spot_img
spot_img
8.9 C
Vaslui
18-ian.-2025

Fereastra vindecatoare de la Stãnilesti (foto, video)

- Advertisement -

NEPÃSARE Dupã vizita de marti de la Centrul de Permanentã Cozmesti, acolo unde am aflat cã o familie de medici de familie poate câstiga si 60.000 de euro brut pe an, ieri dupã-amiazã ne-am oprit la un alt centru despre care sãtenii din comunele arondate nu au tocmai cuvinte de laudã, centrul de permanentã de la Stãnilesti. Desi era 15:30 iar medicul de gardã, Plaier Liliana, trebuia sã fie de o jumãtate de orã la serviciu, în momentul în care am ajuns, toate usile erau ferecate, dovadã cã banii Casei de Asigurãri de Sãnãtate pot fi decontati si stând acasã, în fotoliu. Si nu e vorba deloc de bani putini. Datele de pe site-ul CJAS aratã cã anul trecut, medicul a ridicat aproximativ 41.000 de lei numai de pe urma gãrzilor fãcute în centrul respectiv; asta în timp ce la spitalul din Husi, doctorii se plâng cã în fiecare zi, foarte multi pacienti sunt internati cu probleme minore, care ar putea fi tratate în centrele de permanentã.

Asistenta medicalã la sate rãmâne o problemã delicatã a sistemului, amendatã inclusiv de CJAS Vaslui, care constatã, în interventii publice, faptul cã unii medici de familie din comune dau rar pe la serviciu, iar pe multi dintre pacientii din listã nici nu-i cunosc personal. De nevoie, oamenii sunã la 112 si asa se supraaglomereazã spitalele. Mai mult decât atât, adesea nici centrele de permanentã nu sunt de folos oamenilor care apeleazã la ele. Centrul de Permanentã Stãnilesti este unul dintre ele. La spitalul Husi ajung deseori pacienti de la Stãnilesti, care se plâng cã au venit la spital, întrucât la Centrul de Permanentã era usa închisã. Un caz concret a avut loc în preajma sãrbãtorilor de iarnã, când, din cauza gãrzilor fictive ale medicilor din centrul respectiv, o fetitã cu o banalã febrã a fost purtatã pe drumuri. “Sunt rãceli simple, sunt cazuri care înseamnã mai mult panica pãrintelui îngrijorat, sunt situatii ce ar putea fi usor rezolvate la nivel local, dacã un medic ar vedea pacientul. În plus, chiar vreau sã remarc faptul cã nici centrele de permanentã nu sunt întotdeauna la îndemâna omului. Asearã am primit o mãmicã de la Stãnilesti, împreunã cu copilasul ei, care avea o micã rãcealã. Mãmica a spus cã la Centrul de Permanentã Stãnilesti nu a gãsit pe nimeni. Personal am sunat, ca sã mã conving si, cel putin jumãtate de orã, de la sosirea pacientei, am insistat, dar nimeni nu a rãspuns acolo. Nu e bine sã se întâmple asa ceva. Se pun pe drumuri niste oameni, care ar putea fi foarte usor ajutati la nivel local, dacã nu ar gãsi usi închise peste tot”, a spus medicul Taisia Deleanu, directorul medical al spitalului municipal Husi, într-o interventie publicã, avutã dupã sãrbãtorile de iarnã.

Bati la geam si poate te vindeci!

Faptul cã la Stãnilesti nu se fac gãrzi e un lucru stiut de toatã lumea. Multi sãteni din comunã ne-au spus cã centrul de permanentã stã si cu zilele închis. Am vrut sã vedem dacã situatia se prezintã chiar asa, mai ales cã în urmã cu nici douã luni, o fetitã cu febrã a fost nevoitã sã batã drumul pânã la Husi pentru cã la centrul de la Stãnilesti becul era stins. Credeti cã situatia s-a schimbat între timp? Nici pomenealã! Ajunsi la Stãnilesti, în jurul orei 15:30-15:40, am avut neplãcerea sã constatãm, cã desi trebuiau sã fie de jumãtate de orã la serviciu, medicul Plaier Liliana si asistenta sa lipseau cu desãvârsire. Usi încuiate peste tot. În geam, pe o foaie A4, un mesaj scurt, dar care descrie perfect situatia întreg sistemului de sãnãtate românesc: “Pentru centrul de permanentã, vã rugãm bateti în geam. Vã multumim!” La ce sunt îndrumati sãtenii sã batã într-un geam când nu e nimeni înãuntru? Probabil geamul respectiv are puteri miraculoase iar febra si stãrile de rãu trec cu cât bati mai mult… O localnicã încearcã sã ne ajute, si o sunã pe “doamna Geanina”, asistenta unui alt medic care face de gardã acolo, dr. Maftei Ionela. “ Nu sunt eu de serviciu azi, însã stiu cã programul începe de la ora 15:00. Nu stiu de ce nu e nimeni acolo.” ne-a declarat sec asistenta. E clar, ieri a fost una dintre acele zile în care medicii de la Centrul de Permanentã Stãnilesti au refuzat, din nou, sã-si facã treaba.

Gãrzi ioc, dar la decontãri sunt primii!

Sã nu credeti cã usile închise si nepãsarea nu se deconteazã! Se primesc bani frumosi si dacã te doare-n cot de pacienti, iar sumele sunt astronomice. Numai anul trecut, pe gãrzile fãcute (?) la Centrul de Permanentã Stãnilesti, medicul Plaier Liliana a decontat de la CJAS Vaslui suma de 41.000 de lei. Adicã 410 milioane de lei vechi. Sub 3000 de lei pe lunã n-a scãzut! Asta în ciuda faptului cã la serviciu vine când vrea iar spitalul din Husi se plânge cã centrul nu-si face treaba. Însã tot la centrul respectiv face de gardã si dr. Vasilteanu Mihai, medic care a decontat anul trecut suma de 44.341 lei. Retineti-i numele!

“Medicii care nu sunt la program nu li se plãtesc orele de gardã”

Pentru serviciul prestat în centrul de permanentã, un medic este remunerat cu 12 lei pe orã, în timp ce o asistentã primeste 8 lei. Presedintele Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, Simona Polak, a declarat cã medicii care nu-si fac serviciul, nu-si vor primi banii. “Centrul de Permanentã de la Stãnilesti se aflã în vizorul nostru, având deja dat un avertisment. I-am avertizat dupã ce, în urma unei deplasãri acolo, am constatat cã medicul Vasilteanu Mihai (!) nu era la serviciu în timpul programului. Medicii care nu sunt la serviciu în timpul programului li se vor scãdea orele de gardã” a declarat Simona Polak, presedintele CJAS Vaslui.

http://youtu.be/pV3UJWjoK8U

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.