spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

La Vaslui, Buzatu nu a avut paradã militarã, dar a fãcut el , în schimb, spectacol : „mãi tembelule, mãi”! | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

1 DECEMBRIE… Ziua Nationalã a României a fost sãrbãtoritã în Piata Civicã din Vaslui fãrã prea mult fast. Programul a inclus o ceremonie religioasã, cuvântãri sustinute de autoritãtile locale, depuneri de coroane în jurul statuii lui Stefan cel Mare si un spectacol de muzicã popularã. De asemenea, festivitatea a fost marcatã de un incident neplãcut: presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost huiduit de câtiva oameni, moment în care si-a pierdut cumpãtul si l-a numit pe unul dintre acestia: „mãi, tembelule!”.

Spre surprinderea sau, mai bine zis, dezamãgirea vasluienilor, din parada militarã au lipsit mijloacele tehnice, care defilau, de obicei, prin centrul orasului. În jurul orei 11:00, multi dintre vasluieni îsi ocupaserã deja locurile de o parte si de alta a Bulevardului Stefan cel Mare si asteptau ca oamenii legii sã opreascã circulatia. Nu micã le-a fost mirarea când acestia le-au fãcut semn sã se apropie de Piata Civicã, cãci acolo defilau militarii. În mediul online, vasluienii si-au exprimat nemultumirea prin comentarii de tipul „paradã dupã buget”, „fãrã cuvinte”, „de tot râsul”.

Festivitatea dedicatã Zilei Nationale de 1 Decembrie a început la Vaslui cu o orã mai devreme decât în alte orase din tarã: ora 10:00. Corala „Fantasia” a intonat imnul României, iar apoi preotul protopop Adrian Chirvase, alãturi de un sobor de preoti, a oficiat o ceremonie religioasã. Aceasta a fost urmatã apoi de cuvântãri sustinute de istoricul Cãtãlin Turliuc, primarul Vasile Pavãl, presedintele Consiliului Judetean Vaslui si subprefectul Vasluiului. Istoricul Cãtãlin Turliuc le-a prezentat vasluienilor semnificatia Zilei de 1 Decembrie: „Celebrãm astãzi împlinirea visului unei natiuni, o natiune care a stiut sã-si gãseascã locul potrivit într-o Europã, care de multe ori s-a uitat la noi ca la o insulã de civilizatie, de stabilitate, în aceastã parte a lumii în care ne-am asezat. Secolul XX, în care s-a marcat România întregitã, la sfârsitul primei conflagratii mondiale, a fost un secol scurt, al extremelor, al totalitarismelor, al sârmii ghimpate, dar a fost un secol care i-a dus pe români pentru prima oarã în granitele unuia si aceluiasi stat. Din pãcate, acest vis nu a durat decât 22 de ani. Este, poate, gândul nostru de astãzi ca, într-o zi, cu voia Celui de Sus, sã ajungem sã trãim, din nou, într-o Românie întregitã. A fost un drum lung, pentru cã unitatea a fost întotdeauna doritã de toate natiunile lumii. Foarte multe state ale lumii de azi îsi sãrbãtoresc ziua nationalã atunci când si-au desãvârsit unitatea”.

„Primul domnitor al unirii, Al. I. Cuza, un vlãstar al acestor plaiuri”

De asemenea, istoricul Cãtãlin Turliuc a mai explicat cã „ideea nationalã, care s-a nãscut în siajul revolutiei franceze, ideea care a însufletit intelectuali, oameni de toate felurile, i-a mobilizat si pe români. Si stiti foarte bine cã aici, în judetul vostru, au fost oameni care au stiut sã se sacrifice pe sine, inclusiv averile lor, pentru realizarea unitãtii nationale. Iatã, nu mai departe de primul domnitor al unirii, Al. I. Cuza, un vlãstar al acestor plaiuri, un om de la nasterea cãruia vom sãrbãtori, la anul, 200 de ani. Au fost aici oameni precum Costache Manolache Epureanu si altii din sfetnicii celor pe care îi considerãm astãzi pãrintii fondatori ai României Moderne. Ati auzit adesea vorbindu-se despre unirea cea micã… Eu vreau sã vã spun cã nicio unire nu a fost micã. Noi spunem zilei de 1 decembrie si sãrbãtorim Marea Unire într-un context în care românii au avut acest vis si au luptat constant pentru îndeplinirea lui, chiar atunci când forte mai mari decât ale noastre ne-au fost potrivinice”. Au urmat, apoi, depuneri de coroane în jurul statuii lui Stefan cel Mare, iar apoi un spectacol în cadrul cãruia mai multi actori ai Teatrului „V. I. Popa” Bârlad au evocat momentul Marii Uniri de la Alba-Iulia, iar mai multi artisti au sustinut recitaluri si au dansat: orchestra Rapsodia Vasluiului, dirijor Cristian Nãstase, Ansamblul de dansuri „Hora Vasluiului”, coregraf: Virginel Solomon, Grupul etno-folcloric „Stefan Vodã”, din Republica Moldova, Raluca Radu, Surorile Osoianu, Ion Paladi.

Presedintele CJ, huiduit de Ziua Nationalã a României. Replica lui Dumitru Buzatu: „mãi, tembelule!”

IESIRE DIN DECOR… Evenimentul dedicat Zilei Nationale a României a fost marcat, la Vaslui, de un incident neplãcut. Dupã ce si-a rostit discursul în Piata Civicã din oras, în fata a mii de oameni, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, a fost huiduit de câteva persoane. La rândul lui, acesta nu s-a putut abtine si a replicat, spre surprinderea celoralti reprezentanti ai autoritãtilor locale: „mãi, tembelule, mãi!”. Momentul a fost surprins de Vremea Nouã si poate fi vizionat pe site-ul www.vrn.ro. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui nu este la prima iesire de acest fel. De-a lungul timpului s-a mai evidentiat prin exprimãri precum „nu mã intereseazã nici mãcar 100.000 de rãgãlii adunate de undeva” (n.r. referitor la zecile de mii de oameni care au protestat împotriva legislatiei penale prin Ordonanta de Urgentã a Guvernului Grindeanu) sau „ia nu mã mai frecati la cap, cã nu-s dator sã dau nicio explicatie” (n.r. dupã ce ar fi spus în timpul unei sedinte CEX cã toti jurnalistii sunt spãgari).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.