spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
10-ian.-2025

La Tãcuta, secretara comunei a numãrat voturile din CL ca Roberta Anastase

- Advertisement -

INCREDIBIL…Sedinta de vineri a Consiliului Local Tãcuta s-a terminat înainte de a începe chiar dacã, pe ordinea de zi, era trecutã aprobarea plãtii salariilor cadrelor didactice din comunã. Si asta, pentru cã cei 12 consilieri nu au reusit sã se punã de acord cu ordinea de zi. În aceste conditii, profesorii mai au de asteptat pânã sã-si primeascã banii. Încã de la debut, sedinta a degenerat în momentul în care unul dintre consilieri a propus introducerea unui nou punct care sã fie supus atentiei consilierilor. Voturile au fost împãrtite astfel: sase alesi au votat “pentru”, cinci “împotrivã” si unul s-a abtinut. Si surprizã! Desi avea majoritatea, presedintele de sedintã a declarat cã propunerea nu a trecut. Acesta a fost momentul în care lucrurile au degenerat si consilierii au pãrãsit sala de sedintã. Punctul de pe ordinea de zi ce se dorea a fi introdus era legat de citirea, în plen, a raportului Curtii de Conturi, instituitie ce verificã modul în care au fost cheltuiti banii publici. Controlul finainciar al Curtii de conturi a scos la ivealã o serie de nereguli în modul în care au fost cheltuiti banii publici. Printre acestea, în raportul de control a fost scris faptul cã unii salariati din Primãria Tãcuta au beneficiat de sume de bani sub formã de plata în avans a concediilor de odihnã, bani care nu au mai fost recuperati din salariile acestora. De asemenea, tot la capitolul nereguli constatate, Curtea de Conturi face referire la diverse suprafete de teren, aflate în patrimoniul comunei si care nu sunt trecute în actele contabile.

Nervi întinsi la maxim si discutii contradictorii inutile în sedinta de Consiliu Local Tãcuta. Cei 12 consilieri prezenti ar fi trebuit ca vineri sã voteze plata salariilor profesorilor. Acest lucru nu s-a întâmplat deoarece, la debutul sedintei, unul dintre consilieri a venit cu propunerea ca ordinea de zi sã fie suplimentatã cu încã douã puncte: validarea unui nou consilier si sã se dea citire raportului Curtii de Conturi privind controlul efectuat. De aici lucrurile au degenerat dupã ce s-a votat astfel: sase consilieri au fost “pentru”, cinci au votat “împotrivã” si unul s-a abtinut. În loc sã-i se dea cuvântul în plen celui care a venit cu propunerea, presedintele de sedintã, consilierul PSD Cornel Crâsmaru, a declarat cã propunerea nu a trecut. Mai mult, secretara primãriei, Cornelia Alexa, l-a sustinut în declaratii. Altfel spus, s-a trecut peste etapa în care ar fi trebuit sã se punã în discutie propunerile. Acest lucru s-a întâmplat din douã motive. Primul dintre ele ar fi cã cei prezenti nu cunosc în detaliu legea si au actionat ca atare sau, al doilea motiv, care pare si cel plauzibil, este legat de faptul cã citirea raportului Curtii de Conturi ar fi arãtat consilierilor neregulile depistate de institutie în urma controlului. Aici trebuie spus cã dezastrul gãsit de inspectori ar putea avea reprecursiuni grave si foarte grave asupra celor care sunt responsabili cu cheltuirea banului public. Revenind la sedinta CL Tãcuta, dupã ce consilierii s-au mai linistit, liberalii au venit cu propunerea ca sedinta sã se reia fãrã punctele suplimentare. “Chiar dacã nu au vrut sã suplimenteze ordinea de zi, dupã ce spiritele s-au mai calmat, am dorit sã intrãm în sala de sedintã pentru a vota salariile profesorilor. Am venit cu propunerea aceasta cãtre presedintele de sedintã, Cornel Crâsmaru. Ne-a refuzat si a spus cã îsi va asuma el faptul cã profesorii nu îsi vor lua banii la timp si vor fi nevoiti sã astepte urmãtoarea sedintã”, a povestit consilierul Florin Ionel.

Raportul Curtii de Conturi scoate la ivealã dezastrul din Primãria Tãcuta

LIPSURI…Cât priveste raportul Curtii de Conturi legat de neregulile în modul în care au fost cheltuiti banii publici, acesta scoate la ivealã abateri care mai de care mai mari. Penru început, inspectorii au constatat faptul cã în bugetul local nu s-a înscris fondul de rezervã bugetarã la dispozitia consiliului local, în cotã de 5% din totalul cheltuieilor (3.290.000 de lei – n.r.), adicã 164.500 de lei, bani ce pot fi utilizati la prounerea ordonatorului principal de credite. Mai departe, s-a constatat faptul cã în evidentele contabile din Primãria comunei Tãcuta lipsesc 8,92 hectare de teren ce apartineau domeniului privat al comunei. De asemenea, nici cele 582 de hectare de pãsune concesionate, cu cântec, crescãtorilor de animale, nu au fost scoase din evidenta contabilã, plus alte câteva terenuri cu pãdure, plantatie de salcâmi în satele Tãcuta si Mircesti. Legat de modul în care au fost cheltuite unele sume din bugetul local, în raportul Curtii de Conturi scrie, negru pe alb, urmãtoarele: “Deoarece entitatea a organizat si condus în mod eronat, prin intermediul compartimentului contabilitate evidenta angajamentelor bugetare si legale cu ajutorul conturilor speciale, iar persoana desemnatã sã exercite controlul financiar preventiv propriu nu a supravegheat organizarea si tinerea evidentei, soldurile nu sunt corecte atât pe rulaj, total sume, cât si sold. La finele anului 2014, soldul era de 562.532,43 lei si nu reflectã obligatiile rãmase neachitate, neexistând corelatii între angajamentele legale de platã din contul de executie în sumã de 3.985 lei si obligatiile rãmase neachitate în sumã de 110.514 lei”. Cu alte cuvinte, primarul comunei Tãcuta, Cãlin Florin, are de justificat sume importante de bani. Si neregulile constatate continuã cu capitolul “cheltuieli de personal”.

Oamenii primarului Cãlin Florin, cu bani în plus la salarii

ILEGALITATÃTI…Asa cum spune raportul Curtii de Conturi, pentru unii salariati s-au acordat bani în plus care s-au regãsit în câteva avansuri de concedii de odihnã. Un astfel de exemplu este legat de faptul cã un salariat al primãriei Tãcuta a beneficiat de 12 salarii lunare în anul 2014 plus de un avans de 1.000 de lei. Chiar dacã acesti bani ar fi trebuit sã fie recuperati, primarul nu a reusit sã îi opreascã acelui salariat decât 350 de lei. Diferenta de 650 de lei ar trebui sã o recupereze de acum încolo. Plus cã, unor consilieri le-a fost acordatã suma totalã de 684 de lei pentru care nu au fost întocmite acte justificative. De asemenea, abateri au fost descoperite si în anii 2012 si 2013. Si în aceste cazuri a fost vorba de aceeasi problemã. Bani primiti de salariati în avans si din care nu a fost recuperatã decât o foarte micã parte.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.