În timp ce elevii de la sate sau cei care fac parte din familii defavorizate sunt încântati de programul “Cornul si Laptele“, scolarii de la oras sunt mai mofturosi si au ajuns sã-si batã joc de sprijinul venit din partea statului. În preajma scolilor, maidanezii devin fericitii beneficiari ai acestui program pentru cã multe din produse le sunt aruncate de cãtre elevii simandicosi. Situatia se datoreazã si unor pãrinti care le dau bani copiilor si îi sfãtuiesc sã meargã la magzin sã-si ia „ceva bun“. Astfel, în loc de corn si lapte, elevii consumã chipsuri, pizza si alte produse în vogã!
Conducerea unitãtilor de învãtãmânt din judet au sesizat aceastã batjocurã, însã, solutii nu prea existã. Dacã în unele unitãti scolare, elevii au înteles cã ceea ce nu le place lor poate ajunge la colegii nevoiasi, în altele, acest meniu este un adevãrat deliciu pentru câinii din preajma scolilor. “Scolarii nostri sparg paharul cu lapte si-l pun la gunoi. Avem câinii Bisericii “Sfântul Ioan“ care trãiesc bine când rãmâne laptele si cornul de la elevi. Si ciorile si pãsãrelele la fel se bucurã, vin dupã bucãti la container. Într-adevãr se face o risipã….Majoritatea celor care refuzã cornul si laptele le este jenã sã le serveascã, întrucât sunt tot felul de smecheri care râd de ei. Chiar dacã le-am spus pãrintilor despre aceastã situatie, acestia nu au putut interveni. Acesti copii preferã alte produse, cum ar fi napolitanele, chipsurile precum si alte prostii. Ar fi bine dacã ar exista posibilitatea ca elevii sã poatã lua masa la cantinã, cum este în strãinãtate. Dar la noi în scoalã avem copii foarte alintati, care nu sunt lãsati de pãrinti nici mãcar sã aprindã aragazul sau sã taie pâinea“, a declarat Victor Ailioaiei, directorul Scolii nr. 6 “ Mihai Eminescu“ Vaslui.
Pachetel pentru elevii navetisti
Nici la scolile nr 8 si 5, pachetelul cu lapte si corn nu se consumã. “La scoala noastrã înregistrãm numeroase cazuri în care elevii nu consumã laptele si cornul. Nu le place, întrucât sunt mult prea mofturosi, preferã alte produse mai nesãnãtoase, achizitionate de la chioscurile din vecinãtatea institutiei. Nu le aruncã, le lasã pentru colegii lor navetisti. Avem peste 100 de elevi care fac naveta de la Crasna sau Rates-Cuza, cãrora le suplimentãm pachetelul în fiecare zi“, a declarat Rodica Novenschi, directorul Scolii nr. 8 „Alexandra Nechita“ Vaslui.
„Preferã sã-si cumpere pizza sau hamburgher“
“ Elevii îsi bat joc de mâncare. Încep cornurile, dupã care le aruncã, spun cã sunt vechi. Preferã, în schimb, sã-si cumpere pizza sau hamburger de la chioscul de lângã scoalã“, a spus Ecaterina Bucãtaru, directorul adjunct al Scolii nr. 5 “ Stefan cel Mare“.
La tarã, copii asteaptã cu nerãbdare laptele si cornul
Dacã elevii de la oras sunt foarte mofturosi când vine vorba despre meniul guvernamental, nu acelasi lucru se poate spune despre copiii de la sate care asteaptã cu sufletul la gurã atât laptele, cât si cornul. “Am rãmas surprins venind de la Vaslui, sã vãd cu câtã nerãbdare asteaptã copiii pauza mare pentru a mânca pachetelul cu laptele si cornul. Aici, la cele sapte scoli din localitatea Solesti sunt copii care, realmente, au nevoie de acest sprijin. La Vaslui, nici mãcar jumãtate dintre elevi nu gustau laptele si cornul, nu vedeai decât pahare aruncate pe jos, asa pline“, a declarat Florinel Moraru, directorul Scolii coordonatoare din Solesti.
„Câinii trãiesc bine pe lângã scoli“
“Scolarii nostri sparg paharul cu lapte si-l pun la gunoi. Avem câinii Bisericii “Sfântul Ioan“ care trãiesc bine când rãmâne laptele si cornul de la elevi. Si ciorile si pãsãrelele la fel se bucurã, vin dupã bucãti la container. Într-adevãr se face o risipã….Majoritatea celor care refuzã cornul si laptele le este jenã sã le serveascã, întrucât sunt tot felul de smecheri care râd de ei. Chiar dacã le-am spus pãrintilor despre aceastã situatie, acestia nu au putut interveni. Acesti copii preferã alte produse, cum ar fi napolitanele, chipsurile precum si alte prostii. Ar fi bine dacã ar exista posibilitatea ca elevii sã poatã lua masa la cantinã, cum este în strãinãtate. Dar la noi în scoalã avem copii foarte alintati, care nu sunt lãsati de pãrinti nici mãcar sã aprindã aragazul sau sã taie pâinea“, a declarat Victor Ailioaiei, directorul Scolii nr. 6 “ Mihai Eminescu“ Vaslui.