spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

La Vaslui, abandonul scolar este prevenit de Organizatia “Salvati Copiii”

- Advertisement -

ABANDON Sãrãcia îi obligã pe tot mai multi copii sã uite drumul cãtre scoalã. Suntem codasii Europei în ceea ce priveste accesul la educatie, atentioneazã Organizatia” Salvati Copiii”. Rata abandonului scolar în România este în prezent de trei ori mai mare decât în 2000. 80% dintre copiii care nu beneficiazã de educatie sunt de etnie romã. Discriminati si marginalizati, provenind din familii dezorganizate si marcate profund de sãrãcie – acesta este portretul copiilor care renuntã sã vinã la scoalã

Condamnati la ignorantã si sãrãcie, anual, sute de copii vasluieni abandoneazã cursurile. Abandonul scolar este o problemã care s-a agravat în ultima vreme, în special din cauza crizei.Multi pãrinti nu-si mai pot permite sã îi trimitã pe copii la scoalã, aratã specialistii de la organizatia “Salvati Copiii”. De aceea, au decis înfiintarea de centre pentru prevenirea abandonului scolar. Este vorba despre un proiect pus la punct cu bani europeni, ce a început sã fie aplicat în 31 de judete, printre care si Vaslui. În acest an, peste 500 de elevi vasluieni de clasa a VIII-a, majoritatea din mediul rural, au abandonat scoala, iar oficialii ISJ Vaslui spun cã aceastã situatie este cauzatã de desfiintarea Scolilor de Arte si Meserii din mediul rural. Sefii învãtãmântului vasluian sustin cã o altã cauzã din care multi elevi au renuntat la studii este sãrãcia, costurile deplasãrii la un liceu în oras fiind de nesuportat pentru majoritatea familiilor din mediul rural. Daca cu cel mult 3 ani în urmã, abandonul scolar în rândul elevilor de clasa a VIII-a era de cel mult 4 %, în prezent abandonul este de 11% în judetul Vaslui.

Statistici alarmante privind abandonul

Conform raportului MECTS din anul 2009 asupra stãrii sistemului national de învãtãmânt, rata abandonului scolar, atât pe ansamblul învãtãmântului primar si gimnazial, cât si la nivelul fiecãruia dintre cele douã cicluri, a înregistrat o crestere continuã. Ca urmare, în aceastã perioadã, valoarea ratei abandonului scolar a crescut de peste 3 ori în clasele I-VIII, de aproape 3 ori în învãtãmântul primar si de 4 ori în învãtãmântul gimnazial. În ceea ce priveste cauzele abandonului scolar, acestea se referã la conditiile socio-economice precare ale familiei, cu impact asupra posibilitãtii de sustinere a scolarizãrii copiilor, rezerva unor pãrinti fatã de educatia copiilor, lipsa de atractie pentru meseriile oferite de anumite scoli de arte si meserii din anumite localitãti sau insuficienta legãturã între aceste meserii si cererea de fortã de muncã. Lipsa de stimulare timpurie, din cauza imposibilitãtii frecventãrii grãdinitei dar si a incapacitãtii pãrintilor (de multe ori ei însisi analfabeti), conduce la mari dificultãti în integrarea si adaptarea scolarã a acestor copii si în final la pãrãsirea timpurie a scolii. Proiectul vizeazã oferirea de servicii educationale complexe copiilor din categorii defavorizate astfel încât, la sfârsitul proiectului, cei are au abandonat de timpuriu scoala sau se aflã în risc de abandon, sã fie mai bine pregãtiti si mai aproape de finalizarea învãtãmântului obligatoiu. Initiatorii proiectului urmãresc ca în cei trei ani de implementare sã creascã sansele pentru cel putin 7.680 de copii de a se integra cu sanse egale în invãtãmântul de masã si de a absolvi ciclul gimnazial, sã creascã gradul de constientizare a necesitãtii si importantei educatiei în dezvoltarea copiilor si în sporirea sanselor de accedere cu sanse egale pe piata muncii, a cel putin 24.000 persoane dar si sã creascã nivelul de formare profesionalã a cadrelor didactice din proiect. Totodatã, în cadrul proiectului, vor fi introduse metode inovatoare de pregãtire scolarã a copiilor prin utilizarea educatiei de la egal la egal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.