nu au înteles cã oamenii vor sã scape de ei si cã este nevoie de altcineva. Acum, ne ducem la Primãrie, sã ne rezolvãm o problemã si plecãm cum am venit. E nevoie de un alt conducãtor la comunã, care sã iubeascã Voinestiul si sã ne respecte. Ei s-au îmbogãtit si ne aruncã resturile lor de la masã. Rusine sã le fie! Cred cã dacã umblã cu pomeni electorale acum, o sã-i mai voteze cineva”, spun oamenii din Voinesti. În schimb, candidatii PSD, condusi din umbrã de Aurel Miller, au înteles sã-si facã propaganda electoralã cu ajutorul amenintãrilor si intimidãrilor. „Zilele trecute, dupã lãsarea întunericului, au mers la poarta unuia dintre cei pe care noi, liberalii, îl avem pe listã, la pozitia a 8-a si au încercat sã-l itimideze. Au început spunându-i cã au auzit cã vorbesc de ei prin comnã, ceea ce nu este adevãrat si au continuat spunând cã pozitia pe care este el nu este una foarte bunã si cã ar face bine sã treacã în tabãra lor”, mai spune consilierii PNL.
Fondurile primãriei, evaporate de Miller pe proiecte fãrã noimã si fãrã finalitate
MÃRTURIE SOC… „Ca sã întelegeti o astfel de acuzã, vã pot da un singur exemplu. Primãria Voinesti are propriul autogreder, dar fostul primar a ales sã închirieze unul, pentru lucrãri în comunã si sã cheltuie 250 de milioane de lei vechi, pentru acest lucru. A fost construitã, din fonduri europene o cismea, dar aceasta nu a functionat si nu functioneazã nici în prezent. Nu stim suma cheltuitã pentru amenajarea ei chiar dacã am cerut, de câteva ori, în Consiliul Local, sã ni se prezinte situatia de lucrãri. Apoi, pentru transportul elevilor, a fost cumpãrat, din Germania, un autocar la mâna a doua pentru care s-a plãtit suma de 20.000 de euro. Si asta când, cu 40.000 de lei, se putea achizitiona, din România, unul nou. De când a ajuns primar, Miller nu a fãcut decât sã îsi foloseascã influenta pentru a-si rezolva problemele personale si nu credem cã acesta este rolul unui primar într-o comunã. Mai mult, în urma unor certuri cu medicul de familie, l-a fortat pe acesta sã plece din Voinesti si dispensarul stã închis. Sunt multe de spus despre ce a fãcut Miler în Primãria Voinesti si suntem siguri cã multe dintre ele le cunosc si oamenii din comunã”, mai spune Vasile Romila, candidat la functia de primar din partea PNL.